Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZEMLJA PUNA ČUDA

Ovo je pet najvećih paranormalnih misterija u Srbiji!

Autor: RAS | 14.12.2014 - 16:04:00h | Komentara: 0

Srbija je zemlja puna misterija! Za vas su novinari "24 sata" izabrali one najinteresantnije, koje bi obavezno trebalo da posetite. Ali i osetite!

Đavolja varoš

Đavolja varoš | Foto: Profimedia

Narod smo koji voli da neguje mitove, a veliki broj stanovnika Srbije veruje i u natprirodne pojave. "24 sata.rs" izdvaja najneobičnija mesta i pojave u našoj zemlji:

1. Vampirska vodenica
Vodenica Save Savanovića jedna je od najpoznatijih natprirodnih lokacija Srbije. Nju po legendi dan danas pohodi vampir Sava koji se ubio zbog nesrećne ljubavi prema lepoj pastirici. Gosti se dočekuju vencima belog luka, a noću uz huk vetra ugođaj je posebno jeziv.
2. Planina Rtanj
Rtanjska piramida oduvek je budila ljudsku maštu. Zbog legende o zakopanom blagu devedesetih godina srušena je kapela Svetog Đorđa na vrhu planine, ali novac nikada nije pronađen. O Rtnju pričaju svašta, da se plamene kugle spuštaju sa vrha, da odjekuje tajanstvenim zvucima, kao i da izvor Crnog Timoka u njegovom podnožnju krije još crnje priče. Čuveni pesnik Vojislav Ilić mlađi navodno je baš tu u rastrojstvu sa litice gurnuo suprugu, a zatim probao da sebi iseče vene, samo da bi ga spasli u poslednjem trenutku. Ako vam sve ovo nije dovoljno Rtanj važi i za omiljenu lokaciju vanzemaljaca!
3. Đavolja varoš
Prirodne skulpture nastale erozijom i silnim vetrovima bile su plodno mesto za priče o natprirodnom. Po jednoj legendi vila i đavo su se sukobili baš u samoj varoši jer je nečastivi probao da "đavoljom" vodom zatruje varošane i natera ih da venčaju brata i sestru. Vila je umolila Boga da spreči ovo skrnavljenje i on je svatove pretvorio u kamen. Prema drugoj legendi kamene formacije su ljudi koji su u nastojanju da se oslobode đavola prenoćili kod crkve Svete Petke koja je skamenila njihove demone.
4. Dvorac Kapetanovo

Dvorac Kapetanovo smešten je u Vojvodini, blizu mesta Stari Lec. Dvorac je dobio ime po Milanu Kapetanovu, jednom od vlasnika. Prema priči prvi vlasnik zamka Botka Bela bankrotirao je 1938. godine nakon čega se njegova žena polila benzinom i zapalila, sve što je ostalo od nje bio je pramen plave kose koji je obletao oko dvora. Legenda kaže da se, posle ove tragedije, svake godine na Svetog Iliju u jednoj od odaja zamka pojavljuje senka plavokose žene. Dvorac Kapetanovo danas je adaptiran u hotel, ali i registrovan kao spomenik kulture.

5. Bela žena sa smederevskog puta

Ova mlada legenda nastala je osamdesetih kada je navodno jedan mladić povezao stoperku koja ga je pozvala da u povratku svrati na ručak do njene kuće u blizini. On je tri dana kasnije došao u kuću blizu Smedereva, ali vrata mu je otvorila starica koja je na njegovo pitanje o devojci pokazala njenu fotografiju i rekla da je ona nastradala pre šest-sedam godina u saobraćajnoj nesreći i da on nije "ni prvi ni poslednji koji je traži".

Kliknite OVDE ako želite da upoznate svih deset misterija Srbije

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP