Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OSMI MART

Pajtić: Žene i dalje neravnopravne

Autor: Beta | 08.03.2015 - 12:42:00h | Komentara: 0

Predsednik DS-a Bojan Pajtić izjavio je da je 8.mart, Međunarodni dan žena, prilika da se ukaže da su žene u Srbiji i dalje u neravnopravnom položaju i da je njihovo ekonomsko osnaživanje osnovni cilj.

U današnjem saopštenju DS-a se navodi da je Pajtić istakao da je 8. mart prilika da se umesto ponavljanja fraza da bi svaki dan trebalo da bude "dan pažnje prema lepšem polu", podsetio na to koliko su žene u Srbiji i dalje u neravnopravnom položaju.

Bojan Pajtić

Bojan Pajtić | Foto: Nenad Mihajlović

 
On je ocenio da je obaveza svih koji učestvuju u javnom životu, donošenju odluka i kreiranju politika da stvore društvo jednakih šansi za žene i muškarce.

"Jednostavnim uvidom u vlasništvo nad nekretninama, poljoprivrednim zemljištem i ostalom imovinom, uvidom u način na koji žive samohrane majke i broj žena na mestima na kojima se nalaze novac i moć, može se zaključiti da je Srbija zemlja u kojoj su žene ekonomski zavisne od muškaraca, iz čega proističe njihova neravnopravnost", kazao je predsednik DS-a.

On je naveo da zato "žene ostaju u brakovima i vezama u kojima trpe nasilje, kao i da im je iz tog razloga gotovo nemoguće da započnu sopstveni posao, dobiju kredite, brinu o svom zdravlju".

"Iz tog razloga pristaju na potčinjen položaj u kući, na poslu, u javnom i privatnom životu. DS je u vreme kada je bila u vlasti stvorila zakonodavni okvir za obezbedjivanje ravnopravnosti i uspostavila institucije za zaštitu ravnopravnosti, poput poverenika ili Uprave za rodnu ravnopravnost", podsetio je Pajtić.

On je rekao da su neke od tih institucija ukinute, a da je rezultat "nedovoljan monitoring nad primenom zakona za uspostavljanje ravnopravnosti".

U saopštenju DS-a podseća se da je Glavni odbor DS-a usvojio Žensku platformu za razvoj Srbije kojom se zahteva uspostavljanje jednakih mogućnosti pristupa pravdi i efikasne i delotvorne zaštite prava, ravnopravnog učešća žena i muškaraca u kreiranju politika i strategija u svim oblastima društva.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP