Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VELIKO NEVREME

Pakleno nebo nad Srbijom!

Autor: Ekipa Alo! | 01.08.2014 - 08:00:00h | Komentara: 1

Jako nevreme praćeno obilnim kišama, grmljavinom i olujnim vetrom koje je preksinoć pogodilo Srbiju i juče je tutnjalo većim delom naše zemlje.

Beograd

Beograd | Foto: Zoran Ilić

Najgore je bilo u nišavskom okrugu, gde je izdato upozorenje da se očekuju veoma opasne vremenske pojave, koje mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja, zbog čega su sve službe u gradu uk stanju visoke pripravnosti. Upozorenje o nadolazećem nevremenu juče je, prekidajući zvaničan protokol konferencije u Gradskoj kući, saopštio gradonačelnik Niša Zoran Perišić.


Na lageru 58 protivgradnih raketa


Gradski većnik Žarko Ranković, koji je i šef niškog štaba za vanredne situacije, izjavio je juče da su protivgradne stanice na toj teritoriji dodatno snabdevene raketama.
- Od ranije kupljenih 140 protivgradnih raketa ostalo nam je 18, ali smo dobili još 40, koje su već isporučene. Osim toga, odmah je odlučeno da se kupi još 70 raketa. Nezamapćeno je do sada da se nabavi toliki broj raketa - kaže Ranković.

- U periodu od 31. jula 2014. u 10 časova do 1. avgusta 2014. u ponoć, na teritoriji Nišavskog upravnog okruga očekuje se pojava grmljavine sa gradom, količina padavina preko 40 litara po kvadratu za period od 12 časova, što prema stepenu opasnosti predstavlja veoma opasno vreme, naveo je operativni centar Uprave za vanredne situacije.

Zbog toga su angažovane sve gradske službe i obavešteni direktori zdravstvenih ustanova kako bi se preduzele preventivne mere.
- Ne znam šta da mislim. Trenutno pada kiša, ali ne izgleda kao da će biti neke katastrofe, ali nikad se ne zna. Grad mi je prošli put polupao plastične roletne, pa se nadam da će protivgradna odbrana biti efikasnija i da neće padati opet.

Novi Sad

Novi Sad | Foto: Nenad Mihajlović

U pripravnosti sam ako krov na kući počne da prokišnjava, dođe li do enormno velikih padavina - kaže Nišlija Vladimir Mitrović. Budući da se već danima priča o dolazećem nevremenu, na pojedinim parkinzima su se mogli videti automobili koje građani pokušavaju da zaštite raznim ceradama, strahujući od oštećenja uzrokovanih gradom. Međutim, osim grmljavine i kiše koja je periodično padala, do juče u 16 časova stanje u Nišu bilo je redovno.

- Na jugoistoku Srbije i danas se očekuju grmljavinske nepogode sa obilnim pljuskovima, olujnim vetrom i gradom. Zbog velike količine padavina, moguće je da će doći do potapanja pojedinih sela u okolini Niša - kaže za “Alo!” meteorolog Časlav Stanojević, dodajući da se upozorenje na “veoma opasno vreme” izdaje da bi se upozorili građani kako bi na vreme mogli da preduzmu određene mere.

Požarevac

Vršac

- U takvim situacijama su moguće i ljudske žrtve, a ne samo materijalna šteta - ističe Stanojević, uz napomenu da će se ovakvo vreme zadržati tokom današnjeg dana, te da od sutra sledi stabilizacija.


Osim u Nišu, veliko nevreme juče je zahvatilo veći deo Srbije. U Požarevcu i Topoli je uvedena vanredna situacija, a u Trsteniku dežurstva zbog poplava. Zbog jake kiše nad Kostolcem i okolinom, koja je neprekidno padala više od 10 sati, ugrožen je rad Termoelektrane “Kostolac A”, a blok A2 od juče ujutru je van pogona. Takođe, pod vodom su bile i ulice Vršca, gde jaka kiša satima neprekidno padala, pa se procenjuje da je do juče ujutru palo oko 200 litara vode po kvadratnom metru.

Požarevac

Požarevac | Foto: Milica Marković

U Medveđi su čak oštećeni i pojedini putevi, pa je više od stotinu domaćinstava odsečeno od sveta. Ništa bolje nije bilo ni u Topoli, gde su oštećeni svi lokalni i atarski putevi, a dosta kuća je ostalo bez crepa. U Kraljevu i Vrnjačkoj Banji gromovi su izazvali požare, a olujni vetar čupao je stabla u Kraljevu i okolnim selima. Orkanski vetar i olujna kiša pričinili su veliku štetu u Subotici, gde je za samo deset minuta vetar u mnogim delovima grada rušio stabla, kidana je električna instalacija i ima porušenih bandera. Uništeno je i više putničkih vozila. Oluja, praćena jakom kišom, grmljavinom i gradom veličine lešnika, zahvatila je juče i Novi Pazar i okolinu. Zbog velike količine vode, ulicama su tekli potoci, a u pojedinim naseljima poplavljeni su podrumi kuća.
Poslednji komentari
  • Mustafa Kajgani Vreme: 01.08.2014 09:11h

    Ma kakav Perisic, sta on ima da nam objasnjava za vreme. Iskoristio je priliku da izbegne pitanja oko svoje (ne)aktivnosti. I opet nije bilo kako sto je rekao!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP