Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POLITIČKA POŠAST U EP

Ovo su najgori predstavnici političkih stranaka koji idu u Evropski parlament!

Autor: Tportal | 28.05.2014 - 11:45:00h | Komentara: 2

U novom sazivu Evropskog parlamenta sedeće predstavnici raznolikih eurofobnih, ekstremističkih pa i neonacističkih stranaka. Donosimo pregled onih najgorih, među kojima su razni nasilnici, ksenofobi, homofobi, antisemiti, progonitelji Roma i mrzitelji svih vrsta

Iako se u Grčkoj u proteklih pet godina dogodilo mnogo toga ružnog, verovatno ništa nije gore nego uspon otvoreno neonacističke stranke Zlatna zora koja je iskoristila krizu za promociju svoje verzije pravoslavno-grčkog nacizma, ne libeći se ni da koristi nasilje u ostvarivanju svojih ciljeva.
Pripadnici Zlatne zore su tako fizički napadali svoje političke suparnike u TV-debatama, osumnjičeni su i za niz ubistava siromašnih emigranata na ulicama Atine, a pripisuje im se i ubistvo poznatog grčkog repera i levičarskog aktiviste Pavlosa Fizasa.

Detalj sa protesta neonacista u Nemačkoj

Detalj sa protesta neonacista u Nemačkoj | Foto: Profimedia

Zbog svojih kriminalnih aktivnosti, mnogi članovi stranke su i uhapšeni, ali je vladajuća koalicija, predvođena konzervativcima premijera Antonisa Samarasa, odbila u parlamentu predlog levičarske Sirize Aleksisa Ciprasa da se Zlatna zora zabrani. Tako su se grčki neonacisti slobodno kandidovali na izborima za Evropski parlament pa će i njihovi predstavnici u Brisel. Portparol Zlatne zore Ilias Kasidiaris se, osim po pretnjama novinarima, istakao i velikom tetovažom svastike koje mu krasi levo rame.

Protesti u Atini protiv Angele Merkel

Ništa manje zastrašujući nije ni mađarski Jobik (tzv. "Pokret za bolju Mađarsku"), čiji su političari pozivali na sastavljanje spiska svih mađarskih Jevreja, organizovali progone i premlaćivanja Roma i pretili napadima na Paradu ponosa u Budimpešti. Pored toga, Jobik ima i teritorijalne pretenzije prema susedima Mađarske, uključujući i Hrvatsku i Srbiju, što sa druge strane ekstremne nacionaliste poput HČSP-a nije sprečilo da jobikovce pozovu u Zagreb na neonacistički marš.

Ultradesničari

Među deklarisanim neonacistima je i nemačka NPD (Nacionalno-demokratska partija Nemačke) koju su nemačke vlasti više puta neuspešno pokušale zabraniti, a zahvaljujući odluci ustavnog suda Nemačke – po kojoj se za izbore za Evropski parlament ukida izborni cenzus– sada svoje predstavnike imaju i u Briselu i Strazburu. NPD je poznat po organizovanju marševa na značajne datume nacističke prošlosti, širenju mržnje prema Turcima i drugim useljenicima, antisemitskim stavovima, homofobiji.

Niz pripadnika NPD-a, uključujući i stranačke prvake, osuđen je za razne kriminalne aktivnosti, od premlaćivanja do ucena i pljački.

Ostale stranke koje pripadaju ekstremnom spektru evropske politike – od Nacionalnog fronta Marine Le Pen preko Vildersove Stranke slobode pa do austrijske Slobodarske stranke – ne mogu se svrstati u istu kategoriju kao tri navedene, jer niti imaju organizovane stranačke odrede batinaša niti se bave kriminalnim aktivnostima.

Biće zanimljivo gledati kako će se u Evropskom parlamentu u sledećih pet godina isticati njegovi neonacistički članovi, ali i hoće li biti u stanju da međusobno sarađuju, što je uvek bio nepremostiv izazov evropske ekstremne desnice. Naime, koliko god svi oni mrze Evropsku uniju, čini se da druge nacije Evrope mrze još više i da svako od njih ima teritorijalne ili slične pretenzije na državu kolege neonaciste.

Poslednji komentari
  • Tatjana Vreme: 28.05.2014 17:31h

    Ima li uopste razloga da posle svega razmisljamo o EU! U kom to pravcu ide Evropa?

  • SUPER Vreme: 29.05.2014 12:24h

    Svi gradjani Evrope misle isto kao ove partije. Pa sad smo mi gradjani Evrope nepozeljni za gejeve, rome i ostale cije ime je kaznjivo zakonom pomiknjati. MALO MORGEN BRE.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP