Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

O TRGOVINI UGLJEM

Palma: Nisam profiter!

Autor: Blic | 06.04.2014 - 21:38:00h | Komentara: 2

Nisam privilegovani kupac uglja. Svi navodi o tome, kao i o prodaji po cenama uz marže od preko 200 odsto, netačni su, kaže za „Blic” Dragan Marković Palma.

Dragan Marković Palma

Dragan Marković Palma | Foto: Zoran Ilić

 Marković negira navode koje je u jučerašnjem broju objavio “Blic”, a prema kojima se u informaciji Komisije za zaštitu konkurencije o prodaji uglja za potrebe široke potrošnje iz Kolubare i Kostolca, između ostalih navodi i firma “Palma” Jagodina, kao jedna od onih koja od ovog posla ima ekstraprofit.

Buldožeri rade na sanaciji: „Kolubara“

 - Priča je iskonstruisana i zato pozivam Komisiju da se oglasi. Mi se bavimo se isključivo prodajom uglja građanima i sindikatima. Isti smo nabavljali putem tendera kada god su oni bili raspisivani. Recimo, u 2010. godini nije raspisivan nijedan javni oglas u Kolubari, tako da smo sve količine uglja “sušeni vreoci” te godine nabavili van oglasa. S druge strane, iste godine smo u Kostolcu ugalj nabavljali putem tendera. Ni na koji način nismo imali privilegovan položaj. O tome pričaju samo oni koji bi da se bave ovim poslom, a nemaju ni skladište, te ne ispunjavaju ni druge uslove koje predviđaju tenderi za prodaju uglja - kaže Dragan Marković.

Što se tiče prodajne cene uglja, marža je, kaže Marković i dokazuje fakturama, za sindikate i penzionere od tri do sedam odsto. Dodaje i da ugalj prodaju na deset rata, kao i da od prošle sezone nisu menjali maloprodajne cene.
- U kalkulaciju ulaze ne samo nabavna cena, već i zavisni troškovi koji podrazumevaju transport od proizvođača do stovarišta, utovar, kao i transport od stovarišta do kupca - tvrdi Marković.
- Dopis o ovome je dostavljen Komisiji za zaštitu konkurencije na njihov zahtev 27. juna 2013. godine. Zahtevam od Komisije za zaštitu konkurencije da se oglasi po ovom pitanju i saopšti detalje o poslovanju, kao i da o tome posebno obaveste medije koji su pisali neistine - tvrdi Dragan Marković.
Podatke koje je dostavio Komisiji Marković je dao na uvid i “Blicu”.
- Očekujem da se sve proveri i objavi - zaključuje Marković, i naglašava da je maksimalna marža na uglju koju je uzimala ATP „Palma“ bila deset odsto.


Kalkulacije

Inače, ATP „Palma“ kao trošak transporta obračunava 1.000 dinara do stovarišta i još 700 dinara do kupca po toni uglja, a za troškove skladištenja kalkuliše 250 dinara po toni, pa je tako, recimo, u strukturi cene lignita iz Kostolca za 2012. nabavna vrednost po toni bila 2.199,11, trošak transporta 1.700 dinara, trošak skladištenja 250 dinara, a marža po toni 433,84 dinara. To je formiralo cenu bez PDV-a od 4.583,15, odnosno maloprodajnu cenu od 5.500 dinara.

Poslednji komentari
  • bre Vreme: 06.04.2014 22:06h

    Što lažeš

  • aurora Vreme: 07.04.2014 17:22h

    Skupi neki transportni troškovi koje ima Palma sa njegovim kamionima. A uz to, jedna kašika "Kolubare", jedna kašika ugljene prašine, malo zalijete vodom.... I sve to radite popodne kada nema žive duše u blizini, a buvlja pijaca prekoputa je prazna... Aonda pravite i "šrocer" uglja iz Resavice, Soko, Bogovine ili Baljevca na Ibru. I sve to prodate kao čistu Resavicu (uz malo zalivanje vodom)...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP