Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! OTKRIVA

Ovo je Srbin koji je ispalio prvi metak u Prvom svetskom ratu

Autor: Gane Đorđević | 13.12.2013 - 19:00:00h | Komentara: 4

U senci kontroverznih tumačenja sarajevskog atentata na prestolonaslednika Austrougarske monarhije Franca Ferninanda, koji pojedini zapadni istoričari danas tumače kao glavni razlog za početak Prvog svetskog rata, ostao je slabo upamćen podatak da je četiri dana pre zvaničnog početka rata, prvi hitac ispalio jedan Srbin.

Kaplar Stepan

Zaboravljena legenda: Kaplar Stepan

Kaplar 5. pešadijskog puka kralja Milana Stepan Vuković, koji je s razdaljine od oko kilometar i po, hicem iz svoje tandžare na mestu usmrtio jednog austrougarskog komandanta, pogodivši ga pravo u čelo!

Kaplar Stepan

Hapšenje Gavrila Principa

Stepan - legenda Podgorine

Zbog podviga kod Bratunca i svoje hrabrosti kada je jednom prilikom zarobio neprijateljsku stražu, legendarni nišandžija iz Komirića odlikovan je Karađorđevom zvezdom s mačevima. Stepan je i jedan od trojice Srba koji su odlikovani ordenom za hrabrost ruskog cara Nikolaja. Pre prvog bio je učesnik i oba Balkanska rata. Nakon rata, Stepan je ovenčan slavom zbog podviga na Drini nastavio da živi u svom rodnom selu. Do kraja života bavio se zemljoradnjom. Sa suprugom Milevom imao je tri sina, Vladana, Dobrivoja i Vlastimira i tri ćerke, Danicu, Nataliju i Smiljanu.

Stepan se nakon mobilizacije koja ga je zatekla u rodnom selu Komirić pored Osečine, sa svojom jedinicom našao na obali Drine. Po naredbi majora Vojislava Arsenijevića on je sa još nekoliko svojih drugova 24. jula 1914. krenuo u osmatranje susedne obale, kada je kraj kasarne u Bratuncu ugledao postrojenu austrougarsku vojsku.
Stepan se tada popeo na jedno drvo da bi i iz svoje puške ispalio istorijski metak na njihovog komandanta, koji je ispred stroja držao svoj, kako će se ispostaviti, poslednji govor.

Razdaljina između vrsnog nišandžije i carskog zapovednika iznosila je, prema nekim procenama, oko 1.600 metara. Prema austrougarskim spisima, nesrećni komandant je postao prva žrtva rata koji je odneo još 15 miliona života.

Prema rečima Svetozara Gačića, rukovodioca odeljenja Narodnog muzeja Valjevo u Osečini hitac ispaljen na austrougarsku vojsku bio je najbolji odraz raspoloženja srpskog naroda prema nepravdama koje im je činila dvojna monarhija.
- Stepan je srpski heroj, a njegov pucanj u oficira bio je krajnje patriotski čin - bez ograde tvrdi Grčić.
Poslednji komentari
  • Bogoljub Vreme: 14.12.2013 08:39h

    Proslost nije buducnost Srbije.

  • Dexter Vreme: 14.12.2013 14:01h

    Koja glupost pa efktivni domet danasnjih najmodernijih anti materijskih snajpera jedva prelazi tih 1600 pa do 2000m a da ne pricamo o slabijim inacicama koje jedva pogadjaju i na 800-900m.Pocnite pisati nesto realno a ne izmisljati ovakve gluposti

  • Vojnik Vreme: 14.12.2013 23:47h

    Nije glupost, ti dexter lupaš gluposti i ako si muško ne zmnam da li su služio vojsku?! Stara tandžara M48 je jedna od preciznijih pušaka i koristila se sa optičkim nišanom i u ratovima 90-tih i pokazala se kao jedna od boljih za te namene preciznog gađanja na veliku daljinu, a ona je naslednica K98 Mauzer i Mauzer M25 koji se pre drugog svetskog rata proizvodio u zastavi. Zrno kalibra 7,9 mm koje koristi ima domet i do 4.000 metara, a precizno se mogu gađati ciljevi oko 2.000 metara zavisno od oka i mirne ruke onog ko gađa. Tako da znaš da je ovaj stari srpski ratnik komotno mogao da pogodi metu na 1.600 metara i nemoj pisati negativno o nečemu u šta se evidentno ne razumeš.

  • Piksi Vreme: 19.01.2014 19:31h

    Nije M25 vec M24 karabin, a u Prvom svetskom ratu koristili su M1899, pa i naoruzanje mnogo starije. Bez sumnje da je nas kaplar skinuo Austrougarskog oficira.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP