Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

TROPSKI VRELO LETO, TEMPERATURA I DO 40 STEPENI CELZIJUSA

Pakao stiže u Srbiju

Autor: J. Jokanović | 30.05.2015 - 07:00:00h | Komentara: 3

Paklene vrućine koje ovih dana kose po Indiji uskoro bi mogle da se prenesu i u Srbiju! Naime, svetska meteorološka agencija „Akuveder“ za područje celog Balkana predviđa pakleno leto, sa tropskim vrućinama i temperaturom koja će dostizati i 40 stepeni Celzijusovih.

Oprez: Dugoročna  prognoza predviđa  vreli talas u Srbiji

Oprez: Dugoročna prognoza predviđa vreli talas u Srbiji | Foto: K. Kamenov

Domaći meteorolozi, međutim, potvrđuju da će predstojeće leto biti natprosečno vrelo, značajno toplije i suvlje u odnosu na prethodnu godinu, te da nas očekuje od 25 do 40 tropskih dana. Prva trećina godine bila je rekordno topla, a sudeći prema dugoročnim prognozama, takav trend će se nastaviti i do kraja godine. Neka vas ovih nekoliko kišnih i hladnijih dana ne rastuže, leto nam stiže i pre zvaničnog datuma.


Očekuju nas suše i pomor stoke?!


Prema prognozi agencije „Akuveder“, zbog vrelog talasa na Balkanu, ovo leto biće praćeno velikim sušama, a vrućine će navodno dovesti i do pomora stoke, što bi za posledicu moglo da ima povećanje cene hleba i mleka.

Već za početak juna meteorolozi predviđaju srednju dnevnu temperaturu i do 26 stepeni, a vremenom će bivati samo toplije, s tim da će avgust biti najvreliji i najviše odudarati od proseka.

- Leto će biti natprosečno toplo, prilično toplije i suvlje u odnosu na prethodno. I ono je bilo većinom „toplo“, ali se zbog manjka sunčanih dana i velike količine padavina taj utisak izgubio.
Očekuje nas od 25 do 40 tropskih dana, sa temperaturom iznad 35 stepeni, kao i dvadesetak tropskih noći, tokom kojih se temperatura neće spustiti ispod 20. podeoka. Važno je samo da nemamo te duge toplotne talase sa po sedam, osam vrelih dana u nizu, kada dnevne temperature nisu ispod 30. Ako se to ne desi, izbeći ćemo nepogode - kaže Branko Bjelić, stručnjak za dugoročne prognoze iz RHMZ-a.

Bjelić navodi i da se ovog leta očekuje mnogo manje padavina. Biće pljuskova lokalno, ali generalno je manja mogućnost da nam se ponove kiše koje smo imali prošle godine.

Uvek ima  korisne  savete:  Nada  Macura

Uvek ima korisne savete: Nada Macura | Foto: Oliver Bunić

Nada Macura: Pripremite se za vrućine

Vremenske promene i porast temperature koje nam predstoje predstavljaju veliki stres za organizam, a da bi se tako teško vreme lakše podnelo, lekari preporučuju da se pije dosta tečnosti, jede lagana hrana bogata vitaminima i da se ne preteruje sa fizičkim aktivnostima.
- Nagle promene temperature i atmosferskog pritiska, kao i vlažnosti vazduha, negativno se odražavaju na hronične bolesnike, a promenljivo vreme čini da se većina ljudi oseća pospano i malaksalo. S obzirom na to da nismo pripremljeni za visoku temperaturu, koja je uglavnom razlog kolapsa, kod meteoropata su moguće glavobolja, slabija koncentracija, razdražljivost i nesanica, pa je najbolje da se odmaraju po podne ili šetaju na otvorenom, posebno pored reke - kaže dr Nada Macura. Zbog visokih temperatura, ne treba preterivati sa fizičkim aktivnostima, a od sunca se treba zaštititi odgovarajućom garderobom i šeširom. Iz kuće ne izlazite bez flašice s vodom i lepeze, a osobama sa tegobama preporučuje se preventivan odlazak kod lekara i provera krvne slike.

Poslednji komentari
  • Zoki Vreme: 30.05.2015 20:53h

    Je l' to ko i ova zima sto je bila najhladnija.

  • Stojko Vreme: 30.05.2015 23:15h

    Kako bez razloga dizete paniku. Pisite o Parovima, ako nemate nista drugo, nemojte da izmisljate.

  • Mix Vreme: 31.05.2015 00:31h

    Ne znam koga brine ova prognoza kad smo svi pomrli od one sibirske hladnoce zimus....

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP