Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

TROPSKA SRBIJA

Paklene vrućine: Temperatura oko 40 stepeni, izlazite samo kad morate!

Autor: Tanjug | 28.07.2013 - 14:43:00h | Komentara: 0

Tropski talas zahvatio je Srbiju i države regiona, pa će temperature u pojedinim mestima dostizati do 40 stepeni celzijusa, a lekari savetuju građane da piju dosta tečnosti, nose laganu odeću i ne izlažu se suncu u najtoplijem delu dana.

Prema poslednjim informacijama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, najveća temperatura u 13 sati bila je 35 stepeni, a zabeležena je u Beogradu, Zaječaru, Paliću, Somboru i Loznici.

Čekaju nas paklene vrućine

Čekaju nas paklene vrućine | Foto: Beta, Emil Vaš


Hitna pomoć u Beogradu je od sedam sati imala 63 intervencije, od toga 14 na javnom mestu, ali kako je rekla lekarka i načelnica smene u beogradskoj Hitnoj pomoći Marija Tošić, za sada nema povećanog broja kolapsa na ulicama.

Lekari građanima savetuju da izbegavaju izlazak iz kuće u periodu od 10 do 17 sati, a to se posebno odnosi na stratije i hronične bolesnike.

Gradjanima se savetuje i da uzimaju dosta tečnosti, a oni koji ipak moraju da izađu na visoke temperature trebalo bi da sa sobom nose flašicu vode i da se lagadnije oblače.

Takodje, lekari upozoravaju da je potrebno imati laganije obroke, a hronični bolesnici redovno da uzimaju terapiju.

Tropski talas zahvatio je i zemlje u regionu, pa će tako na crnogorskom delu Jadrana i pojedinim mestima Bosne i Hercegovine temperatura danas dostizati do 40 stepeni.

U Crnoj Gori danas će biti sunčano i veoma toplo vreme, a najviša dnevna temeratura očekuje se od 29 do 40 stepeni.

Meteorolozi su najavili da će Crna Gora i narednih dana biti na udaru toplog tropskog talasa, koji će usloviti neuobičajeno visoke temperature, a u Podgorici je za danas najavljeno tropskih 40 stepeni, a sutra se očekuje temperatura od 42 stepena.

Glavni grad Crne Gore je poznat po ekstremno visokim letnjim temperaturama"U većini mesta, temperature će imati tropski karakter, a u pojedinim delovima Crne Gore imaće rekordne vrednosti", saopšteno je iz Hidrometeorološkog zavoda.

Meteorolozi su naveli da će temperature svakodnevno rasti, a da se tek krajem sredinom naredne sedmice očekuje blagi pad maksimalnih temperature i to na severu Crne Gore.

Visoke jutarnje temperature u Hrvatskoj najavljuju i da će i tokom dana biti sunčano i veoma toplo u većem delu te zemlje.
Na Jadranu će sredinom dana uz obalu početi da duva umeren jugozapadni i zapadni, na otvorenom moru severnog Jadrana južni, a na južnom Jadranu severozapadni vetar.

Najviša dnevna temperatura izmedju 34 i 39 stepeni, a nešto niža će biti samo na planinama.

Temperatura mora na Hvaru je 24, a u Puli 28 stepeni.
I u Bosni i Hercegovini situacija je slična kada je reč o vrućinama, gde se očekuje da će sutra temperatura biti do 42 stepena, a u utorak zahladjenje od oko pet do 10 stepeni, uz moguće kratkotrajne pljuskove ponegde na istoku i temperaturu do 36 stepeni.

Visoke temperatura ne pogoduju ni poljoprivrednim kulturama, pa tako ni kukuruzu u Pomoravlju, Resavi i Levču, drugoj po veličini žitnici u Srbiji, jer se kukuruzu koji je u fazi nalivanja, od vrućine suše donji listovi, a negativno utiče i na razvoj zrna.

Sušenje i uvrtanje listova, izraženije je na parcelama gdje nije primenjena puna agrotehnika i gde nije optimalan sklop biljaka, rekli su Tanjugu stručnjaci Poljoprivredno savetodavne stručne službe u Jagodini.
Kukuruz je u Pomoravskom okrugu, najzastupljenija žitarica, i ove godine je zasejan na oko 67.000 hektara.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP