Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OSNOVNI SLAVSKI OBRED I DO 50 EVRA

Papreni Očenaš!

Autor: Ekipa Alo! | 06.05.2015 - 08:02:00h | Komentara: 9

Današnjem Đurđevdanu, pored domaćina kojima je ovo krsna slava, najviše su se, sasvim sigurno, obradovali sveštenici koji će dobro napuniti džepove svojih mantija, jer samo osveštavanje vodice košta od 1.000 do čak 2.000 dinara. S druge strane, slavski domaćini će samo za verski obred - svetu vodicu, sveću, vino, kolač i žito, biti olakšani i do 50 evra. I to ne računajući hranu i piće kojim će da posluže drage goste!

Sav novac od  osveštavanja  vodice završava  u džepovima sveštenika koji  dnevno mogu da zarade i do  200 evra

Sav novac od osveštavanja vodice završava u džepovima sveštenika koji dnevno mogu da zarade i do 200 evra | Foto: Emil Čonkić

Iako Srpska pravoslavna crkva (SPC) zvanično nije odredila cenovnik rada sveštenstva, javna je tajna da duhovni pastiri rade po tarifama koje se drastično razlikuju od jednog do drugog kraja Srbije. Tako je “verovanje u boga”, koje bi po svim propisima trebalo da bude besplatno, za brojne vernike u Srbiji postalo papreno.


- Odluka o cenama se donosi na nivou namesništva i zato se cene i razlikuju. Obično se gleda da osveštavanje slavske vodice bude 10 evra, to je neko nevažeće pravilo, ali se mnogi vode i time koliko ko da - objašnjava jedan sveštenik za “Alo!”. Takođe, on priznaje i da među vernicima ima onih koji negoduju zbog postojanja cenovnika i ovakvih cena, posebno što su, kako kaže, neki seli, pa preračunali da pop dnevno može da zaradi 150 - 200 evra, osveštavanjem vodice u 15 - 20 domaćinstava. A tu su i ostali verski rituali kao što su krštenja, venčanja, sahrane za koje parohijani izdvajaju od 3.000 do 10.000 dinara.

Za slavu mora  da se ima

Za slavu mora da se ima | Foto: Oliver Bunić


- Sav novac od osveštavanja vodice i krštenja završava u džepovima sveštenika, dok od ostalih obreda venčanja i opela polovina prihoda odlazi crkvi i crkvenjaku - potvrdilo je nekoliko sagovornika za naš list. Dakle, izgleda da se ono - „Uzmi bože što je tvoje, a što padne to je moje“, potvrdilo kao tačno.

- Usluge popova, u odnosu na naš standard mnogo koštaju. Po mom mišljenju tarifa ne treba da postoji, a koliko znam ni u crkvenom zakonu ne piše da popu treba da se plati. Onoliko koliko čovek ima u tom trenutku neka da, a ne da nam se nameće. Nekada se davalo ono što imaš u kući, poput sira i jaja, a danas se sve poremetilo - razočarano govori domaćica Nadica Jovanović, koja bez obzira na crkveni cenovnik i dalje poštuje veru i običaje.

| Foto: Dušan Milenković

Slava u brojkama
Svećenje vodice 1.000 do 2.000*
Sveća 200 do 400
Kolač 200 do 600
Sečenje kolača 300 do 1.000
Vino 250 do 500
Žito 100 do 150

Cenovnik za verske obrede
Osveštavanje kuće 3.000 do 5.000*
Venčanje 7.000 do 10.000
Krštenje 3.000 do 5.000
Opelo 6.500 do 10.000
Svećenje vodice za Uskrs 500 do 1.500
*cene su u dinarima

Đurđevdanske ljubavne čarolije


U srpskoj bogatoj narodnoj tradiciji Đurđevdan se izdvaja po svojim neverovatno živopisnim običajima. Ovaj veliki prolećni praznik sa sobom nosi verovanja i radnje koje se obavljaju za zaštitu i bolje zdravlje ukućana, a najviše ima onih koje se odnose na plodnost ljubav, udaju i ženidbu mladih. Prema verovanju naših starih Đurđevdan je idealan za pravljenje ljubavnih amajlija i bacanje čini, tako da su neudate devojke tog dana imale najviše posla.
Devojke su birale najlepšu crvenu jabuku koju su pred spavanje u miru i tišini ljuštile tako da se kora ne prekine, a potom tu koru umotavale u maramu i stavljale pod jastuk, kako bi sanjale svog izabranika za ceo život. Koristile su i drugo voće, poput višnje. One koje žele da se udaju tresle su višnju, da ne bi i sledeću godinu bile kod majke u kući. Što se tiče afrodizijaka zaboravite na med i orahe, vino i školjke, naše bake su brale ivanjsko zelje na Đurđevdan i spremale pravi narodni ljubavni napitak. Ubranu biljku su ostavljale preko noći na rosi, onda su je sušile, a potom za Đurđevdan koristile kao mamac za muškarce.
- Prema tradicionalnoj kulturi na Đurđevdan prestaje zima, počinje letnji period, i to se naziva granično vreme koje prema narodnim verovanjima predstavlja „opasan prostor“, kada posebno treba voditi računa da nam neko u kuću ne unese neku čaroliju zla - objašnjava za „Alo!“ etnolog Vesna Marjanović. J. Nikolić

Poslednji komentari
  • sima Vreme: 06.05.2015 08:16h

    Sto lazete cene meni otac za 500 dinara ili 200 ranije kad nisam imao je citao. Isao je i za dzabe. To su pravi duhovnici

  • miki Vreme: 06.05.2015 08:20h

    Kada je stado u ekonomskom im finansijskom problemu, svestenici treba da ga pomognu. Iako ovoj drzavi u kojoj zive i rade ne placaju nikakve poreze na dobit, na zaradu, mnogo para se odliva od vog naroda. drzava treba hitno da oporezuje svu njihovu imovinu , zarade, jer ipak drzava popmaze izgradsnju pojedinih objekata, mnogi su pod zastitom Zavoda za zastitu spomenika. A svestenici, Vladike neznaju sta ce od para. DRZAVO NA POTEZU SI.

  • Ja Vreme: 06.05.2015 10:32h

    Sto tako pricate. Ja slavim Djurdjevdan, i bio je svestenik da osvesta vodicu,pitala sam koliko kosta, rekao je koliko date. Pa ne mogu da dam 100 dinara. I jutros sam bila u crkvi da secemo kolac , isto sam dala koliko mogu. Cak sam videla da brdo ljudi ni dinara popu nije dalo za kolac... A nas niko ne tera da slavimo. Ovo su gluposti, na ovakav nacin gledati , jer slavimo svece koje nas vekovima cuvaju.

  • Lidija Vreme: 06.05.2015 13:03h

    Ја не могу да верујем какав наслов у новинама!!! Ужас!!! Треба да вас буде срамота. Годишње колико пара се потроши на цигарете и разне глупости,а када треба да се да једном годишње 1000 динара,поповима се ваде очи! Сваког дана купујете новине,цигарете,свакојаке глупости,момци и девојке много више потроше на пијанчење сваког викенда,а проблем је дати новац за крштење детета,венчање и свећење водице једном годишње за славу и једном за Васкрс. Муслимани само по селима дижу џамије,а нама је тешко да дамо за наше цркве и манастире,па од чега се одржавају те цркве и манастири? Немојте да славите славу,ако немате 2000 дин. годишње да дате. Слава је славски колач,свећа и жито,сласки колач се меси од брашна,воде и квасца,500 гр. жита кошта 50 дин,имате пара да обрћете прасе да би сте се доказали,имате да дате 600 еура за храну,а немате за свећење водице(што је и смисао славе). Гади ми се мој сопствени народ!!!

  • sizif Vreme: 06.05.2015 16:10h

    Кажете, славски колач да кошта од 200 до 600 динара. Шта су попови у томе криви. Шта је поента, овог текста, да не треба да славимо наше славе, да одбацимо веру. Зашто је данашњим домаћицама, тешко да сами умесе колач. Можете мало и тим проблемом да се бавити, него све хоће на готово и онда кукају. Живимо у граду, радимо од јутра до мрака, и код нас се у кући увек за славу умеси колач. Потребно је мало квасца, то је око 20 динара, мало брашна 300, 400 грама (50 дин. кило), значи и мање од 20 динара, и мало соли ( око 0,10 пара и мање). Пећи око сат времена у рерни, што је око 50 дин. утрошка струје, а може и једно јаје (12 дин.) да се премаже. Све укупно, око 100 динара, и ем што је твоје руку дело, што сам знаш шта си правио. Јел нам је црква и због тога крива.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP