Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

JAVNI BELEŽNICI MORAĆE DA PRIČEKAJU

Overe u sudovima i opštinskim upravama do 1. marta 2017.

Autor: Tanjug | 25.02.2015 - 16:04:00h | Komentara: 0

Građani će svoje potpise, rukopise i prepise moći da overavaju u sudovima i opštinskim upravama do 1. marta 2017. godine, predviđeno je izmenama Zakona o overavanju potpisa, rukopisa i prepisa, koje je danas usvojila Skupština Srbije.

Pečat

Zakonske izmene predložilo je sedam poslanika SNS, DHSS i SPS | Foto: Profimedia

Dosadašnjim zakonskim odredbama bilo je predviđeno da se overe potpisa, rukopisa i prepisa od 1. marta obavljaju samo kod javnih beležnika, a usvojenim izmenama je taj rok pomeren, budući da javnobeležnička struktura nije uspostavljena u punom obimu.

Rok je pomeren na 1. mart 2017. godine posle usvajanja amandmana Nove stranke.

Zakon će stupiti ranije od osam dana od objavljivanja u "Službenom glasniku", budući da važeći zakon predviđa da se od 1. marta ove godine overe obavljaju samo kod javnih beležnika.

Zakonske izmene predložilo je sedam poslanika SNS, DHSS i SPS, koji su tokom rasprave u načelu i u pojedinostima poručili da će osnovni sudovi i opštinske uprave zadržati nadležnost za poslove overe do predviđenog roka.

Razlog za pomeranje roka je, kako piše u obrazloženju, u potrebi da se stvore normativne pretpostavke kako bi se obezbedio svrsishodan postupak u kome će pravna i fizička lica pod istim uslovima i na efikasan i delatvoran način ostvarivati zakonom utvrđena prava.

 - To se radi u interesu građana, kako bi se svima pod apsolutno jednakim uslovima obezbedilo ostvarivanje prava, bez štetnih posledica po njih koje bi mogle nastati ukoliko bi se postojeće rešenje zadržalo, a sve usled dinamike konstituisanja javno beležničke službe u punom obimu i preuzimanja nadležnosti upravo u oblasti overavanja potpisa, rukopisa i prepisa - rekla je Olgica Batić iz DHSS.

Tokom rasprave poslanici DS i SDS ukazivali su na odgovornost ministra pravde Nikole Selakovića, jer nije imenovan dovoljan broj javnih beležnika.
Skupština Srbije nastavlja rad 3. marta, kada će započeti prvu sednicu prolećnog zasedanja.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP