Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ŠEF DIPLOMATIJE PREISPITAVA OBRAČUN PLATA NAŠIH DIPLOMATA

Padaju plate ambasadora?

Autor: Agencije | 26.07.2014 - 22:55:00h | Komentara: 1

Ceo sistem obračuna plata ambasadora treba da se preispita i to ćemo učiniti u narednim danima, kaže šef diplomatije Ivica Dačić.

Ivica Dačić

Ivica Dačić | Foto: Vesna Lalić 

Povodom informacije da su zarade naših predstavnika po svetu veoma "šarene“ - od nekoliko stotina, pa do skoro 6.000 evra mesečno, Dačić navodi da se plate ne određuju pojedinačno, nego na osnovu kriterijuma koji važe za određene zemlje.
Ambasadori Srbije po svetu mesečno, u proseku, primaju po 3.500 evra. Prema podacima sa sajta Agencije za borbu protiv korupcije, "vodi“ ambasadorka u Italiji Ana Hrustanović, koja je u imovinskoj karti navela da dobija oko 5.700 evra.

Paprena Kirija i održavanje

U državnoj kasi za ovu godinu planirana je 2,1 milijarda dinara za plate zaposlenih u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije. Uz to, za zakup i održavanje objekata DKP rezervisano je 815 miliona dinara.

Pri vrhu liste su i ambasador u Belgiji Vesna Arsić - 4.469 evra, Šani Dermaku (Slovačka) - 4.214 evra, Danko Prokić (Španija) - 4.154 evra, Petar Vico (Holandija) - 4.094 evra.
S druge strane, predstavnik Srbije u Egiptu Dragan Bisenić dobije tek oko 770 evra, a ambasador u Vatikanu Mirko Jelić 956 evra.
Kako za Novosti objašnjavaju u Ministarstvu spoljnih poslova, zarada ambasadora se obračunava množenjem koeficijenta i osnovice, koja su utvrđuje u valutama u kojima se plata isplaćuje.
Tu je i minuli rad (0,4 odsto za svaku godinu staža) i naknada za uvećane troškove života.
"Plate ambasadora se razlikuju, jer se razlikuju i osnovice za pojedinačne zemlje. MSP za njihovo utvrđivanje koristi skalu UN, koja u obzir uzima troškove života u pojedinim zemljama", navode u Ministarstvu.
Dijana Vukomanović, zamenik predsednika Odbora za spoljne poslove pri Skupštini Srbije, smatra da sva pitanja oko primanja ambasadora mogu da se reše racionalizacijom i preraspodelom troškova u MSP, a da je "za našu zemlju važno da pokaže pun kapacitet diplomatske mreže uoči predsedavanja OEBS".
"Gde god sam bila u inostranstvu, kao član parlamentarne delegacije, videla sam da naše diplomate žive daleko od luksuza, kaže ona.
Bivši ambasador Srbije u Ankari Dušan Spasojević kaže da u vreme krize niko nema moralno pravo da se žali na platu koja je višestruko veća od one u državi. "Ali, ni diplomatiju ne treba posmatrati kao socijalnu kategoriju, nego kao prestižno zanimanje koje treba dobro da se plati. Naravno, svaki dinar mora da se zaradi, ocenjuje Spasojević.
Poslednji komentari
  • Ww Vreme: 27.07.2014 08:31h

    A ko će da iskontroliše ogromne plate policijskih atašea koje ste vi gospodine Dačiću kao ministar pollicije poslali po svetu bez ilakve potrebe već samo stranački, kao na primer u Briselu dva predstavnika, u Vasingtonu dva predstavnika, u Rimu, Parizu , Moskvi......To ne pominjete ?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP