Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SPREMNI ZA NOVI ZAKON O PLANIRANJU I IZGRADNJI

Palma: Izdajemo dozvole brže od Italijana!

Autor: Tanjug | 01.03.2015 - 13:09:00h | Komentara: 0

Predsednik Skupštine grada Jagodina Dragan Marković Palma izjavio je danas da je ta lokalna samouprava spremna za sprovođenje Zakona o planiranju i izgradnji, koji se od danas primenjuje u Srbiji, a po kojem se građevinske dozvole moraju izdati za 28 dana.

Dragan Marković Palma

Dragan Marković Palma | Foto: Zoran Ilić

"Ovaj Zakon u Jagodini se primenjuje već deset godina i dozvole se izdaju u najkraćem roku, da nije tako Jagodina ne bi bila mesto u Srbiji gde se najviše gradi, mesto sa najviše starnih investitora i mesto gde se Srbija najbrže razvija", rekao je Marković.

Kada smo došli na vlast 2004. godine, znali smo da nema napretka i brzog razvoja bez investicija u privredi i stambenoj izgradnji i otklonili smo sve administrativne prepreke, koje ih mogu usporavati, dodao je Marković.

U najkraćem mogućem roku izgrađen je Akva park, ZOO vrt, zahuktala se stanogradnja. U poslednjih sedam godina u Jagodini je izgrađeno oko 12.000 stanova i dalje se grade a samo u dve uluce: Čočetovoj i Braće Dirak, na svega 500 metara gradi se 20 stambenih zgrada površine 3.000 do 7.000 kvadratnih metara, istakao je Marković.


Zahvaljujući brzoj dinamici izgradnje cena stanova u Jagodini je između 500 i 700 evra. Formirana je i Industrijska zona sa kompletnom infrastrukturom, u kome rade dve fabrike italijanskih kompanija "Confezione Andrea Srbia" sa oko 600 zaposlenih, i Kompanije "Aunde" a fabriku gradi Kompnija "Vibak".

Investitore je za Jagodinu opredelilo brzo dolaženje do "papira" a Italijani tvrde da se građevinska dozvola u Jagodini dobija brže nego u Italiji, napomenuo je Marković.


U Turističko-sportskoj zoni izgrađen je na 15.000 kvadratnih metara savremeni "Vivo" šoping centar, podsetio je Marković.


"Naravno, od intenzivne gradnje i grad ima koristi, zato što puni budžet od plaćenih komunalija i finansira druge programe, a građanima se nude jeftiniji stanovi i lokali, obnovljena puta i komiunalna infrastruktura, uredniji i izgrađeniji grad", rekao je Marković.


On je podsetio da Jagodina po poslednjem popisu stanovništva ima 400 domaćinstava više.


Zakon o planiranju i izgradnji je donet i stupio je na snagu u decembru prošle godine, a Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastruktre, njegovu primenu je odredilo od 1. marta.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP