Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

USTALI PROTIV TOMICE MILOSAVLJEVIĆA

PACIJENTI I LEKARI: Ruganje žrtvama srpskog zdravstva!

Autor: Radmila Briza | 22.11.2014 - 08:05:00h | Komentara: 4

Dr Tomica Milosavljević, direktor ogranka Svestke zdravstvene organizacije (SZO) za jugoistočnu Evropu! Kako vam ovo zvuči? Srpskim pacijentima i struci veoma loše, a mogućnost da bivši ministar zdravlja to i postane uopšte nije isključena jer sve što bi trebalo da uradi je da prihvati zajedničku ponudu SZO i Saveta Evrope.

Dr Draško Karađinović

Dr Draško Karađinović | Foto: Jelena Vučetić

Milosavljević je bio ministar zdravlja od 2002. do 2011. godine i tokom njegovog mandata su na svetlo dana izbile neke od najvećih afera u srpskom zdravstvu, koje do danas nisu rešene. Sećate se trgovine listama čekanja za zračenje obolelih od raka, kriminalne sprege između Hitne pomoći i pogrebnika, smrti pacijenata na dijalizi u Kraljevu, rekonstrukcije kliničkih centara, uvoza vakcina protiv svinjskog gripa?

Pismo SZO: Neshvatljivo!


U pismu organizacija „Pravo na zdravlje“ i „Doktori protiv korupcije“ upućenom SZO, a do kojeg je „Alo!“ došao, između ostalog stoji da „za je stručnu i širu javnost Srbije neshvatljivo da SZO i savet Evrope, organizacije koje svoje postojanje zasnivaju na vladavini prava i borbi protiv korupcije, ove godine za najviša mesta predlažu odgovorne za negativan bilans zdravstva Srbije”.

Udruženje pacijenata „Pravo na zdravlje“ i organizacija „Doktori protiv korupcije“ su pismom baš zbog toga upozorili SZO na sve te afere tokom mandata dr Milosavljevića, navodeći da bi njegovo imenovanje za direktora njihovog ogranka predstavljalo „ruganje svim žrtvama srpskog zdravstva nastradalim u tim koruptivnim aferama“.


Prema rečima dr Draška Karađinovića iz organizacije „Doktori protiv korupcije“, „Milosavljevićevo traženje funkcije u nekoj međunarodnoj organizaciji samo je pokušaj da se dohvati neke vrste imuniteta zbog svih ovih korupcionaškim afera koje se valjaju za njim.“

- Upravo one predstavljaju pravi bilans njegovog ministrovanja, a u slučaju da bude imenovan bila bi stramota za državu Srbiju i krunski dokaz da političari, koliko god bili loši, ne snose odgovornost za svoje promašaje - kaže on za „Alo!“ dodajući da su se upravo zbog svega toga obratili SZO.

Igor Bogićević, predsednik UO „Pravo na zdravlje“, navodi da institucionalna, ozakonjena korupcija zdravstvenog sistema, nastala je kao rezultat promašenih reformi zdravstva od 2002. do 2011.

- Tomica Milosavljević najduže je bio ministar i najodgovorniji je za pojavu tih afera. Problem u celoj priči je što su svi ministri posle njega samo nastavili tamo gde je njihov prethodnik stao, ne uključujući se u rešavanje tih afera - kaže za „Alo!“ Bogićević.

Dr Dušan Milisavljević, član Odbora za zdravlje i porodicu u Skupštini Srbije, kaže za „Alo!“ da period u kojem je dr Milosavljević bio ministar pamti po činjenici da je otišao da se operiše u stranu zamlju.

- Time je pokazao nekoligijalan odnos prema našim zdravstvenim radnicima i poslao poruku zdravstvenom sistemu Srbije da nema poverenja u njega. A što se SZO tiče, to je njihova odluka. Oni su nezavisni u svom radu - kaže dr Milisavljević.

Video sam to pismo: Tomica Milosavljević

Video sam to pismo: Tomica Milosavljević | Foto: Goran Srdanov

Dr Tomica Milosavljević: Neću da komentarišem!

Dr Tomica Milosavljević, pošto je saslušao pitanje „Alo!“, rekao je da to neće da komentariše.
- Pišite šta hoćete. Video sam i sam to pismo. Sa druge strane, promaklo vam je da sam izabran za predsednika Evropske asocijacije za gastroenerologiju, endoskopiju i nutriciju za sledeću i 2016. godinu. To nije samo moj lični uspeh, već čitave gastroeneterologije u Srbiji - kazao je dr Milosavljević.

Poslednji komentari
  • srbija Vreme: 22.11.2014 09:18h

    Zaboravili ste da pomenete da je Milosavljevic zabranio prijem mladih lekara i ukinuo specijalizacije. Zato je svesrdno podrzavao volontiranje i uzivao u besplatnom, ropskom radu mlade generacije.

  • Kiza Vreme: 22.11.2014 10:56h

    Vreme je da ovaj ode u zasluzenu prnziju u Zabelu !

  • Nekorumpirani doktor Vreme: 22.11.2014 12:56h

    Već godinama pratim izjave gospodina Karađinovića u medijima i mislim da u njegovim istupanjima protiv bivšeg ministra ima mnogo lične netrpeljivosti. Osim što ima NVO, gde gospodin Karađinović radi? Čovek koji se bavi svojim poslom nema baš mnogo vremena da se bavi tuđim, a pogotovo međunarodnim karijerama drugih ljudi.

  • slobodan Vreme: 22.11.2014 13:12h

    znate sto vise stete napravite zemlji srbiji vi ste sve vise pravi izbor za evropskog birpkratu. setite se damei gospodo, gospodin svilanovic, pa gospodin tadic. o gospodinu sam stekao utisak nepovoljan, kada je za neku banalnu operaciju isao u nemacku i na tajnacin ponizio svojekolege i zdracstvo kojim je upravljao.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP