Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PODRŠKA ZA VERNIKE SA BLISKOG ISTOKA

Papa proglasio sveticama dve monahinje iz Palestine!

Autor: Tanjug | 17.05.2015 - 11:57:00h | Komentara: 0

Papa Franja je danas proglasio sveticama dve monahinje iz Palestine u 19. veku, u nadi da će ohrabriti hrišćane širom Bliskog istoka, koji su suočeni progonom od strane islamskih ekstremista.

Papa Franja Foto: Profimedia

Papa Franja | Foto: Profimedia

Sestre Mariam Bavardi i Mari Alfonsina Gatas su među četiri monahinje koje su danas kanonizovane na misi na trgu Svetog Petra.


Palestinski predsednik Mahmud Abas i oko 2.000 hodočasnika iz regiona, od kojih su neki mahali palestinskim zastavama, prisustvovalo je ceremoniji.
Te dve monahinje su prve palestinske svetice modernog doba.

Crkveni zvaničnici smatraju da su nove svetice znak nade i ohrabrenja za sve hrišćane na Bliskom istoku u vreme nasilnog progona i diskriminacije koje je nagnalo hrišćane iz regiona, u kome se po hrišćanskom verovanju rodio Isus, navodi Asošijeted pres.

Papa Franja Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Ukupan broj hrišćana u Izraelu i na palestinskim teritorijama smanjen je na samo dva procenta stanovištva.To je delom posledica rasta jevrejskog i muslimanskog življa, a takođe i sukoba i zbog boljih mogućnosti koje se pružaju u inostranstvu.

Ove nedelje je Vatikan zvanično priznao državu Palestinu u novom sporazumu, koji će buti uskoro potpisan, što je izazvalo ljutnju Izraela.
Poznavaoci prilika navode da papa vodi računa o palestinsko - izraelskom pitanju i da mu je stalo da ohrabri dva naroda da preduzmu i inicijative za sledeći korak na postizanju mira.

Papa Franja Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Proglašenjem dve Palestinke za svetice crkva slavi njihov život i dobra dela, ali takođe izražava podršku hrišćanima u rodnom mestu njihove religije, navodi Bi-Bi-Si.

"Svako je zainteresovan za ovaj događaj da slavi te dve nove heroine ovog posebnog dana", rekao je otac Džamal Kadr iz seminara Latinskog patrijarhata u Beit Djali kraj Jerusalima, dodavši "one su heroine mira, obrazovanja, pravde i bratstva s drugima, potrebni su nam uzori u našim životima kada patimo toliko od nasilja i mržnje".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP