Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SVRLJIŠKA SELA DESETI DAN BEZ STRUJE

Ovo je gore od smrti!

Autor: Branko Janačković | 10.12.2014 - 07:00:00h | Komentara: 4

- Deveti dan smo bez struje. Tumaramo sa svećama kao po groblju. Ovo je gore nego da smo mrtvi. Kada si mrtav, bar se ne nerviraš...

Svrljiška sela deseti dan bez struje

Svrljiška sela deseti dan bez struje | Foto: K. Kamenov

„Noću drvo puca
kao pištolji. Strah
te iz kuće da izađeš”,
kaže očajni Brana
Radovanović (76)
iz smrznutog
Lukova...

Ovako dramatičnu situaciju opisuje Brana Radovanović (76) iz Lukova, jednog od sedam svrljiških sela koja su već devet dana bez struje. Led debeo desetak centimetara okovao je drveće, koje je počelo da pada na strujne vodove, pa su u mraku, osim Lukova, i Tiovac, Bučim, Okolište, Burdimo, Vlahova i Manojlica sa 800 duša koji u njima žive.

A ovde se  toči voda:  Svetlana  Žikić na  izvoru

A ovde se toči voda: Svetlana Žikić na izvoru | Foto: K. Kamenov

Radimo Sizifov posao


Predsednica opštine Jelena Trifunović ističe da su u jednom trenutku bez struje bila 23 sela i da ovakva situacija nije zapamćena 30 godina. Tehnički direktor „Jugoistoka“ Dragoslav Pavlović kaže da se ovo nije moglo preduprediti i da nema njihove odgovornosti. „ Ovakav led na drveću i žicama ne pamte ni najstariji meštani. Do mraka popravimo mrežu, ali noću padnu novi stubovi, pa radimo Sizifov posao - kaže Pavlović.

Višegodišnja borova stabla, polomljena i iščupana iz korena, leže pored puta, grane pod teretom leda savijene do zemlje, strujni vodovi kao ledene cevi...

Samrtnu tišinu remete samo zvuci pucanja stabala pod ledenom stegom...

Juče je počeo da pada i sneg, koji je zavejao puteve i učinio tešku situaciju još težom.


- Noću drvo puca kao pištolji. Strah te iz kuće da izađeš. Sva hrana nam je propala u zamrzivačima. Sinoć je palo drvo na put. Nismo mogli da ga uklonimo jer se ništa ne vidi, sekirama smo lupali u mraku po asfaltu. Da je „Distribucija“ na vreme menjala bandere i sekla drveće, ne bi ovako bilo - jada se Radovanović.

Odolevaju kako znaju i umeju...

Odolevaju kako znaju i umeju... | Foto: K. Kamenov

Opasno vreme u Kraljevu!


Na osnovu upozorenja Hidrometeorološkog zavoda Srbije, odeljenje za vanredne situacije u Kraljevu upozorilo je javnost da se do ponoći predviđaju velike padavine, odnosno pojava opasnog vremena i formiranje snežnog pokrivača debljine oko 10 centimetara. To, kako kažu, može imati za posledicu ozbiljne poremećaje i probleme u saobraćaju, transportu i drugim vidovima komunikacije. Sve to predstavlja potencijalnu opasnost i rizik od uništenja krovova na zgradama, ozbiljno opterećenje dalekovoda i drugih objekata, pre svega lomljenje grana i drveća. S obzirom na moguće pojave, doći će do teškoća u akcijama zaštite i spasavanja ugroženog stanovništva. Policija obaveštava građane Kraljeva i okoline da preduzmu sve preventivne mere.

Poslednji komentari
  • sasa Vreme: 10.12.2014 07:54h

    isterati svih 600 direktora EPSa na teren da rade nesto,sramota

  • Слоб.Крстић Vreme: 10.12.2014 11:28h

    Могло се предупредити сигурно,али није.Из дистрибуције су агилни само у наплати и сечи,што врло "савесно" раде.Мрежу у сврљишкој општини одржавају мештани.Дистрибуција интервенише само по пријави.Сада плаћају цех.

  • Kobra Vreme: 10.12.2014 11:41h

    Aman ljudi,imali iko normalan u ovoj zemlji Srbiji,da stane na kraj ovoj ženi i njenoj bahatosti u ovoj zemlji,ili smo svi retardirani?

  • Tahir Vreme: 11.12.2014 11:10h

    Saljite ovaj clanak tom presedniku nacionalog saveta izgleda taj Zoo u drugoj drzavi na ledji ovog sirotog naroda je na tu funkciji s vidite sta izjavluje.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP