Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VELIKODUŠAN

Palma poklanja Beču tri hektara zemljišta!

Autor: Tanjug | 19.03.2015 - 12:15:00h | Komentara: 0

Jagodina je spremna da Beču pokloni tri hekatara zemljišta u industrijskoj zoni i besplatne komunalije za izgradnju fabrike, rekao je danas predsednik Skupštine Jagodine Dragan Marković u razgovoru sa predsednikom Skupštine grada i pokrajine Beča Harijem Kopicom.

Metar moje Jagodine, Makedonija cela: Dragan Marković Palma

Dragan Marković Palma | Foto: Emil Čonkić

Marković je pozvao bečke privrednike da investiraju u Jagodinu istakavši da je Srbija ekonomski i politički najstabilnija zemlja u regionu kada su u pitanju investicije.

On je ukazao na povoljan geografski položaj Jagodine, koja se nalazi na Koridoru 10 i podsetio da su strani investitori u industrijskoj zoni već izgradili tri fabrike, a još tri će biti izgrađene do kraja avgusta.

 - Imajući u vidu da je Evropa uvela Rusiji sankcije postoji prostor za saradnju Austrije sa Srbijom i mi smo spremni da Srbija pokrije bar deset odsto onoga što se uvozilo iz Rusije - kazao je Marković.

S tim u vezi on je ukazao da Srbija trenutno predsedava OEBS-u i da je to "najbolji trenutak, jer Srbija, koja je imala trnovit put, najbolje razume države koje imaju probleme.

Takođe Marković je pozvao Srbe koji žive u Austriji, a koji su postali tehnološki višak, da se vrate u Srbiju i otvaraju fabrike.

On je ukazao da u Beču ima najveći broj studenata iz Srbije i ponudio tri stipendije za studente iz Beča, koji bi se odlučili na studije u Jagodini.

Kopic, koji je prihvatio poziv da poseti Jagodinu, rekao je da podunavski regioni imaju slične probleme, ali da ih na različite načine rešavaju, te je bitna razmena iskustava.

On je ukazao da Austrija i Beč imaju najmanju stopu nezaposlenosti u Evropi, ali da je to problem kojim se prioritetno bave, kao i sa poteškoćama u zdravstvu, privredi s obzirom na ekonomsku krizu s kojom se sve zemlje u svetu suočavaju.
Marković predvodi delegaciju poljoprivrednika iz Pomoravskog okruga koji su u Beč doputovali da obiđu farme i upoznaju se sa načinom gajenja stoke i proizvodnje mleka.

 - Mi nemamo kvote za poljoprivredne proizvođače i zato hoćemo dok ne postanemo članice EU da to iskoristimo kako bi za veliki broj proizvođača obezbedili sigurne kupce i zagarantovanu cenu, kazao je Marković.

Na kraju razgovora Marković i Kopic razmenili su plakete sa grobovima gradova Jagodine i Beča.

Poslanik u skupštini grada i pokrajine Beča Anica Macka-Dojder, u izjavi Tanjugu, istakla je da Srbiju i Austriju, ali i grad Beč i gradove Srbije povezuje činjenica da je Austrija najveći investitor u Srbiji, kao i velika srpska dijaspora.

Ona je kazala da je Beč, po broju Srba, drugi najveći srpski grad.

 - Veoma nam je bitno da građani koji su iz Srbije došli da žive u Beč znaju da je ovo grad kome nije svejedno kako se razvija njihova zemlja porekla, ali i gradovi u toj državi -  poručila je Macka-Dojder.

Prema njenim rečima, bitno je da postoji intenzivan dijalog između političara dve zemlje.

Što se tiče ponude Markovića o besplatnom zemljištu ona je najavila da će o tome raspravljati gradske vlasti, ali da je sigurna da će predsednik Skupštine Kopic ponudu ozbiljno razmotriti.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP