Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POLOŽIO ZAKLETVU

Ovo je novi kralj Belgije

Autor: | 21.07.2013 - 13:05:00h | Komentara: 0

Princ Filip položio je danas kraljevsku zakletvu pred parlamentom i tako postao sedmi monarh Belgije, nakon što je njegov 79-godišnji otac Albert II abdicirao.

Kralj Filip Drugi

Kralj Filip Drugi | Foto: Reuters

Filip (53) je položio zakletvu na tri zvanična jezika -holandskom, francuskom i nemačkom. On je obećao da će služiti zemlji i štititi je najbolje što može, prenose agencije.


Belgijski kralj Albert II je prethodno svojevoljno abdicirao u korist sina, posle 20 godina na tronu, koji je napustio iz zdravstvenih razloga.

Na svečanoj ceremoniji u kraljevskoj palati, Albert (79) je danas potpisao akt o abdikaciji pred publikom od oko 250 belgijskih zvaničnika i istaknutih ličnosti i zahvalio im se "zbog svega što su postigli dok je on bio kralj".

Na ceremoniji nije bilo stranih zvaničnika ni predstavnika kraljevskih porodica iz drugih zemalja jer je Albert II objavio plan o abdikaciji pre nešto manje od tri nedelje, pa nije bilo mnogo vremena da se upriliči veliki međunarodni događaj.

Prvi put seo na presto

Prvi put seo na presto | Foto: Reuters

Abdikacija i uvođenje u tron novog vladara održavaju se istog dana kada i proslave povodom belgijskog nacionalnog praznika, Dana nezavisnosti.

Filipu narednih meseci predstoji težak zadatak. Podeljenu naciju u junu 2014. čekaju izbori u jeku sve intenzivnijih zahteva za veću autonomiju šest miliona Flamanaca koji govore holandski i 4,5 miliona Belgijanaca koji govore

francuski. Zato bi uloga monarhije mogla biti još više umanjena.

Posle prethodnih izbora 2010, vlada je formirana tek posle 541 dana zbog prepiranja oko toga koliko još vlasti treba da bude oduzeto centralnim vlastima u korist posebnih jezičkih grupa.

Za razliku od njegovih pet prethodnika, Albert je pokušao da izbegne politiku koliko god je to bilo moguće, a očekuje se da će i Filip tako postupati, navodi AP.

Filip se protekle dve decenije pripremao da predvodi spoljnjotrgovinske delegacije. On i njegova supruga Matilda imaju četvoro dece.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP