Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALI NEMA NI PROŠIRENJA

Pak: Nema novih uslova iz EU za Srbiju!

Autor: Beta | 22.04.2015 - 12:58:00h | Komentara: 1

Poslanica u Evropskom parlamentu i izvestilac za BiH Doris Pak izjavila je danas da Srbija više neće dobijati nove uslove iz EU za ulazak u uniju, jer je važan uslov bio da se poboljšaju odnosi sa Kosovom.

Nema novih uslova: Doris Pak

Nema novih uslova: Doris Pak | Foto: Profimedia

Međutim, ona je dodala da je realnost da u naredne četiri godine neće biti novog proširenja.
"U naredne četiri godine neće biti novog pridruživanja, jer zemlje kandidati nisu na nivou za ulazak u EU. Svaka zemlja je na svom nivou, a u isto vreme svaka od njih drži svoju sudbinu u svojim rukama. Ne možemo mi za njih uraditi posao, već njihovi političari", kazala je Doris Pak na predavanju u Novom Sadu.
Ona je rekla da mediji i neki politicari u Srbiji govore o novim uslovima za otvaranje pregovora, ali da to nije istina.
"EU je imala najvažniji uslov, a to je da se uspostave dobri odnosi sa Kosovom i Prištinom. To je učinjeno i to je sada to, nema više uslova. Dačićeva izjava o novim uslovima Nemačke nije istina, jer su svi uslovi poznati od početka", kazala je Doris Pak.
Prema njenim rečima, deo odgovornosti za odnose Srbije i Kosova nosi i EU, jer pet zemalja članica još nije priznalo Kosovo, a zvaničnici EU nisu izvršili dovoljno veliki pritisak na njih da to učine.
"Ne možemo uvek upirati prst u Srbiju, jer ona mora da promeni svoj Ustav da bi priznala Kosovo, ali ovih pet zemalja ne. Ako su zaista zainteresovani da unaprede odnose ovih zemalja zašto onda to ne učine i zašto onda visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton i Federika Mogerini nisu izvršile veći pritisak na ovih pet zemalja da priznaju Kosovo", zapitala je Doris Pak.
Pak je prokomentarisala Izveštaj o napretku Srbije na putu ka EU rečima da je naveći problem pravosuđe, koje gotovo uopšte ne funkcioniše, kao i uska veza između biznisa i politike koja stvara visok nivo korupcije i činjenica da država u svojim rukama još ima mnogo firmi i privrednih resursa, koji moraju hitno biti
privatizovani. Kritikovala je zemlje članice jer ne pokazuju dovoljno da su zainteresovane da zemlje na Balkanu budu primljene u članstvo, što dovodi do jačanja uticaja drugih zemalja u regionu.
"Sve dok je proces spor, ljudi će misliti da ih EU ne želi i da partnere treba da traže na drugim stranama, odnosno u Rusiji. Mnogi u Srbiji misle da Rusija ili Kina investiraju mnogo novca u Srbiju, ali to nije istina. Najveći deo novca dolazi od EU, ali to niko ne zna, jer im političari to ne govore", kazala je Pak.
Pak je ocenila da Rusija želi da poveća, a zatim i zadrži svoj uticaj u regionu, ali da EU to mora da zaustavi, jer ima interes da Srbija bude deo Evrope.
Predavanje "Zapadni Balkan na EU koloseku" organizovali su Evropski pokret u Srbiji i Nezavisno društvo novinara Vojvodine, uz podršku Fondacije Konrad Adenauer.
Poslednji komentari
  • Драгомир Vreme: 22.04.2015 13:19h

    Ја још нисам срео познаника који жели улазак у Евро зезанцију!Довољно је видети колико Хрватска псује што су ушли там ди су хтели!Прво добијеш кратак списак шта смеш и колике су ти новчане обавезе.Онда мораш да населиш азиланте јер је осталима дошло до гуше.А да не пишем да идеш на робију нађу ли ти крив краставац у башти. Ми треба да уђемо у Евро зезанцију ПОД НАШИМ УСЛОВИМА или ћемо у инат да уђемо како они нареде!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP