Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! RETROSPEKTIVA

Ovo su istine i laži koje su nam servirane ove godine!

Autor: Ekipa Alo! | 31.12.2013 - 15:48:00h | Komentara: 2

Kraj je godine i pravo je vreme da sumiramo šta nam se sve izdogađalo a možda i bitnije šta nam je sve obećavano. Pokušali smo da izdvojimo istinite i lažne tvrdnje koje su nam servirane u ovoj godini. Bitno je da ih upamtimo kako sebi ne bismo dopustili da slične a možda i iste tvrdnje slušamo i u sledećoj godini. Ali kao nepopravljivi optimisti počinjemo sa boljom stranom ove medalje.

ISTINE GODINE:

„Šta sam rekao -  rekao sam“: Dačić

Ivica Dačić | Foto: Nenad Đorđević

„‘Južni tok‘ do kraja 2013.“


Objašnjenje: „‚Južni tok‘ je proglašen u Srbiji za projekat od nacionalnog značaja i ide se ka njegovoj realizaciji i tehničke pripreme za početak radova su u toku. Naš cilj je da do kraja 2013. otpočnemo sa radovima“, rekao je 24. oktobra premijer Ivica Dačić. Osim njega, početak radova do kraja godine najavljivali su i ministarka energetike Zorana Mihajlović i direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović.

Domaći zadatak za Vladu: Jorgovanka Tabaković

Jorgovanka Tabaković | Foto: Emil Čonkić

„Struja neće podići cene“


Objašnjenje: „Najavljeno poskupljenje struje od avgusta neće izazvati skok cena. Skuplja struja uključena je u zacrtanu inflaciju NBS-a za ovu godinu, koja će do oktobra iznositi maksimalnih 5,5 odsto“, izjavila je u julu guvernerka NBS-a Jorgovanka Tabaković. Njena procena se pokazala kao tačna. Guvernerka je u novembru izjavila da je međugodišnja inflacija u septembru iznosila 4,9 odsto.

 

Dušan Bajatović će, po svemu sudeći, otići sa funkcije direktora

Dušan Bajatović | Foto: Đorđe Kojadinović

„Pašće cena gasa“

 


Objašnjenje: „Sporazum će značiti povoljnije uslove isporuke ruskog gasa Srbiji i nižu cenu za najmanje 12 odsto jer je moguće da prilikom potpisivanja bude dobijen i dodatni popust“, rekao je u aprilu Dušan Bajatović, generalni direktor „Srbijagasa“.


Nova, niža nabavna cena od projetovanih 420 dolara ugovorena je u februaru 2013, a početkom marta je ugovoreno da prosečna cena gasa bude oko 370 dolara za 1.000 kubnih metara ovog energenta.

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić | Foto: Oliver Bunić

„Rešićemo 24 sporne privatizacije“


Objašnjenje: „Videćete narednih dana, koliko sutra i prekosutra, naš žestok obračun sa organizovanim kriminalom, završetak (istrage) 24 sporne privatizacije i još nekoliko važnih akcija države. Biće veoma interesantno do kraja godine“, rekao je vicepremijer Aleksandar Vučić 5. decembra, a potom su 28. decembra predstavljeni rezultati istrage u vezi sa 24 sporne privatizacije. U više predmeta su podignute optužnice, u četiri se čeka odluka tužilaca, a u tri - „Šinvoz“, „Žitoprodukt“ i „Srbolek“ - ispituju se još neki detalji.

LAŽI GODINE:

Evropski, a naš:  Lazar Krstić

Lazar Krstić | Foto: Beta

„Budžetski deficit 3,6 odsto“


Objašnjenje: „Vlada Republike Srbije je projektovala budžet za 2013. godinu koji je realan, ostvariv, koji svodi taj budžetski deficit na 3,6 odsto i uvodi nas u mnogo relaksiraniju i opušteniju 2014. godinu”, najavio je pre godinu dana Zoran Babić, šef poslaničke grupe SNS-a. Rebalans budžeta usvojen je u julu 2013. godine. Prethodnih dana, ministar finansija Lazar Krstić najavio je da će budžetski deficit u 2014. iznositi 4,6 odsto.

Čuva ga policija: Tomislav Nikolić

 Tomislav Nikolić | Foto: FoNet

„Prajd“


Objašnjenje: “Parada mora da se održi 2013”, izjavio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić nakon što 2012. iz bezbednosnih razloga nije dozvoljeno održavanje „Parade ponosa“, ali je u oktobru 2013. poručio: „Treba da im (gej populaciji) bude omogućeno da pokažu šta žele, ali se za to još nisu stekli uslovi.“

Vučića za  premijera:  Zorana  Mihajlović

Zorana Mihajlović | Foto: Nenad Đorđević

„Struja jeftinija za 20 odsto“


Objašnjenje: „SNS će onog momenta kada dobije poverenje građana i formira Vladu svakako omogućiti niže cene električne energije, i to za 20 procenata u odnosu na one koje su danas, odnosno, omogućiće cene električne energije koje će biti na nivou od pre ekonomske krize“, najavljivala je ministarka energetike Zorana Mihajlović.
SNS je došao na vlast nakon izbora u maju 2012, a 1. avgusta 2013. cena struje u Srbiji povećana je u proseku za 10,9 odsto za domaćinstva i 12,8 odsto za privredu.

 

Jovan Krkobabić

Jovan Krkobabić | Foto: Zoran Raš

„Manji broj nezaposlenih“

 


Objašnjenje: „Ministarstvo rada će uložiti vanredne napore kako bi se pomoglo građanima koji traže posao preko Nacionalne službe zapošljavanja i učiniti da se njihov broj od 750.000 značajno smanji”, rekao je 6. juna ministar Jovan Krkobabić. Do kraja februara 2013, broj nezaposlenih se povećao na više od 790.000, a na kraju novembra nezaposlenih je bilo 762.638.

Poslednji komentari
  • Dragan Vreme: 31.12.2013 19:56h

    A ukidanje pretplate na RTS?

  • momazver Vreme: 31.12.2013 20:44h

    Bravo za sliku ministarke....koliki komad/ovoliki/-lazi.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP