Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KASARNA I DALJE DOM ZA 217 OBRENOVČANA

Ovde su nam deca prohodala!

Autor: R. Čoralić, J. Jokanović | 17.05.2015 - 07:00:00h | Komentara: 1

Obrenovačka kasarna „Bora Marković“ i danas je, godinu dana posle katastrofalnih poplava, jedini krov nad glavom za 217 žitelja ovog grada, među kojima je 52 mališana.

Obrenovac kasarna

Kasarna je i danas jedini krov nad glavom za 217 žitelja Obrenovca | Foto: V. Mitić

Posle toliko vremena svi su se, kažu, navikli na suživot u kolektivnom centru, ali potajno sanjaju dan kada će konačno otići odavde u neki svoj kutak.
- Ovde su ljudi koji čekaju izgradnju kuća ili stanova, neki od njih su pre poplava živeli kao podstanari, a najveći broj njih je živeo u opštinskim stanovima koji su danas uništeni - kaže za „Alo!2 Srđan Ranković, koordinator u prihvatilištu. Ovde saznajemo i da je za opštinske “podstanare” planirana izgradnja dve zgrade sa 30-40 stanova u naselju Šljivice i Sunce u koje bi trebalo da budu preseljeni.

Obrenovac kasarna

Tu je otkako se rodio: Ruža sa sinom Acikom | Foto: Emil Čonkić

 

- Konačno sam posle godinu dana srećna jer imam obećanja da će prvi

Protest poplavljenih
Meštani kraljevačkog naselja Grdica, ali i iz susednih naselja, koja gravitiraju duž Zapadne Morave, organizovali su juče protestnu šetnju ulicama Kraljeva, jer su nezadovoljni što vlast još ništa nije učinila, kako bi se obale Morave zaštitile od plavljenja. Odbornik i predsednik MZ Grdica Rade Erac poručio je okupljenima, kojih je bilo oko 300, da je potrebno uraditi hitnu regulaciju vodotoka Zapadne Morave, od Kamidžorskog do Miločajskog mosta - nekih desetak kilometara obale. Na protestu je rečeno da je na teritoriji Kraljeva u poplavama, stradalo oko 500 kuća, od čega samo u Grdici oko 270 i da je više od 3.000 oranica bilo poplavljeno.

slobodni prostor biti moj i to mi daje vetar u leđa. Sanjam dan kada ćemo konačno biti svoj na svome i nadam se da će to biti do kraja leta. Ovde smo svi - suprug Slobodan (29), sinovi Zoran (10) i David (6) i dvogodišnja ćerkica Tara. David je svoj rođendan proslavio na dan evakuacije. Za ovih godinu dana povlačili smo se po brojnim kolektivnim centrima. Tara je tamo napravila prve korake - kaže Arna Glumac (36), koju je nabujala Kolubara zatekla u kući u Zvečkoj, gde je kao podstanar živela sa porodicom desetak godina.
Arni i Slobodanu ovo je drugo „izbeglištvo“, jer su u vreme rata u Hrvatskoj morali da napuste ognjište i spas potraže u kolektivnom centru. Jedino zbog čega danas žali jeste što joj je, kako kaže, poplava odnela sve uspomene jer u naletu vode nije uspela da spasi fotografije. Njena sadašnja „komšinica“ Ruža Romanović (25) u kasarnu je došla pravo iz porodilišta sa sinom Aleksandrom, koji je rođen 18. maja prošle godine. Za malog Acu ovo je jedini dom, za bolje ne zna, jer je ovde izgovorio prvu reč, prohodao...

Voda nam odnela zube


- Gazio sam vodu do ramena da bih spasao ikonu Svetog Đorđa, ali nisam uspeo da je izvučem, jer je voda brzo nadirala. Ali nekim čudom ikona je preživela poplavu - priseća se Obrenovčanin Milutin Čalmić (59) kobne noći kada je Kolubara prodrla u njegovu kuću u ulici Svetog Save, gde je nivo vode i bio najveći.
- Najteže mi je palo što je voda odnela proteze i meni i supruzi Svetlani, pa smo još bez zuba. Bile su u čaši u kupatilu i kad je krenula voda u onoj žurbi se ne setismo da odemo po njih - govori Milutin i nastavlja: Ma sve je dobro ispalo, ali ne ponovilo se. Dodaje i da je zadovoljan danas jer su svi izvukli živu glavu i što mu je supruga Svetlana preživela infarkt, pa ima ko da mu skuva kafu.

Hvala EU za 30 miliona evra pomoći


Zahvaljujući pomoći EU od 30 miliona evra, više od 35.000 građana Srbije koji su pretrpeli posledice katastrofalnih poplava u maju 2014. danas ima bolje uslove za život, obrazovanje, rad i privređivanje, saopštio je Program pomoći EU poplavljenim područjima u Srbiji.
EU je finansirala izgradnju 143 kuće i obnovu 828 domaćinstava u 33 opštine za porodice čija je imovina uništena ili oštećena. Takođe, više od 18.000 domaćinstava koja se bave poljoprivredom dobilo je pomoć u semenu pšenice, mehanizaciji, đubrivu, sadnicama voća i stočnoj hrani. Podrška je stigla i do 442 preduzetnika i preduzeća, a uspešno je obnovljeno 14 osnovnih i srednjih škola i jedan vrtić u Obrenovcu, Svilajncu, Paraćinu i Šapcu, što je obezbedilo bolje uslove za učenje i rad 13.130 dece, učenika i profesora.

Poslednji komentari
  • Sladjana Vreme: 18.05.2015 07:10h

    U kakvom su stanju radnici firmi koje je upropastio?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP