Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ŽANKO ČADO DOVEO DO BANKROTA KOMPANIJE „AGROHEM“, „NAVIP“ I „FIDELINKA“

Ovo je čovek koji je uništio srpske gigante!

Autor: Ekipa Alo! | 04.10.2013 - 07:02:00h | Komentara: 12

U uništavanju srpskih firmi i ispumpavanju novca iz naše zemlje u egzotične ofšor rajeve učestvovao je i bivši makedonski ministar ekonomije Žanko Čado, koji se trenutno krije u Sloveniji, ali i dalje posluje u toj i našoj zemlji, otkrio je Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) iz Vašingtona, a preneo “EUobserver”! Čado je nezakonitim finansijskim transakcijama do bankrota doveo kompanije “Agrohem”, “Navip” i “Fidelinka”.

Nakon  bankrota  ove tri firme  na ulici je  ostalo 1.300  radnika

Nakon bankrota ove tri firme na ulici je ostalo 1.300 radnika | Foto: Nenad Mihajlović

Među privatizacijama u kojima su propali domaći privredni giganti nalazi se i slučaj “Agrohema”, nekada najvećeg srpskog proizvođača đubriva. Ipak, ta privatizacija nije među 24 sporne za koje je Evropska unija zahtevala da budu preispitane kao uslov za srpsko pristupanje EU.

Iz Srbije isisane 54 milijarde dolara!


Od 2001. do 2010. godine iz Srbije je “nezakonitim finansijskim transakcijama” na ofšor račune prebačena 51 milijarda dolara, procene su američke organizacije “Global fajnenšel integriti”. Srbija je time zauzela visoko 16. mesto na listi od 150 zemalja sa najvećim nelegalnim novčanim tokovima.

Žanko Čado je kao kadar stranke Demokratske alternative bio ministar u vladi Ljupča Georgijevskog od 1998. do 1999. godine, kada je “iz ličnih razloga” podneo ostavku. Nedugo potom za njim je raspisana poternica zbog sijaset pronevera. “Agrohem” je, i pored te poternice, kupio 2002. godine bez ikakvih problema.


Registracioni podaci u Srbiji pokazuju da je Čado direktor ofšor kompanije u Antigvi koja je obezbedila indirektan vlasnički udeo u “Agrohemu”, navodi se u opširnom tekstu ICIJ-a.

Danas živi  u Sloveniji:  Žanko Čado

Danas živi u Sloveniji: Žanko Čado

Njegova uloga u “Agrohemu” ostala je pod znakom pitanja nakon što je kompanija uložila milione dolara u poslove sa ofšor kompanijama i bankrotirala, a zbog čega su stotine radnika ostale bez posla. Tajni ofšor podaci koje je otkrio ICIJ takođe pokazuju da je Čado kontrolisao i ofšor kompaniju na Britanskim Devičanskim Ostrvima koja je, kako pokazuju podaci o bankrotstvu, primila 6,9 miliona dolara od “Agrohema” pre nego što je ta kompanija propala.

Samo su „Navipovi”  vinogradi vredeli oko 30  miliona evra, a firma je prodata za manje od šest miliona

Samo su „Navipovi” vinogradi vredeli oko 30 miliona evra, a firma je prodata za manje od šest miliona | Foto: Dimitrije Goll


Istovremeno je “Navip”, čiji su samo vinogradi vredeli oko 30 miliona evra, prodat za manje od šest miliona evra. “Fidelinka” je od uspešne firme ubrzo postala gubitaš, zbog čega je 1.300 radnika u ta tri preduzeća ostalo bez posla, dodaje se u tekstu ICIJ-a. Čado je u telefonskom razgovoru s novinarima ICIJ odbio da komentariše ove podatke.

Čeda i Jelena

Čeda i Jelena | Foto: Nenad Petrović

Čedina supruga zakupac dela „Fidelinke”


Pre nekoliko meseci pojavile su se informacije da su lider LDP-a Čedomir Jovanović i njegova supruga Jelena vlasnici kompanije “Fidelinka”, ali je ova firma demantovala te navode.
“Čedomir Jovanović i njegova supruga nisu vlasnici kompanije ‘Fidelinka’ a. d. u stečaju ni po kom osnovu, već je Jelena Jovanović osnivač privrednog društva ‘Agroposlovi’ d. o. o. iz Beograda, koje je zakupac dela proizvodnih kapaciteta ‘Fidelinke’”, navedeno je tada u saopštenju, koje je potpisao stečajni upravnik subotičke firme Zoran Stojanović.

Poslednji komentari
  • rasa Vreme: 04.10.2013 09:28h

    Sad nam je opet kriv neko drugi.Rusi za gas i NIS,Evropa za kosovo,sad makedonac....sutra ce biti krivi Arapi i tako dok je nas Srba.....Samo smo mi nebeski cist narod.eeeeeeee

  • nedjo Vreme: 04.10.2013 13:43h

    cadjo,simpatican neki gospodin.. nije on za rudnik!

  • Olga Vreme: 04.10.2013 13:47h

    Sa kim je on iz Srbije radio?Normalno sa srpskim političarima .Vi slavite 5 oktobar i Đinđića koji vam je krenuo sa mafijom u privatizaciji i šta sada hoćete?Idite u Aleju velikana pa se žalite,a,Koštunica ,Dinkić i Tadić su vam tu oni su nastavljači radova.

  • nina Vreme: 04.10.2013 18:23h

    sve mi ovo lici na skretanje paznje sa nekog naseg koji je pravi krivac za sve ovo sto nas je snaslo.a taj nas je verovatno sad uz vlast,ili je vlast uz njega i ajd sad drz te lopova !

  • laki Vreme: 04.10.2013 22:57h

    nije sam puno ima svojih pajtosa ovda sve ih treba pohapsiti i konfiskovati imovinu svih oko njih jer su većinom gologuzani a porodice se baćkare u vilama i automobilima pravim ispitivanjem imovine srbija bi brzo isplivala

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP