Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BEOGRAĐANIN MILE BOCA (50) VEĆ 15 GODINA NE MOŽE DA NAĐE POSAO

Paraliza jača od magistrature!

Autor: R. Ćoralić | 26.12.2013 - 07:02:00h | Komentara: 3

Iako magistar istorije umetnosti, Beograđanin Mile Boca (50) već punih 15 godina bezuspešno pokušava da nađe posao. Boca od rođenja boluje od cerebralne paralize i, kako kaže, ponekad mu se čini da je tokom donošenja odluka o zaposlenju njegov hendikep bio presudniji od stručne osposobljenosti i znanja!

Zakon po kojem  su poslodavci  dužni da na 24  radnika zaposle  jednu osobu s  hendikepom niko  ne poštuje

Zakon po kojem su poslodavci dužni da na 24 radnika zaposle jednu osobu s hendikepom niko ne poštuje | Foto: Goran Srdanov

Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, smer istorija umetnosti, još 1998. godine, ali pošto posla nije bilo, Boca se ponovo okrenuo obrazovanju i 2008. dobio zvanje magistra. Međutim, ni ta diploma mu nije bila od koristi.


- Kao magistar istorije umetnosti, mogao bih da radim u bibliotekama, arhivima, institutima, muzejima... Ne znam više kome da se obratim jer mislim da ne postoji institucija kojoj se tokom prethodnih godina nisam obraćao za pomoć, počev od kulture, preko zaštitnika građana, do raznih ministarstava. Ali, od svih je uglavnom stizao isti odgovor - da nemaju slobodnih radnih mesta i da se obratim Nacionalnoj službi za zapošljavanje.
Međutim, tamo mi je objašnjeno da oni imaju samo posredničku ulogu i da ne mogu da utiču na bilo koju instituciju kad je reč o zapošljavanju - započinje Boca svoju priču za „Alo!”, dodajući da je u potrazi za poslom na razne adrese poslao oko 380 imejlova sa molbama i zahtevima.

Kraj svojih muka Boca je video u zakonu donetom 2009, po kojem su poslodavci bili dužni da na 24 radnika zaposle jednu osobu sa hendikepom, odnosno jednog na sledećih 50. Nadao se da će se tada njegova situacija i pored paralize promeniti iz temelja kako na egzistencijalnom, tako i na emotivnom i svakom drugom planu.

- To pravo je nemoguće ostvariti jer država osobama sa hendikepom plaća samo doprinose i penziono osiguranje, a platu bi morao da izdvaja poslodavac. Takođe, sve državne ustanove su se ogradile i time da će da uplaćuju novac u budžet koji bi se koristio za otvaranje novih radionica gde bi se upošljavale osobe sa hendikepom - kaže Boca, dodajući da se u poslednje vreme, da bi se izbegla obaveza zapošljavanja osoba sa invaliditetom u javnom sektoru, često kao izgovor koristi i saglasnost Srbije i MMF-a o smanjenju broja radnika u javnom sektoru.
Međutim, podseća on, ovaj dogovor postignut je početkom 2012, a država je od donošenja Zakona o zapošljavanju lica sa invalidetom do tada imala dovoljno prostora za njihovo zapošljavanje.

Samo volonter


Mile Boca kaže i da je 2005. i 2006. godine volontirao u Narodnoj biblioteci Srbije, ali da ni posle toga nije uspeo da se zaposli. Nedostatak posla je opet povezan i sa egzistencijom, pa je, kaže on, to imalo veliki uticaj na to što do sada nije zasnovao porodicu. Boca danas prima samo 6.000 dinara na ime tuđe nege i pomoći.

Poslednji komentari
  • Sale Vreme: 26.12.2013 13:55h

    Kako je on divan čovek. Sve najbolje u daljem životu.

  • Siki Vreme: 26.12.2013 18:20h

    Pogrešan izbor zanimanja je često veći hendikep od urođenog hendikepa.

  • Jasna Vreme: 26.12.2013 22:51h

    Bravo Mile... ne dozvoli da te poraze, uvek si bio borac...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP