Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZAPADNI TERORIZAM

OVK obučavao sirijske
pobunjenike za terorizam!

Autor: geopolitika | 11.12.2012 - 10:44:00h | Komentara: 1

U Siriji se dešava "kosovski scenario", tvrdi Tjeri Mejsan, francuski intelektualac, osnivač "Volterove mreže" i profesor međunarodnih odnosa u Centru za strateške studije u Damasku u intervjuu za "Geopolitiku".

- Od 23 miliona Sirijaca, tek dva, dva i po miliona podržavaju naoružane grupe koje pokušavaju da destabilizuju zemlju i oslabe vojsku. Oni sada kontrolišu nekoliko gradova i ogromna ruralna područja, ali ne postoji mogućnost da ove naoružane grupe sruše režim - kaže Mejsan.

Sirija

Sukobi u Siriji | Foto: AP

 - Plan je bio da se stvori krug provokacija/represije koji bi opravdao međunarodnu intervenciju po uzoru na UČK terorizam i represiju Slobodana Miloševića posle koje je usledila NATO intevencija. Između ostalog, dokazano je da su grupe boraca u Siriji obučene za terorizam od strane članova UČK.

Plan je propao jer Rusija Vladimira Putina nije Rusija Borisa Jeljcina. Moskva i Peking su sprečili NATO intervenciju i od tada je situacija u stagnaciji.

Tjeri Mejsan

Tjeri Mejsan | Foto: AP

 Na pitanje novinara "Geopolitike" koji interes velike sile i okolne zemlje imaju u svrgavanju Al Asada, Mejsan kaže da su oni individualni, ali i često kontradiktorni. Ipak, on kaže da se posebno izdvaja ekonomski interes.

- Postoje velike rezerve prirodnog gasa jugo-istočnom Mediteranu. Centar ovog ogromnog prirodnog rezervoara nalazi se u blizini Homsa u Siriji.
Tjeri Mejsan se osvrnuo i na stanje u Srbiji i činjenicu da je naša zemlja u poslednje dve decenije "istrošena u ratovima u koje je morala da vodi, a naročito sukob sa NATO na Kosovu".
- Većina Srba misli da bi trebalo biti što bliži Evropskoj uniji, ali ne shvataju da je EU samo civilno krilo NATO i da je u pitanju isti projekat anglo-saksonske dominacije. Možda će ova ekonomska kriza dovesti do raspada EU, pa će u tom slučaju države poput Srbije u Grčke spontano prići Rusiji, sa kojom dele mnogo kulturnih sličnosti.
- Žao mi je što su neke države priznale NATO kosovski poduhvat. Od tada, Kosovo je postalo mesto za distribuciju droga koje se uzgajaju u Avganistanu pod zaštitom američkih trupa. Narod nije dobio ništa ovom nezavisnošću, a naročito ne Kosovari koji su robovi mafije - zaključuje Mejsan.
 
Poslednji komentari
  • wiena Vreme: 11.12.2012 17:38h

    Ovaj Tjeri Mejsan ili je lud ili mu smrde noge. 1-Kako moze uporedit situaciji i ratni sukob u Siriji sa situacijom koja vladala na Kosovo.Tamo arape ubija arap, na Kosovo Albance ubijali srbijanska policija i vojska. 2-Kako moze da OVK obuciti sirijske pobunjenike, nisu oni teroristi vec borci za svoja prava, kada Kosovo prakticno jos nema svoju armiju i kada Kosovo ima 2 milijuna stanovnika a Sirija blizu 25 milijuna. Novine, da se prodaju svasta pisu. Po izgledu mesje Mejsan je vanzemaljac.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP