Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PROBLEMI U GINEKOLOŠKOM INSTITUTU

Pacijentkinje džabe kljukaju hormonima!

Autor: Aleksandra Medaković | 31.05.2013 - 23:50:00h | Komentara: 2

Žene koje pokušavaju da zatrudne veštačkom inseminacijom u Institutu za ginekologiju i akušerstvu u Višegradskoj kljukaju hormonima, iako klinika nema neophodni materijal za taj postupak, saznaje „Alo!“.

Problem sa javnim nabavkama ili nešto drugo: Institut u  Višegradskoj

Problem sa javnim nabavkama ili nešto drugo: Institut u Višegradskoj | Foto: Petar Marković

Naime, kako tvrde pacijentkinje iz unutrašnjosti koje se leče u Višegradskoj, žene koje prođu hormonalnu terapiju ne mogu da završe proces oplodnje jer klinika nema medijume - materijal pomoću kojeg se odvajaju najkvalitetniji spermatozoidi.


Bez odgovora


Iz Instituta u Višegradskoj, na čijem čelu je sada dr Aleksandar Stepanović, juče nismo dobili odgovor na pitanje zbog čega u klinici vlada nestašica medijuma za inseminaciju, kao i zbog čega žene podvrgavaju hormonalnoj terapiji iako nema medijuma za pročišćavanje spermatozoida.

- Živim 180 kilometara od Beograda i svaki dolazak mi je opterećenje. Već dve godine pokušavam da ostanem u drugom stanju i ovo mi je četvrti pokušaj inseminacijom. Naš problem je vezan za pokretljivost spermatozoida, ali umesto da po dobijanju hormonalne terapije izvrše oplodnju, u klinici su mi drugi put za tri meseca rekli da nemaju medijume i da ne mogu da završe postupak - ogorčena je sagovornica „Alo!“ koja je želela da ostane anonimna. Prema njenim rečima, njen slučaj nije izolovan jer su se i druge žene sa kojima se sreće u klinici žalile na isti problem.

- Nije ih bilo prošlog meseca, a u maju ih je bilo vrlo malo. Ne znamo kakva će biti situacija u junu. Ono što me najviše nervira jeste činjenica da nas upućuju u druge klinike poput GAK „Narodni front“, gde imaju medijume. To po meni uopšte nije etički jer jedan lekar prati vaš slučaj godinama, a onda vas zbog toga što nema materijala šalje u drugu kliniku. Pri tom, uopšte nije jednostavno dobiti uput čas za jednu čas za drugu kliniku - ističe naša sagovornica.

- Dodatni problem jeste činjenica da žene koje žele da pokušaju sa vantelesnom oplodnjom o trošku države pre toga moraju da urade dva pokušaja inseminacije. Iako ta odluka zavisi od lekara koji može a ne mora da preporuči inseminaciju pre VTO, najveći broj žena ipak na kraju bude upućen na ovaj postupak, a onda se dešava da moraju da čekaju i po nekoliko meseci jer nema medijuma - kaže ona.

Pacijentkinje  ogorčene zbog odnosa lekara prema njima

Pacijentkinje ogorčene zbog odnosa lekara prema njima | Foto: Shutterstock

Šta je veštačka inseminacija


Veštačka inseminacija je tehnika koja se primenjuje u lečenju steriliteta kod parova. U toj proceduri se obrađeni uzorak sperme ubacuje direktno u uterus žene. To skraćuje put spermatozoidima i premošćava potencijalne barijere. U idealnom slučaju, na taj način se postiže trudnoća kod pacijenata kod kojih to nije bilo moguće ranije. Intrauterina inseminacija (IUI), pri kojoj se uzorak sperme ubacuje u uterus, najčešći je vid ovakve metode veštačke oplodnje. Prema dostupnim podacima, šanse za uspeh začeća metodom veštačke inseminacije iznose od šest do najviše 26 odsto po ciklusu.

Poslednji komentari
  • Velja Vreme: 01.06.2013 09:23h

    ne trosite zene pare, dodjite kod cice na oplodnju ;-)

  • Zelja Vreme: 03.06.2013 09:14h

    Konacno se neko setio da progovori o ovoj temi, bruka i sramota je sta rade jadnim zenama u pomenutoj klinici. Ne mogu da verujem da mogu tako da se poigravaju sa necijim zdravljem i emocijama, da rade pomocu stapa i kanapa lazuci pritom javnost kako je uspesnost vantelesne preko 40%. Ja na osnovu, nazalost, licnog iskustva mogu da potvrdim da je ispod 5%. Samo bi volela da se nadlezni malo potrude i ispitaju sta se desava na klinici gde zene truju hormonima kao da bi im pomogli a sve je ustvari magla, jedna velika laz!!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP