Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

INTERVJU NEDELJE

Padaju u nesvest
kad biraju venčanicu!

Autor: Jelena Petrović | 27.01.2013 - 00:01:00h | Komentara: 4

Bila ona bela, krem ili crvena, uska ili široka, kratka ili dugačka, venčanica je san svake žene. Kako izabrati onu pravu i koga povesti pri izboru, samo su neke od nedoumica koje muče buduće mlade. Kako izgleda posao prodavačice u salonu venčanica, za „Alo!“ otkriva Dragana Mitrović.

Dragana Mitrović, radnica u salonu venčanica

Dragana Mitrović, radnica u salonu venčanica | Foto: N. Kojadinović

Koliko dugo radite u salonu venčanica?
- U ovom poslu sam punih devet godina. Uživam u svom poslu i on me čini srećnom i zadovoljnom. Međutim, svaka mlada je priča za sebe. Kako godine prolaze, i mlade su sve više zahtevnije i teže pri izboru venčanice. S obzirom na krizu, često izađemo u susret, pa im i spustimo cenu kupovine ili iznamljivanja. Zaista nema novca kojim bi se platio nečiji zadovoljan osmeh i sreća.


Kakve su naše devojke pri izboru venčanice iz snova?
- Retke su one koje za 15 minuta izaberu venčanicu. Ima onih koji u salonu provode po šest ili sedam dana. Sve su im lepe, pa često ne mogu da izaberu onu pravu. Uzimaju čak i po dve-tri kako bi ih tokom venčanja menjale. Neke dođu i godinu dana pre venčanja, pa kada im posle nekoliko meseci iznesemo izabranu, dočekaju je sa suzama. Ljute se jer misle da smo je pomešali sa nekom drugom. Međutim, sve to razumem jer su većinom pod stresom i tenzijom oko pripreme svadbe.

Venčanica

Venčanica | Foto: N. Kojadinović

Kome najviše veruju mlade?
- Buduće mlade najčešće dolaze sa kumom. Prirodno je da joj najviše veruju. Sa sobom vode svekrve, majke, drugarice... Sećam se da je sa jednom mladom došao njen svekar. Rekao je da se on najbolje razume u venčanice. U skorije vreme pri izboru haljine iz snova često sa mladama dolaze i budući muževi. Mlade su spremne da se odreknu izabrane venčanice ukoliko ona nije po zamisli njenog izabranika.


Kako se ponašaju buduće mlade kada im obučete venčanicu?
- Šećer i voda su mi uvek pri ruci... Neretko se dešava da mladama pozli, posebno onima koje su trudne. U nesvest padaju i majke i svekrve. Najviše plaču majke kada vide svoju ćerku.

Venčanica

Venčanica | Foto: N. Kojadinović

Ko je neiskren prema budućoj mladi?
- Verovali ili ne, to su drugarice. Spremne su da buduću mladu gledaju u oči i govore joj kako je debela, ružna i sa velikim stomakom, a da ona izgleda prelepo. Sve to rade iz zavisti i ljubomore. Nikada neću zaboraviti primer mladoženjine sestre koja je budućoj snahi izgovorila bujicu pogrdnih reči jer je bila ljubomorna na nju. U takvim trenucima se trudim da kažem svoje mišljenje i tako pomognem mladi pri izboru venčanice.


Glavobolja:  Koju venčanicu  izabrati?

Glavobolja: Koju venčanicu izabrati? | Foto: N. Kojadinović

Ima li neprijatnosti?
- Naravno, kao u svakom poslu. Sećam se da je jednom u salon uleteo besan mladin otac. U jednoj ruci je držao venčanicu, a u drugoj slike. Počeo je s vrata da nas grdi kako smo njegovoj ćerki iznajmili venčanicu sa falinkom i kako su joj bretele tokom svadbe spadale. Međutim, pozvala sam krojačicu koja mu je objasnila da njegova ćerka nije znala da je obuče kako treba, to jest da je bilo predviđeno da se one nose ukrštene. Posle nam se izvinjavao, a zatim nazvao ćerku i rekao je nekoliko uvredljivih reči.


Ko se najčešće u salonu sukobi?
- Najviše je bilo svađe između majke i svekrve. Kada stvar izmagne kontroli, mlade ih obično sve izbace napolje.

Venčanica

Venčanica | Foto: N. Kojadinović

Ima li danas nekih predrasuda pri izboru venčanice?
- Da, ali ne toliko često. Sećam se da jednoj mladi porodica nije dozvolila da obuče nijednu venčanicu a da nije bila bele boje, jer to nije po tradiciji. Inače, mlada je bila u sedmom mesecu trudnoće.

Skinula se skroz gola da proba venčanicu
Šta vas iskreno nasmeje kada se setite svog posla?
- Nikada neću zaboraviti kada sam jednoj mladi rekla da se skine dok joj donesem venčanicu. Kada sam se vratila u sobu, ona ništa nije imala na sebi. Mislila je da treba bude bez garderobe dok proba haljine. Ubrzo sam je razuverila.

Poslednji komentari
  • dejan Vreme: 27.01.2013 01:14h

    Iz nekog neobjasnjvog razloga, zenama je itekako bitno kakva ce biti vencanica,sta vise, mastaju o tome od detinjstva, bitan im je taj jedan dan u zivotu, a ne vide, pacenice, kakav ce im biti ostatak zivota,mukotrpan i pun odricanja...Imam teoriju da je svega pet od sto brakova dostojno zivota,ostalo nema veze, ponajvise u zemlji Srbiji...I trebalo bi, zapravo da naprave emisiju o tome kako su se zavrsili svi oni brakovi u Svadba 48 sati i slicnim emisijama,a ne samo da , poput nesrecnog Palme promovisu brakove da bi bilo sto vise Srba...

  • Dragi Dejane Vreme: 28.01.2013 00:05h

    Vas komentar sadrzi sovinizam jer nazivate zene pacenicama prema tome nije ni trebalo da bude objavljen.

  • eli Vreme: 28.01.2013 14:27h

    Ne bih rekla da je Dejan šovnista,već naprosto,iskren.Obično se žene busaju za nevažne stvar, a na bitnim zažmure. To im se kasnije obije o glavu,ali kajanje ne pomaže.Ni ja nikad nisam razumela toliku opsednutnost venčanicom i svadbom.Da čovek ne poveruje na sta su spremni zarad jednog dana"najvažnijeg" u životu.

  • Lilly Vreme: 28.01.2013 23:12h

    Ovde kao da je većina žena trudna kad se udaje...jezivo. Skoro niko se ne venčava iz ljubavi, planirano, nego, eto, pogrešili su...tako tužno :(

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP