Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

E, MOJ "ZORBA", DA LI JE BAŠ TAKO?

Ovako je Grk uporedio Beograd i Atinu: Ne znate koliko ste srećni!

Autor: Tasos Tomoglu | 26.01.2014 - 10:25:00h | Komentara: 0

Skoro da nema Srbina koji to može da priušti, a koji nije letovao u Grčkoj. Dok ležiš na plaži Pefkohorija, čuješ srpski kao da si na Adi. Ipak, komšije mnogo ređe svraćaju kod nas. Evo šta je Tasos Tomoglu rekao o Beogradu!

U zanimljivom tekstu Tomoglu je napravio nekoliko interesantnih zapažanja, a njegovi prijatelji potrudili su se da ga prevedu i na srpski jezik. Prenosimo ga u celosti.

Srpski teniser gostuje u filmu “Beograd”, koji je režirao mladi Boris Malagurski

Tomoglu: Ovaj grad daje dušu i telo svojim stanovnicima

Ova prezentacija nije objektivna. Ono što sam ja video su samo dobre stvari. I kakva god da je loša impresija trebalo da se stvori, jednostavno je nestala u vazduhu.
Na primer dim koji izgleda kao da izlazi iz ruševina iz centra grada; te ruševine ostale su netaknute kako bi podsećale ljude na to šta se desilo. Iste te ruševine su postale deo svakodnevnog života i dalje žive iako su mrtve ali ponosne u želji da ispričaju svoju priču.
Da, one tamo stoje, pokraj reklame za MekDonalds, pored Pepsi kioska, prekoputa vladinih zgrada, ispred novih biznismena sa Delsey aktentašnama. A samo nekoliko metara dalje je intermedijer i najmanja od tri zgrade koja predstavlja "zdanje" javne televizije. Ono zdanje koje je bilo bombardovano u toku rata s ciljem da bude uništeno.
Tvoj um dolazi do našeg u Grčkoj, kojeg smo mi sami „bombardovali“ i sad prodajemo njegove ostatke na buvljaku. Ali to je Beograd, oni su zadržali njihove ruševine netaknute kako bi se uvek sećali.
Grad voli intenzivne kontraste. Sam Beograd je kontradikcija. Mesto koje u mnogim slučajevima podseća na luksuzne zapadno-evropske glavne gradove, ali je pun jakih balkanskih karakteristika. Svedoči o gradu čiji je centar krcat prodavnicama velikih zapadnih brendova koje se nalaze pored kancelarija i starih zgrada koje nisu promenile svoj izgled i nisu se ulepšavale.

Rakija

Tomoglu: Ne takmičite se sa Srbima u pijančenju!

Grad u kome ćete naići na prosjaka-sveštenika koji izgovara molitve za nekoliko dinara ispred izloga sa Luis Vuitton torbama i koji će deliti trotoar sa slepim prosjakom-muzičarem ispred neke dizajnirane optičke radnje. Pomenuti neće svirati klarinet ili udaraljke, već neki valcer ili džez umesto toga, i to će biti 50 centi skupa zvučna protivteža muzici iz novoizgrađene Nike radnje nekoliko metara dalje. I nijedan prolaznik ili prodavac neće nikada pomisliti da ga otera.
Slušaćete ljude koji sa ponosom kažu da se ne boje da šetaju svojim susedstvom posle ponoći. Primetićete da su u toku dana njihova vrata ostavljena otključana, čak i ako se ona otvaraju spolja samo okretanjem kvake. Slušaćete ih kako se smeju čak više nego što razgovaraju i videćete ih da se grle svaki put kad se sreću.
Ne takmičite se sa njima u ispijanju. Vi ćete završiti pijani proveravajući vaše plivačke sposobnosti u vodama Dunava. Videćete ih srećne kada Grčka u košarkaškoj utakmici pobedi Španiju i pri opisu grčkih plaža koristiće se izrazima koji sadrže reči kao što su „raj, odlične, ljubomora, ponovo sledećeg leta, srećan“.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije počeli su juče raščišćavanje ruševina dela zgrade B bivšeg Generalštaba u Beogradu

Tomoglu: Ruševine stoje kao podsetnik | Foto: Oliver Bunić

Dive nam se zbog prirodnih lepota naše zemlje, ali na kraju mislim da smo mi ti koju bi trebalo da budemo ljubomorni na njih. Oni žive u gradu koji pokušava da potpuno pripada njima i koji pronalazi načine da svoje lepote uključi u njihov svakodnevni život, čak i one koje bismo okarakterisali kao turističke i čije bi vreme posete bilo od 08:00 do 14:00 časova u najboljem slučaju. Pored svojih dva miliona stanovnika, Beograd je mesto gde se saobraćaj tokom špica u centru grada - koji oni toliko preziru - lako poredi sa ulicom Venizelou u Veriji i bledi pred Solunskom Tsimiski. Ja čak i ne poredim sa Atinom...
Oni uzimaju zdravo za gotovo stvari koje mi stalno tražimo, oni uživaju kvalitet života koji bi ovde postao istraživački projekat, politička debata i motiv za većinu odnosa sa javnošću. Ali oni i dalje teže stvarima koje za nas imaju tendenciju da postanu ravnopravne sa vanzemaljcem ET i sanjarom Džon Lenonom.
Grad nema nikakav značajan državni budžet za kulturu, ali sama kultura je obožavana kao ništa drugo. Nije teško da se „naleteti“ na izložbu fotografija u centru grada. Nemojte se iznenaditi ako saznate da je u baru gde pijete pivo, na spratu iznad, izložba slika i takođe nemojte se pitati kako je moguće da se okupi toliko ljudi na drugom spratu male javne biblioteke zbog posete nekom muzičkom performansu.
Čak I slučajni putujući „ciganski“ bend, koji će vas zateći u Skadarliji dok degustirate rum i tradicionalna srpska jela, na magičan način zna i repertoar i meru koju mora da prati kako ne bi prešao taknu liniju koja razdvaja prijatnu muziku od smetnje. A ako imate sreće, naletećete tu na neku uličnu glumicu koja se stapa sa sviračima i prolaznicima i, noseći tradicionalnu srpsku folklor nošnju, prepričava trenutke i peva pesme koje se vezuju za istoriju ovog poznatog kraja. I ona to radi na savršenom engleskom, ukoliko shvati da ste stranac.
Sve u svemu, Beograd je grad koji daje „dušu i telo“ svojim stanovnicima, njima da u njemu žive, da njim hodaju, da se u njega zaljubljuju, da ga otkrivaju. To nije samo takozvana stvar i kliše da se njime popune naslovi jeftinih kolumni i poveća broj reči u istovetno kalupovanim novinarskim člancima. Istim onim koji promovišu plaćen seks, mesta gde živimo i nas same. Beograd zna kako da iskoristi čak i svoje ružne strane, da veliča svoje vrline i da se zabavi; da nastavlja dalje tražeći život i kvalitet života, ipak ne zaboravljajući na trenutak.

Ako vam se svideo tekst, ove fotografije će vas oduševiti.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP