Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZASTRAŠUJUĆE

Ove godine nasilno je
ubijeno 28 žena, a prošle 29

Autor: Tanjug | 23.11.2012 - 14:45:00h | Komentara: 0

Od početka ove godine u Srbiji je nasilno ubijeno 28 žena, a prošle godine 29 žena i sve su poznavale svog ubicu (supruga, partnera, sina, oca), saopšteno je danas na zajedničkoj konferenciji za novinare pet pokreta za borbu protiv nasilja nad ženama.

Od toga je 82 odsto ubistava izvršeno u kući ili stanu, a izvršena su mahom pištoljem, nožem ili mačetom.

Zbog toga su organizacije Mreža žene protiv nasilja, Autonomni ženski centar, Rekonstrukcija ženski fond, Žene u Crnom i Škart + Proba i ACT Voman uputile inicijativu Skupštini Srbije da što pre ratifikuje Konvenciju Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama koju je Srbija potpisala u aprilu.

Ta konvencija će doprineti pre svega prevenciji nasilja nad ženama jer će obavezati državne organe da vode jedinstvenu evidenciju slučajeva i apelovati na svest države da se nasilje nad ženama ne može tolerisati, ukazala je Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra.

nasilje

Nasilnici najčešće su muževi | Foto: Shutterstock

Ona je ukazala da su poslanicima u skupštini Srbije podeljeni leci putem kojih će se informisati o odredbama Konvencije i njenim ciljevima.

"Insistucije u Srbiji nemaju još svest koliko je njihov propust doprineo da jedna žena bude ubijena", napomenula je Macanović.
Vedrana Lacmanović iz mreže žena protiv nasilja smatra da bi policija trebalo da uvede evidenciju prijavljenih slučajeva nasilja i spreči buduće istovremeno žrtvama vrati poverenje i ohrabri druge da incidente prijavljuju.
Ona je napomenula da je u devet od 28 ove godine ubijenih žena ubica bio suprug, sedam partner, četiri sin, tri bivši muž, dve otac, dve unuk i jednu zet.
Prema istim podacima devet žena je ubijeno pištoljem, sedam nožem, tri su premlaćene na smrt, dve su ubijene lovačkom puškom a jedna je udavljena. Ostale su ubijene čekićem , lopatom, betonskim blokom i sklapelom.

Nasilje nad ženama

Nasilje nad ženama sve je češće u Srbiji| Foto: Shutterstock

Lacmanović je napomenula da su u trećini slučajeva osobe ostale bez majki od čega su u 20 odsto slučajeva maloletna deca.
Mirjana Marjanović Babić najavila je da će kampanja "Stop femicidu u Srbiji" početi u nedelju 25. novembra performansom "Sećam se" na Trgu Zorana Đindjića u 15 sati.
Kampanja za jačanje svesti za nultu toleranciju za nasilje nad ženama će trajati do 10. decembra - Dana zaštite ljudskih prava.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP