Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MILE BATINIĆ, DEDA SVIREPO UBIJENE TIJANE JURIĆ, NEPRESTANO RAZMIŠLJA O TRAGEDIJI

Ovo mesto je ukleto!

Autor: Ružica Kantar | 15.08.2014 - 20:14:00h | Komentara: 5

„Od devedesetih godina, pa do danas, ovde je počinjeno dvadesetak ubistva, od kojih mnoga još nisu rasvetljena“, priča za „Alo!“ deda Mile

Kako sam? Eh, kako sam... Kako mogu da budem?!: Mile Batinić

Kako sam? Eh, kako sam... Kako mogu da budem?!: Mile Batinić | Foto: Mitar Mitrović

- Bajmok je lepo mesto, ali prokleto! Od devedesetih godina, pa do danas, ovde je počinjeno dvadesetak ubistva, od kojih mnoga još uvek nisu rasvetljena! Ne znam zašto, šta se ovde dešava, ali ovo mesto je prokleto! - ovo za “Alo!“ kaže Mile Batinić, deda petnaestogodišnje devojčice Tijane Jurić, koju je u noći između 25. i 26. jula mučki ubio Dragan Đurić (34) iz Surčina.


Dedu Mileta “Alo!“ je zatekao u dvorištu porodične kuće u Bajmoku, gde je mala Tijana, inače iz Subotice, skoro svaki drugi vikend dolazila i gde je provodila veći deo zimskog i letnjeg raspusta. Tijanin deda sedeo je sam, gledajući ispred sebe u prazno. Pored njega, naslonjena na kapiju, stajala je velika Tijanina slika, koja je pre toga bila postavljena ispred crkve u centru Bajmoka.

Tijanina umrlica na kapiji kuće

Tijanina umrlica na kapiji kuće | Foto: Mitar Mitrović


- Kako sam? Eh, kako sam... Kako mogu da budem?! - uzvratio je deda Mile.
- Neprestano samo o tome razmišljam. O tome šta se desilo. I o njoj. Nemoguće je ne razmišljati - dodaje deda Mile, dok se priseća i lepih trenutaka koje su on, njegova supruga i Tijana proveli zajedno na moru i odakle su se vratili samo dan pre ubistva.


- Tijanu i njene drugare jedna nastavnica iz Bajmoka je vodila na more u Buljarice. Međutim, pošto je Tijani muka u autobusu, došla je kod babe i mene, koji smo bili u Sutomoru, tu smo bili dva dana, a onda smo se vratili zajedno - priča deda za naš list i dodaje da je Tijana bila najbolje dete na svetu. Kada je rekla da će se profesionalno baviti muzikom, nije se iznenadio, jer je talenat za pevanje nasledila od svoje majke, njegove ćerke. Iako nije bio siguran da je to najbolji izbor za nju, kaže da se nije protivio jer je, nesumnjivo, bila vanredno nadarena.


- Bila je najdivnije dete na svetu. Volela je da boravi kod nas, iako je bila mnogo vezana za majku. Nikada nikakvih problema nismo imali s njom - kaže naš sagovornik.

Bajmok možda deluje pitomo, ali postoji ovde nešto. Neka energija, neko zlo: meštanka Mirjana Petrović

Bajmok možda deluje pitomo, ali postoji ovde nešto. Neka energija, neko zlo: meštanka Mirjana Petrović | Foto: Mitar Mitrović


- Ne znam zašto se to desilo, ali ima nešto prokleto u ovom mestu - kaže odmahujući glavom.


Da je ovo mesto ukleto ne misli samo Tijanin deda. Ovo mestašce u Severnobačkom okrugu, sa prijateljski nastrojenim meštanima, bujnim zelenilom, igralištima, lepim kućama i baštama punim zrelih voćki, deluje idilično i pitomo, poznato je i po neuobičajeno visokom procentu ubistava. Meštani sela skoro jednoglasno, sa zebnjom u glasu, kažu da je neverovatno da se toliki broj svirepih ubistava desi za samo nekoliko godina u mestu koje broji oko 8.000 žitelja. Krznar Imre Osvald i pčelar Aleksandar Kapor pretučeni su na smrt. Piroška Ševarac i Stana Ivanković su zadavljene. U ovom mestu trag je ostavila i zloglasna grupa čuvenog Marinka Magde, koga zovu srpski Džek Trbosek, koji je devedesetih godina ubio 14 ljudi. Smrt je sejao i masovni ubica Josip Vujić zvani Joso Sikirica, koji je ubio devetoro ljudi.


„Ovo mesto možda deluje pitomo, ali postoji ovde nešto. Neka energija. Neko zlo“, šapatom, uz značajni pogled, priča meštanka Mirjana Petrović.

Brutalno ubijeni Bajmočani

Sejao smrt i po Bajmoku: Marinko Magda

Sejao smrt i po Bajmoku: Marinko Magda

Godina 2011. bila je posebno stresna za meštane Bajmoka, jer se te godine desilo nekoliko ubistava, i to na vrlo svirep način! Naime, 8. juna u svom domu pronađena je mrtva, ugušena jastukom, Piroška Ševarac (76). U novembru iste godine, zakopana u podrumu, pronađena je i Stana Ivanković (57). Nekoliko godina pre toga ubijen je i pčelar Aleksandar Kapor, koga su zločinci vezali prebijenog u kupatilu, a slično je prošao i krznar Imre Ozvald. Ipak, meštani se sa najvećom jezom prisećaju Marinka Magde, bivšeg legionara, osuđenog na doživotnu robiju zbog 14 ubistava koje je sa svojim eskadronom smrti počinio devedesetih godina u južnoj Mađarskoj, na severu Vojvodine, pa i u Bajmoku. Ova ubistva su počinjena iz koristoljublja, a među nedužnim žrtvama je bilo i dece! Tačan broj ubijenih nikad nije utvrđen. Pored toga iz ovog mesta potiče i monstruozni ubica Josip Vujić zvani Joso Sikirica, koji je ubio sedmoro ljudi. Krvavi pir Vujić je započeo u selu Pačir, u blizini Bajmoka, gde je na spavanju ubio i opljačkao medicinsku sestru. Vujić je potom ubio dvojicu taksista koji su ga vozili, jednog Makedonca koji mu je očešao automobil, da bi po povratku u Bajmok ubio još dve starice i jedan bračni par.

Cela porodica stradala u udesu!

Nesreća u Bajmoku

Nesreća u Bajmoku

I saobraćajne nesreće potresale su Bajmok. Poznat je slučaj iz oktobra 2007. godine kada se „golf“, kojim je upravljao Bajmočanin Marinko Borenović, prilikom preticanja zakucao u automobil „Laste“. Tom prilikom, nastradali su supružnici Marinko (38) i Zlata (35), a njihove tri devojčice, Jelena, Jovana i Miljana, stare pet, 10 i 12 godina, prevezene su u teškom stanju u Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu, gde su i preminule. Miljana i Jovana, posle 20 dana provedenih u komi, umrle su u razmaku od četiri sata. Sa njima je pozadi sedela i ćerka njihovih prijatelja T. Z., tada stara sedam godina, koja je jedina preživela ovu tragediju.
Poslednji komentari
  • mestanin Vreme: 15.08.2014 23:08h

    Pa kako ne bi bilo ukleto mesto, kad su sagradili bazen na samom groblju.

  • markon Vreme: 15.08.2014 23:45h

    statisticki odskacu a istucu se i time sto su obavljena bas zverski, da se covek zamisli...

  • Co21 Vreme: 16.08.2014 02:49h

    da...vidis...od toliko zemlje , onolikog atara, nekom djavo nije dao mira te nije ostavio jevrejske kosti da pocivaju na miru gde su neke verovatno tamo bile vekovima. umesto tog raskopase sve to i napravise sportski centar sa bazenom. kazu ovi stariji kad su bili klinci, pa se to iskopavalo, nisu ni ekshumirana sva tela vec deca ko deca igrali fudbal sa lobanjama...prilicno jezivo. naravno da napomenem to nije sportski centar na rati, jer ono na rati je sveze asfaltirana livada. ovde gde se groblje nekad nalazilo je jedini legalan sportski centar u bajmoku, gde se isto alkohol sluzi do besvesti, sto po zakonu nebi smelo

  • Realan Vreme: 16.08.2014 12:43h

    Mislim da je tekst preteran ali u redu. Moram priznati da se sve to desilo, ali ja bi ipak razmislio i nakon lepo procitanog teksta dao zakljuciti da su ubistva pocela posle famoznih 90'. Da li je to slucajnost? Ne bih ja bas to nazvao slucajnost. Druga stvar, sve ove zlocine su pocinili ljudi koji nisu mestani Bajmoka (barem vecinu) tako da to bas ne ide u prilog ''Ukletm bajmoku''. Mozda bi naslov trebao biti ''Monstrumi iz okolnih dradova izivljavaju se u Bajmoku''.

  • Ivan Vreme: 18.08.2014 11:59h

    Ajd da pogledamo malo u stroriju,da ne grešim dušu .... koliko je proterano ili streljano nemaca,mađara,jevreja i ostalih tj. stanovnika-starosedelaca Bajmočana., da bi se po završetku svetskih ratova više posle II-og naselili sadašnji stanovnici iz like i sl. Rušeno i porušeno je sve njima strano, oskrnavljeni domovi i grobovi,ni danas se ne poštuju mrtvi......A sumnjav da su ova jeziva događanja počela posle devedesetih

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP