Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KOSOVSKA POLICIJA PRITVORILA NASERA KELJMENDIJA

Pao balkanski kum!

Autor: Svetlana Vojinović | 07.05.2013 - 07:22:00h | Komentara: 0

Narko-bos Naser Keljmendi (54), prvooptuženi u slučaju „Lutka“, uhapšen je u subotu uveče na Kosovu. Prema policijskim informacijama, Keljmendi je glavni finansijer i organizator prometa heroina, koji u Peć stiže autobusima iz Istanbula i Albanije. Kosovska policija je potvrdila da je Keljmendi lišen slobode.

Naser Keljmendi

Naser Keljmendi

- Na Kosovu je 5. maja oko 20 časova uhapšen narko-bos Naser Keljmendi. Osim njega, uhapšena još jedna osoba, koja mu je pomagala u bekstvu, i zadržani su u policijskom centru - potvrdila je Baki Keljami, portparol kosovske policije. Nezvanično, Keljmendi je lišen slobode u Prištini.


Na računu 10 miliona evra!


Naser Keljmendi ima 54 godine i rođen je u Peći. Sa 19 godina je osuđen na godinu i po zatvora zbog pokušaja ubistva. Živi u Sarajevu i često putuje u Crnu Goru, a na računu ima oko 10 miliona evra. Do osamdesetih godina bavio se švercom tekstila i zlata iz Turske, a tokom devedesetih krijumčario je naftu, cigarete i narkotike - da bi se početkom sukoba na Kosovu posvetio krijumčarenju oružja. Voli žene i skupe automobile. U Sarajevu poseduje tri kuće, dva stana i hotel „Kaza grande“, u Podgorici stan, u Ulcinju stan, zatim 11 stambenih prostorija ukupne površine 377 kvadratnih metara, kuću, te stambenu zgradu od 1.600 kvadratnih metara, kao i hotel na Velikoj plaži, koji se zove isto kao onaj na sarajevskoj Ilidži - „Kaza grande“. Ima trgovačku firmu u Dubaiju, u slobodnoj zoni.

Fahrudin Radončić, ministar bezbednosti BiH, očekuje da bi Keljmendi trebalo da bude izručen Bosni i Hercegovini, pošto je prošle godine sud u Sarajevu za njim raspisao poternicu nakon što je pokrenuta akcija “Lutka”, usmerena na razbijanje više organizovanih kriminalnih grupa.
Inače, Keljmendi je osumnjičen i za organizovanje ubistva Ramiza Delalića Ćele u Sarajevu 2007. godine.

Keljmendi je prošle godine stavljen i na crnu listu SAD i među svim evropskim kriminalcima i teroristima označen kao najopasniji po interese SAD. O njegovom hapšenju govorilo se i u septembru prošle godine, ali je MUP Kosova to tada demantovao. U istom periodu, objavljeno je da je uhapšen i njegov sin Elvis Keljmendi, za kojim je bila izdata međunarodna poternica.

Prema policijskim informacijama, Keljmendi je glavni finansijer i organizator prometa heroina, koji u Peć stiže autobusima iz Turske i Albanije, a zatim se preko Rožaja otprema u Novi Pazar, a odatle u zapadnu Evropu.
U Sarajevskom kantonu protiv Keljmendija i njegovih sinova Elvisa, Liridona i Besnika u proteklih nekoliko godina podneto je više od deset krivičnih prijava, uključujući i one za ubistvo, pokušaj ubistva i nasilničko ponašanje.

Naserov hotel „Kaza  grande“ u Sarajevu,  u kojem se navodno krio sve do akcije  policije Republike Srpske i SIEPA u  septembru

Naserov hotel „Kaza grande“ u Sarajevu, u kojem se navodno krio sve do akcije policije Republike Srpske i SIEPA u septembru 2012.

Keljmendi je izjavljivao da se nije bavio nezakonitim poslovima.
SIEPA, bezbednosna agencija iz BiH, u prezentaciji „Zločinačka organizacija Naser Keljmendi“ - koju je u novembru 2008. predstavila na sastanku Generalnog sekretarijata Interpola u Lionu, u Francuskoj - navela je da je Keljmendi na čelu jedne od najbolje organizovanih zločinačkih organizacija, ne samo u BiH već i u regionu, koja je umešana u krijumčarenje droge i cigareta, trgovinu ljudima, pranje novca i zelenašenje. Prema tom dokumentu, ta organizacija ima članove u Sarajevu, Tuzli i Zenici, a njen uticaj proteže se i na Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju, Hrvatsku, Srbiju, Nemačku i SAD.

Milo Đukanović

Milo Đukanović

Pomagao i Mila!

Keljmendi nije mogao da prećuti da je finansijski podržao i referendum o samostalnosti iz 2006. godine.
- Kampanju sam pomagao sa nešto malo novca. To sam uradio sam - izjavio je svojevremeno narko-bos.
Međutim, predsednik DPS-a Milo Đukanović je tvrdio da ne poznaje Keljmendija i da mu nije poznato da je finansirao stranku. Inače, Đukanović, Šarić i Keljmendi početkom godine našli su se na listi korumipranih ličnosti koje su povezivane sa nezakonitim radnjama i zloupotrebama u 2012. godini. Listu je sastavila međunarodna mreža novinara „Projekat za izveštavanje o korupciji i organizovanom kriminalu“ (OCCRP).

Haradinaj, Orić i Veselinović

Haradinaj, Orić i Veselinović

Orićev, Haradinajev i Veselinovićev prijatelj?!


Na dugačkoj listi Keljmendijevih kontroverznih prijatelja i saradnika su Ramuš Haradinaj, Naser Orić, kosovski biznismen Ekrem Luka, odbegli Safet Kalić Sajo iz Crne Gore i Fahrudin Radončić, bivši osnivač “Avaza”, a sada ministar bezbednosti u BiH. Među Keljmendijevim saradnicima navodno je i Zvonko Veselinović, kontroverzni biznismen sa severa Kosova. U julu prošle godine pojavila se informacija da je Darko Šarić viđen u Drvaru i da se tamo sastao sa Keljmendijem.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP