Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PONOS NAŠE PRIVREDE

Ovih 9 firmi iz Srbije je među 500 najboljih u Evropi

Autor: Tanjug | 27.08.2014 - 10:23:00h | Komentara: 0

Naftni i gasni sektori opet su dali najviše kompanija na rang listi vodećih 500, jer je ukupno 77 naftnih i gasnih giganata napravilo promet od 162 milijarde evra.

NIS

Među 500 najuspešnijih kompanija u Centralnoj i Istočnoj Evropi (CIE) u 2013. godini nalazi se devet firmi iz Srbije.
Najveći broj uspešnih kompanija imaju Poljska, Ukrajina i Mađarska, objavila je međunarodna kompanija za osiguranje potraživanja Coface.
Prema studiji “Coface CEE Top 500″ najbolje plasirana srpska kompanija je Naftna industrija Srbije koja je na 58. mestu, Fiat automobili Srbija na 105. mestu i Elektroprivreda Srbije na 124. mestu. Telekom Srbija je na 263.
mestu. Termoelektrana “Nikola Tesla” je na 300. poziciji, Delez Srbija na 314, Srbijagas na 373. mestu, Merkator – S na 387, a Idea na 450. mestu.
Poljska je opet centralnoistočni lider po broju uspešnih kompanija kojih je 148. Ukrajina je u 2013. godini, neposredno pre izbijanja krize i građanskog rata na istoku zemlje, među 500 najuspešnijih imala 90 firmi, što ju je svrstalo na drugu poziciju, dok je Mađarska na trećem mestu sa 62 kompanije. Slede Češka i Rumunija sa po 48 kompanbija na listi.
Naftni i gasni sektori opet su dali najviše kompanija na rang listi vodećih 500, jer je ukupno 77 naftnih i gasnih giganata generisalo promet od 162 milijarde evra, mada je to pad od 3,4 odsto u odnosu na prethodnu godinu.
Jedan broj vodećih od 500 na rang listi, koji ponovo dolazi iz Poljske, nije bio bez poteškoće u 2013. godini. PKN ORLEN još jednom je pobednik uprkos negativnim promenama u neto dobiti i prometu.
Sektore koji su pali predvodi građevinski sektor. To i dalje predstavlja ograničenje u regionu CIE i daje materijal za statistike o stečaju u mnogim zemljama u regionu, navedeno je u saopštenju Coface.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP