Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ĐAVO SAVETUJE SLOBU

Ovo je Klinton crtao tokom diskusije o sankcijama SR Jugoslaviji! (FOTO)

Autor: Blic.rs | 07.12.2013 - 10:46:00h | Komentara: 0

Politički orijentisani haker pod pseudonimom Gučifer objavio je na sajtu Gawker.com kroki crteže koje je Bil Klinton žvrljao na zvaničnim dokumentima dok je, kao predsednik Sjedinjenih Država, raspravljao o ekonomskim sankcijama protiv Srbije i tadašnjem predsedniku SRJ Slobodanu Miloševiću.

Ižvrljani dokument koji je sada pred vama jedan je od pet koje je Gučifer našao kada je upao u računarski sistem Biblioteke Klinton.

Bil Klinton

Bil Klinton | Foto: Reuters

 Spis je nastao sredinom devedesetih godina i bavi se mogućim ukidanjem ekonomskih sankcija SR Jugoslaviji, koju su činili Srbija i Crna Gora. Klinton ga je išarao dok je brifovan o situaciji na terenu u Bosni i Hercegovini, kao i o mogućim dobrim i lošim stranama ukidanja sankcija.

Šta je nacrtao Klinton?

Ovo je prva skica, koju je Klinton nacrtao neposredno uz pasuse u kojima se pominje Slobodan Milošević.

Skica br. 1: Đavo savetuje Slobodana Miloševića

Skica br. 1: Đavo savetuje Slobodana Miloševića

 Sa leve strane, prvo nailazimo na karikaturu muškarca koji likom, po karakterističnim obrazima, najviše podseća na Slobodana Miloševića. Iza njega je nacrtana bizarna kreatura sa telom životinje, krilima i ljudskom glavom. Verovatno se radi o đavolu, jer kao da ima rogove i kopita. Da li je Klinton implicirao da Milošević dobija instrukcije od đavola?

Drugi crtež se nalazi neposredno ispod prethodnog.

a

Na njemu se nalazi: 1) nešto što bi moglo da podseća na zakrivljeni muški polni organ u erekciji, 2) figura sa raširenim rukama i 3) pileći batak. Sa strane su docrtane tri zvezde i serija kratkih linija.

Treća karikaturica kao da predstavlja kuvara u majici sa natpisom UN koji nešto prži u tiganju.

a

 
Moguće je da je ovde Klinton putem crteža napravio malu igru reči. U pasusu pored piše: "Kada će sankcije UN protiv SRJ biti prekinute?". Ili, na engleskom: "When will UN sanctions against the FRY be lfited?" Čini se da je Klintonova podsvest inspiraciju našla u pominjanju Ujedinjenih nacija (UN) i engleske skraćenice za SRJ (Federal Republic of Yugoslavia - FRY), koja na engleskom znači "pržiti". Zato je nacrtao kuvara u majici UN koji nešto prži, odnosno, na engleskom - FRY.

Na četvrtom crtežu je prepoznatljiva samo zastava Sjedinjenih Država, pored koje se nalazi gomila elipsi, linijica i dva, da ih tako nazovemo, "ježa".

a

S obzirom na to da je nacrtana pored pasusa u kojima se pominju ravnoteža snaga na terenu, stabilna vojna situacija i primena vojnih delova mirovnog sporazuma, moguće je da ova Klintonova žvrljotina na neki način ilustruje američku ulogu u svemu tome.

Peti crtež se nalazi na dnu ove stranice dokumenta.

a

 
Sličan je prethodnom, a takođe se nalazi pored pasusa u kojem se spominju vojni problemi. Možda elipsoidni oblici predstavljaju vojne trupe? Na desnoj strani crteža dvaput nalazimo na autorove inicijale: BC (Bill Clinton). 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP