Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POTPISAN UGOVOR!

Ovo su novi srpski vozovi! (FOTO)

Autor: Tanjug | 04.03.2013 - 13:42:00h | Komentara: 4

Ugovor o nabavci 21 novog elektromotornog putničkog voza potpisan je danas izmedju "Železnice Srbije" i švajcarske kompanije Štadler Busnang (Štadler Bussnang).

Ugovor vredan 99 miliona evra potpisali su generalni direktor "Železnice Srbije", Dragoljub Simonović, i podpredsednik za marketing i prodaju Štadlera, Peter Jenelten.

Ovako će izgledati novi vozovi

Ovako će izgledati novi vozovi | Foto: www.stadlerrail.com

 
Simonović je na konferenciji za novinare najavio da će prvi novi elektromotorni voz u Srbiju biti isporučen 29. septembra naredne godine, dok će poslednji stići krajem avgusta 2015. godine.
"Kapacitet voza je 464 putnika, od čega su 234 mesta namenjena za sedenje, što je veliki napredak u odnosu na postojeće vozove koje 'Železnice' poseduju", rekao je Simonović.

On je dodao da će novopristgli vozovi biti osposobljeni za brzinu od 160 kilometara na sat, i da su uglavnom namenjeni za regionalni putnički železnički saobraćaj.

Osim 21 novog voza, ugovorom je predvidjeno da srpskim železnicama bude isporučena oprema, rezervni delovi, specijalni alati, potrošni materijal i tehnička dokumentacija. Takodje švajcarska kompanija se obavezala da će obučiti i osposobiti osoblje koje će upravljati novim garniturama i raditi na njihovom održavanju.

Simonović je podestio i da su ovom prilikom "Železnice" relizovale tendersku proceduru za nabavku novih vozova, zbog čijeg kašnjenja su u periodi od prethodnog rukovodstva bile plaćene velike kazne i provizije.

"Novo rukovodstvo je uspelo da za samo dva meseca realizuje kreditni aranžman, koje prethodno nije uspelo u periodu od tri godine, i zbog čega su 'Železnice' platile Evropskoj banci za obnovu i razvoj penale od oko dva miliona evra", rekao je Simonović.

Jenelten je izjavio da će konačan dizajn novih vozova tipa "FLIRT" treće generacije biti prezentovan sledeće godine, na Medjunarodnom sajmu opreme i tehnologije savremene železnice.

"Štadler će Srbiji isporučiti vozove koji se najbolje prodaju, jer do sada je u Evropi isporučeno 890 vozova ovog tipa u 13 zemalja", istakao je Jenelten.

Novi elektromotorni vozovi imaće najsavremeniju opremu, GPS sistem, RDU uredjaj, siste za informisanje putnika, auto stop uredjaj, klima uređaje kao i toalete univerzalnog tipa i ulaznu rampu za invalidska kolica.

Srpske železnice nove vozove nabavljaju zahvaljujući sredstvima iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, u okviru projekta "Obnove železnice III". 
Poslednji komentari
  • Dane3 Vreme: 04.03.2013 14:59h

    Lepo izgledaju samo po cemu i kuda da se voze ??? Ili su namenjeni samo za voznju po dedinju od jedne otete vile do druge

  • Bulaja Vreme: 04.03.2013 15:27h

    Šteta, samo , što nemamo pruge za 160 km/h. Preko Avale voz "juri" 30?!

  • A zasto Vreme: 04.03.2013 16:26h

    A zasto uvozni kad moze Kraljevo da pravi domace a Zelvoz da ih popravlja? A zasto dajemo strancima devize i posao a nema posla za vozove - ni putnika ni tereta. Zasto?

  • Pruga Vreme: 04.03.2013 17:22h

    Pa naravno kada pravi ljudi dodju na celo nekog preduzeca i kada im prioritet nisu licni vec drustveni interesi onda je normalno da se potpisuju ugovori i vrse ulaganja. Ovog puta to su novi vozovi.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP