Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VLADA OŠTRO OSUDILA UBISTVO PRIPADNIKA EULEKSA KOD ZVEČANA

Ovo je pucanj u Srbiju!

Autor: M. D. - I. K. | 20.09.2013 - 07:02:00h | Komentara: 3

Ubistvo iz zasede pripadnika Euleksa Adrijusa Šenavičijusa (35) pucanj je u budućnost Srbije i iza njega stoje njeni neprijatelji, ocenio je juče premijer Srbije Ivica Dačić, dok je vicepremijer Aleksandar Vučić poručio da će odgovor države na ovaj sramni napad biti žestok i da ekstremisti i teroristi neće upravljati Srbijom niti će u njoj imati sklonište! Istovremeno, zvaničnici EU su ovaj akt nasilja označili kao atak na EU.

Za zločin u opštini Zvečan još niko nije priveden

Za zločin u opštini Zvečan još niko nije priveden | Foto: Reuters

Napad iz automatskog oružja na dva džipa Euleksa, koji su pošli da preuzmu smenu na Jarinju, dogodio se juče ujutru oko 7.30 na magistralnom putu Kosovska Mitrovica - Leposavić, kod mesta Balaban, kada je stradao carinik Euleksa iz litvanskog kontingenta Adrijus Šenavičijus, a trojica njegovih kolega su ranjena. U vozilu u pokretu pogođen je vozač džipa, koji je izgubio kontrolu i udario u betonski zid, a potom u zaštitnu ogradu. Ranjeni Litvanac je u besvesnom stanju prevežen u ZC u Kosovskoj Mitrovici, gde je umro posle jednosatnog pokušaja reanimacije.

Adrijus Šenavičijus  (35) upucan u srce

Adrijus Šenavičijus (35) upucan u srce

 

Stradao prvi vojnik Euleksa


Incident se dogodio na mestu na kojem je pre 10 godina poginuo pripadnik Kosovskog zaštitnog korpusa koji je pokušao da digne u vazduh železnički most. Odgovornost za ovaj napad preuzela je Albanska nacionalna armija, koja je potom proglašena terorističkom organizacijom. Od oktobra 2012. do februara 2013, u toj regiji su zabeležena 93 etniči motivisana napada Albanaca na Srbe. Litvanski carinik prvi je pripadnik Euleksa koji je poginuo od početka rada te misije, a prethodno je na Kosovu stradalo ukupno osam pripadnika Unmikove policije.

- On je primljen s ustrelnim ranama na levoj strani grudnog koša i desnoj potkolenici. Praktično je pogođen u srce i zbog povreda velikih krvnih sudova nije mu bilo pomoći. On je jedini pripadnik Euleksa koji je kod nas primljen - izjavio je za „Alo!“ Milan Ivanović, direktor ove bolnice.

Prema rečima zvaničnika EU, istragu vode policija Kosova i Euleks i ovaj slučaj potpada pod isključivu nadležnost Specijalnog tužilaštva Kosova, a za ovaj zločin na teritoriji opštine Zvečan još niko nije priveden.
Premijer Ivica Dačić ocenio je da ovaj događaj predstavlja ekstremistički, a ne patriotski akt.

- To nije pucanje u Euleks, već u budućnost srpskog naroda na KiM, u budućnost Srbije. Napad na Euleks i Kfor? Kakva je perspektiva srpskog stanovništva na Kosovu pod tim uslovima? Oni koji su to uradili su neprijatelji Srbije - poručio je on i dodao da ovakvo „ekstremističko ludilo“ kojeg ima na svim stranama može opasno da ugrozi mir na Kosovu.

Teroristi ne mogu da  upravljaju Srbijom: Vučić

Teroristi ne mogu da upravljaju Srbijom: Vučić | Foto: FoNet - Zoran Mrđa

Vicepremijer Aleksandar Vučić naglasio je da će odgovor države na ovaj sramni napad biti žestok i da je napad na Euleks zapravo uperen protiv Srbije.
- To je pokušaj da se pokvari sve ono što je Srbija ostvarila u prethodnom periodu. Srbija nema pravo da ćuti i dopusti teroristima i ekstemistima da misle da su oni ti koji mogu da upravljaju Srbijom - rekao je Vučić, koji se javnosti obratio s ovlašćenjem predsednika Tomislava Nikolića.
On je počiniocima poručio da nikada neće imati skrovište na teritoriji Srbije. Oštru poruku poslali su i šef misije Euleks Bernd Borhart i šef Kancelarije EU u Prištini Samuel Žbogar, koji su poručili da je napad na Euleks napad na EU.

Na Kosovu od 2012.


Adrijus Šenavičijus je nakon završenih mirovnih studija od 2000. služio kao carinik u različitim misijama, a na Kosovo je došao 2012. Iza sebe je ostavio suprugu i dvojicu sinova. Njegovi nadređeni izjavili su da je Šenavičijus bio miran i staložen vojnik. U misiji Euleksa na Kosovu služi još jedan Litvanac.

REAKCIJE

Tomislav Nikolić, predsednik Srbije
Nasilje prema pripadnicima međunarodnih snaga je apsolutno neprihvatljivo. Taj akt predstavlja pokušaj da se ugroze napori na stabilizaciji situacije na Kosovu.


Ketrin Ešton, visoka predstavnica EU
Najoštrije osuđujem ubistvo pripadnika Euleksa. EU je odlučna da nastavi sa angažovanjem i sprovođenjem preuzetih obaveza prema Kosovu.


Hašim Tači, premijer Kosova
Ovaj napad je ružan i sramotan čin za vladavinu reda i zakona i u tom delu teritorije Kosova i osuđuju ga i građani i institucija Kosova.


Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose
Ovo je čin terorizma koji će, ko god da ga je počinio, ugroziti primenu briselskog sporazuma i odložiti pregovore sa EU. Ovaj oružani napad, prvi takav na severu KiM, početak je lanca incidenata, a ima za cilj da se vidno poveća strah među Srbima na Kosovu kako ne bi izašli na lokalne izbore.

Poslednji komentari
  • Jole Vreme: 20.09.2013 09:18h

    Kaparisani plaćenici, šta će carinik u Zvečanima?!

  • Steva Vreme: 20.09.2013 10:35h

    Kako to misli odgovor drzave Srbije? Kad ona nema nikakve ingerencije na toj teritoriji, upravo zahvaljujuci Vucicu. I otkud unapred zna da su srpski ekstremisti u pitanju, zar ne treba sacekati istragu policije?

  • borchaSRS Vreme: 20.09.2013 10:36h

    Niste se bas pretrgli u tolikom medijskom glasanju vi iz vlada 2001-, EU, NATO i SAD,kad su Srbi bili otimani i ubijani.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP