Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VRELI TALAS IZ EVROPE STIŽE U SRBIJU

Pakleni dani, biće i do +50 C

Autor: Radmila Briza | 02.07.2015 - 15:03:00h | Komentara: 0

Paklene vrućine od danas kreću u i Srbiji! Kako stručnjaci procenjuju, neće biti tako strahovite kao što su sada u zapadnoj Evropi, gde temperatura prelazi 40 stepeni Celzijusovih, ali biće i kod nas pakleno i na prognoziranih 36 u hladu. Đorđe Đurić, meteorolog, objašnjava za čitaoce “Alo!” kakvo nas vreme očekuje narednih dana.

Za vreme vrelih dana pridržavajte se saveta lekara

Za vreme vrelih dana pridržavajte se saveta lekara | Foto: Oliver Bunić

- Danas se očekuje porast temperature i nastaviće svakim danom da raste za stepen do dva. Do petka najviša dnevna temperatura biće oko 30 stepeni, dok nas za vikend očekuje tropski talas i temperature do 36 stepeni. To je uobičajeno za ovo doba godine. Onda nam od ponedeljka sledi vrelih 35 do 36 stepeni i vrlo je mala verovatnoća da će živa u termometru doseći taj 40. podeljak, koliko je sad u Evropi.

Za radnike nema odmora  ni na vrućinama

Za radnike nema odmora ni na vrućinama | Foto: Konstantin Kamenov

Ovaj vreli talas završiće se u četvrtak, kada se očekuje prodor svežeg vazduha, koji će oboriti temperature vazduha i doneti osveženje u vidu pljuskova i grmljavine - kaže za “Alo!” Đurić. Kako dodaje, temperature se mere na dva metra visine u hladu, kao i da, kada je prognozirano 36 stepeni, to znači da na asfaltu može da bude i do 50.

- Potrebno je da se svi zaštite od tolikih vrućina i UV zračenja, koje će biti visoko tokom svih tih dana - upozorio je on.

Prim. dr Ivica Zdravković, lekar opšte medicine, upozorio je stanovništvo da povede računa o svom zdravlju tokom ovog tropskog talasa.

Spas od vrućine  na plaži

Spas od vrućine na plaži | Foto: Dušan Milenković


- Zdravi ljudi da se ne junače i ne borave napolju od 10 do 16 sati. Postoji opasnost od opekotina kože, toplotnog udara i jakog UV zračenja. Hronični bolesnici da ne izlaze tokom tog perioda i sve svoje aktivnosti da obave u ranim jutarnjim časovima. Nikako da se ne zloupotrebljava klima. Ako je u hlađenoj prostoriji 20 stepeni, pa izađete na 40, to je šok za organizam. Lagana hrana i puno vode se podrazumeva. Bitno je za radnike koji rade na građevini ili asfaltiranju puteva da nikako ne unose alkohol u organizam i da su propisno zaštićeni - kapa i naočare se podrazumevaju - navodi doktor.

Saveti lekara


- Izbegavajte boravak napolju od 10 do 16 časova
- Po mogućstvu, svoje aktivnosti obavite u ranim jutarnjim časovima
- Mažite zaštitne kreme zbog opasnosti od opekotina i UV zračenja
- Uvek nosite flašicu vode

- Jedite laganu hranu
-Razlika između spoljašnje temperature i klimatizovane prostorije da bude
najviše 7 stepeni
- Ne unosite alkohol po vrućinama
- Koristite zaštitne kape, naočare...

Evropa gori!

Portugaliju, Veliku Britaniju, Španiju, Francusku, Belgiju, Holandiju i sever Italije paralisale su temperature od oko 40 stepeni. Tamošnje vlasti upozorile su da postoji veliki rizik po zdravlje i zagađenje atmosfere. U pojedinim državama skraćuje se radno vreme za sat do završetka toplotnog talasa, smanjuje se brzina vozovima zbog deformacija pruga, stari, bolesni i deca ne izlaze napolje, a francuska ministarka zdravlja Marisol Turen prekjuče je predsedavala sastanku zdravstvenih službi i pozvala preduzeća da izmene radno vreme zbog vrućine. Zbog očekivanog zagađenja vazduha najavljeno je otkazivanje sportskih i kulturnih događaja i ograničenje brzine vozila. A Federacija britanskih sindikata je zatražila od poslodavaca da omoguće zaposlenima koji nisu u kontaktu s javnošću da na posao dolaze lakše odeveni, “bez hulahopki, kravata i odela”.

Suvo rastinje  leti lako zapaljivo

Suvo rastinje leti lako zapaljivo | Foto: A. Stanković

MUP: Sprečiti opasnost od požara


Goran Nikolić, načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice MUP, kaže da su ovakve temperature opasnost od velikih šumskih i poljskih požara.
- Za sada ta opasnost ne postoji, jer je vegetacija još zelena, ali u avgustu će biti potpuno drugačije zbog suve trave. Apelujemo na ljude ne spaljuju travu, jer mogu da izazovu požare. Godišnje izgubimo preko 30 života zbog toga, jer sami pokušavaju da gase vatru koja se otme kontroli. Još jednom ponavljamo da je zakonom zabranjeno da se spaljuje bilo šta u prirodi - naglasio je on.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP