Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DRAGOSLAV KOSMAJAC (66) UHAPŠEN ZBOG UTAJE POREZA, PREVARA I FALSIFIKOVANJA

Pao srpski Al Kapone!

Autor: Enis Sadiku - Maja Keranović | 10.11.2014 - 07:02:00h | Komentara: 1

Dragoslav Kosmajac (66), koga je premijer Aleksandar Vučić još letos označio kao najvećeg narko-dilera u državi, uhapšen je juče ujutru u svojoj kući u Žabljačkoj ulici na Zvezdari pod sumnjom za utaju poreza, zloupotrebu službenog položaja podstrekivanjem, prevaru i protivpravno zauzimanje zemljišta u sticanju sa krivičnim delom falsifikovanja isprave.

Snimci policijske kamere iz Kosmajčeve vile

Snimci policijske kamere iz Kosmajčeve vile | Foto: MUP Srbije

Po nalogu Višeg tužilaštva u Beogradu, osim Kosmajca, uhapšeno je i još sedam osoba, osumnjičenih za saučesništvo. Svima je određeno zadržavanje do 48 sati.

Pozlilo mu u pritvoru

Dragoslavu Kosmajcu pozilo je juče oko 12 sati u policijskom pritvoru. On je, kako saznajemo, policajcima kazao da se ne oseća dobro i požalio se na bol u grudima. Zatražio lekarsku pomoć, nakon čega su inspektori odmah pozvali lekare Hitne pomoći, koji su ga pregledali. Konstatovali su da ima malo povišen pritisak, ali da to nije neobično s obzirom na okolnosti, ali i zaključili da nema potrebe da bude prebačen u bolnicu.


Oni će biti saslušani pred tužiocem, a trebalo bi da budu saslušani i kod sudije za prethodni postupak, koji će doneti odluku o određivanju pritvora. Kako su advokati već dva meseca u štrajku, Kosmajcu i ostalima postavljeni su branioci po službenoj dužnosti, koji su odlučili da rade.

| Foto: MUP Srbije

Čitao „Šarića”
Tokom hapšenja Dragoslava Kosmajca otkiveno je i kakvu literaturu uhapšeni čita. Naime, u spavaćoj sobi, na stolu pored kreveta, nalazila se knjiga Stevana Dojčinovića „Šarić“. Pored nje su stajala i tri daljinska upravljača, kao i dva mobilna i jedan fiksni telefon. Policijske kamere zabeležile su i raskoš u kojoj Kosmajac živi. Tako se mogu videti i skupocena ulja na platnu poznatih slikara, kao i antikvitetni zidni sat. U salonu centralno mesto zauzima stara knjiga tvrdih korica sa ugraviranom kraljevskom krunom. U salonu je i kamin, iznad kojeg su ikone i kandilo. Zidove krase i portreti starije žene i muškarca.

Kako „Alo!“ saznaje, sinhronizovana akcija MUP-a počela je tačno u 4.30, kada su policajci blokirali sve izlaze iz Kosmajčeve kuće. Pripadnici policije su po mrklom mraku ušli u Komajčevu kuću u trenutku dok su on i članovi njegove porodice spavali. Iako je kuća opasana visokom ogradom, ima video-nadzor i senzore za registrovanje pokreta, policajci su bez bilo kakvih problema obavili svoju dužnost.

U isto vreme je na teritoriji Beograda i Sremske Mitrovice privedeno još sedam osoba zbog saučesništva. Zbog zloupotrebe službenog položaja u Beogradu su uhapšeni D. M. (59), M. R. (42), dok je V. B. (64) osumnjičen za prevaru, a u Sremskoj Mitrovici B. Š. (51) i Ž. Š. (54) zbog sumnje da su falsifikovali isprave, kao i B. S. (37) i D. J. (49) zbog zloupotrebe službenog položaja.

- Bilo je komplikovano ući u sve finansijske tokove, ali kao što se sećate i kod drugih kriminalaca u istoriji, prvi korak u njihovom hapšenju bile su finansijske istrage koje su otkrivale nedostatke u poreskim izveštajima i poreklu imovine, tako je bilo i kada je FBI hapsio Kaponea - rekao je juče na vanrednoj konferenciji za novinare ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. On je istakao da se nastavlja istraga protiv Kosmajca i osoba iz inostranstva koje su sa njim povezane i da u narednih nekoliko meseci očekuje rezultate i te istrage.


- Podsetiću da je i pre 15 i 20 godina ovaj slučaj bio aktuelan, ali nažalost tek danas, zahvaljući političkoj volji koja je postojala u Srbiji, imamo epilog - ocenio je Stefanović i dodao da ovaj slučaj hapšenja pokazuje da nema nedodirljivih i da će se država obračunati sa svima koji krše zakon.
Upitan kolika je zaprećena kazna za dela za koja se Kosmajac i njegovi saradnici sumnjiče, Stefanović je rekao da je to stvar tužilaštva, ali da očekuje da Kosmajac, s obzirom na to da je i ranije bio osuđivan, neće dobiti najmanju kaznu.

 
- Koncentrisali smo se na ono što možemo odmah da dokažemo, na imovinu koju poseduje, a za koju ne postoji poreklo i poreske prijave - rekao je Stefanović.

Balkanski kralj kokaina
Dragoslav Kosmajac u beloj knjizi organizovanog kriminala MUP-a Srbije iz 2001. pominje se kao jedan od najznačajnijih trgovaca opojnim drogama, a on „sam nikada ne dolazi u kontakt sa narkoticima niti sa osobama koje neposredno vrše navedene poslove“. Takođe, ne pojavljuje se mnogo u javnosti. Sumnja se da je novac od trgovine narkoticima investirao upravo u stanogradnju. Njegovo ime su pominjali i svedoci saradnici i optuženi u postupcima protiv zemunskog klana, imenujući ga kao osobu od koje su pripadnici zemunskog klana nabavljali drogu. Hapšenje u akciji „Sablja“, posle ubistva premijera Zorana Đinđića 2003, izbegao je pobegavši u inostranstvo. Kosmajac važi za osobu sa ozbiljnim vezama u kolumbijskim kartelima. U dokumentu se tvrdi da je povezan sa međunarodnim krijumčarima narkotika u Južnoj Americi, odakle je navodno organizovao transporte velikih količina kokaina, a i da ima uhodani kanal za krijumčarenje heroina iz Turske, Bugarske i Makedonije preko Crne Gore i Srbije do zemalja zapadne Evrope. Karijeru je započeo tako što je prijatelje slao u Italiju da prevoze automobile u kojima je prethodno krio i po 20 kilograma droge. Njegova „svetska karijera“, kontakti s kolumbijskim kartelima, bogatstvo i moć bili su u Srbiji poznati samo vrhu podzemlja - Dušanu Spasojeviću Šiptaru i Ljubiši Buhi Čumetu, s kojima je, kako se sumnja, devedesetih godina sarađivao u distribuciji droge. Desetak godina kasnije, započeo je saradnju s Darkom Šarićem.

Pogled iz drona: Kosmajčevo carstvo na Zvezdari

Pogled iz drona: Kosmajčevo carstvo na Zvezdari | Foto: RAS

Nekretnine od 10,7 miliona evra

Podaci radne grupe MUP-a, iz jula 2014. pokazuju da samo u Beogradu ima stanove, kuće, lokale i zemljište u vrednosti od 10,7 miliona evra. Vlasnik ili suvlasnik je čak 31 stana, ukupne površine 2.700 kvadrata. Poseduje u stopostotnom ili manjem vlasništvu i šest lokala, čija je ukupna površina 900 kvadrata, procenjenih na 1,1 milion evra. Na njegovo ime se vode i 43 parcele od 1,5 hektara vredne 6,1 milion evra.

Imovina u Beogradu


Imanje u Žabljačkoj 7 od 60 ari, na kojem se nalaze:
- porodični zamak na šest spratova, površine veće od 2.500 kvadrata
- sportska hala KL (inicijali sina Lazara Kosmajca) sa fudbalskim i košarkaškim terenima, svlačionicama i klubom (ulaz iz Ilindenske ulice)
- osmatračnica sa stražarima
- kuća za poslugu, 150 kvadrata
- bazen
- tržišna vrednost veća od pet miliona evra
Hotel na Bulevaru kralja Aleksandra 517
- Površina 3.000 kvadrata
- na placu ispred se nalazi carinsko skladište za prodaju polovnih automobila
Ostalo
- Višespratna kuća u Milana Rakića 95, gde se nalazi dečja igraonica, površina 300 kvadrata
- Restoran u Milana Rakića 86
- Jednospratna kuća u Milana Rakića 88a, gde se nalaze teretana i fitnes centar
- Lokal na Slavujevom vencu 3
- Lokal na Bulevaru kralja Aleksandra 408

Kosmajac

Na tremu Kosmajčeve kuće, vespa kojom se vozikao

Na tremu Kosmajčeve kuće, vespa kojom se vozikao | Foto: Petar Dimitrijević

Komšije: Slobodno se vozikao na vespi po gradu!

Porodica Dragoslava Kosmajca juče je izbegavala bilo kakav susret i razgovor sa novinarima, a jedini koji su hteli da pričaju sa novinarima su Kosmajčevi susedi. Dragiša Nešić kaže za „Alo!“ da ga je iznenadilo privođenje njegovog komšije.


- Probudila me je galama, pa sam ustao da vidim šta se dešava. Kada sam video veliki broj policajaca, odmah mi je bilo jasno da su došli po Dragana. Dan pre hapšenja, sreo sam njegovog sina Lazara i upitao: „Hoće li vas ovi ostaviti na miru“, a on mi je odgovorio da izgleda hoće. Otkako se Dragan vratio iz Crne Gore, nisam se video s njim, ali sam ga čuo. O njemu mogu da kažem sve najbolje. Kao komšija je dobar. Na mene je ostavio utisak skromnog gospodina. Mnogo je radio i zato je imao. Pošteniji je od mnogih političara koji su zgrnuli bogatstvo tek kada su došli na vlast - priča Nešić. On kaže da je Kosmajac patrijahalno vaspitao svoju decu, za koju Nešić ima samo reči hvale.


- Nema nikog u ulici kome Lazar nije rekao dobar dan ili upitao kako je. Taj dečko je završio Arhitektonski fakultet i radio je. Iako je odrastao u bogatstvu, to ni na koji način nije isticao - rekao je za „Alo!“ Kosmajčev komšija.


Drugi komšija priča da se Kosmajac kući vratio pre dve nedelje.


- Dragoslava sam prvi put video pre desetak dana. Verovatno se tada vratio iz Crne Gore. Video sam ga kako izlazi sa svog imanja vozeći vespu. Bio sam iznenađen jer se spekulisalo da ga policija trži, a ja ga vidim tu, i još na motociklu. I posle toga sam ga viđao, isto tako na motociklu. Ponašao se kao da nema nikakvih briga. Svaki put kada bismo se videli, mahnuli bismo jedan drugom i to bi bilo to. Kosmajac i njegova porodica uvek su bili ljubazni. Koliko znam, njegova supruga Vesna ima frizerski ili kozmetički salon, a on je pričao da se bavi građevinom - reko je jedan od stanara Ilindenske ulice.

Dragoslav Kosmajac

Dragoslav Kosmajac | Foto: ALO!

OVDE možete pogledati snimak hapšenja Dragoslava Kosmajca

Vučić ga prvi javno prozvao
Radna grupa koja je radila na slučaju Dragoslava Kosmajca formirana je pre četiri meseca, 25. juna. Kosmajčevo ime prvi je izgovorio premijer Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare 20. juna u Beogradu, kada ga je označio kao najvećeg narko-dilera u zemlji.


- Ko je na vezi s Kosmajcem, što se pravite blesavi kad svi znate ko je najveći narko-diler u Srbiji. Kakva je to država kad niko ne sme da kaže ko je on - kazao je tada Vučić. Nakon što je označen kao najveći srpski narko-diler, on je pobegao u Crnu Goru sa slovačkim pasošem, koji mu je kasnije poništen. Kosmajac je u julu hapšen u Kotoru kao „bezbednosno interesantna osoba“, ali je pušten na slobodu jer za njim nije bila raspisana poternica.

Inače, policija je u januaru ove godine u akciji „Grom“ pretresla Kosmajčevu kuću u Žabljačkoj ulici na Zvezdari. Tom prilikom nije pronađena droga, ali jesu četiri pištolja i puška, zbog čega su na razgovor privedeni i Dragoslav i njegov sin Lazar. Kako je utvrđeno, oružje je registrovano na Kosmajčevu suprugu i sina.

Poslednji komentari
  • Čađa Vreme: 10.11.2014 07:29h

    Vlasti Jure Kosmajca. No to je samo jedan Kosmajac, ima u okolinini Beograda još takvih bogatuna. U selu Jakovu imate *cara* kome niko ništa ne može. Ima i dalje zaštitu policije. Dužnici su mu mnogi seljani po liniji zelenačkih dugoiva dok se njegovo *carsto* uvećava iz dana u dan.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP