Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

GODIŠNJICA POPLAVA

Parastos i moleban u spomen stradalih u Obrenovcu (FOTO)

Autor: Tanjug | 16.05.2015 - 12:19:00h | Komentara: 0

Godišnjica majskih poplava danas je u Obrenovcu, gde su poplave odnele 17 života, obeležena parastosom i molebanom u spomen stradalih.

Obrenovac, poplave, godiišnjica Foto: Tanjug / Sava Radovanović 16.5.

Mali danas u Obrenovcu | Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Molebanu u Crkvi Silaska Svetog duha na apostale prisustvovali su gradonačelnik Beograd Siniša Mali, direktor Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević, zamenik gradonačelnika Andrija Mladenović, predsednik opštine Miroslav Čučković, direktor Rudarskog basena Kolubara Milorad Grčić...
Mali je novinarima rekao da je pre godinu dana 85 odsto Obrenovca bilo pod vodom, odnosno, da su bile poplavljene saobraćajnice, zemljište, poslovni i privatni objekti.
''Posle godinu dana možemo da kažemo da smo uspeli da obnovimo Obrenovac i vratimo ga na noge. Obnovili smo infrastrukturu, puteve, stambene i poslovne objekte i ljudi su se vratili'', naveo je Mali.
On je dodao i da su izgrađeni novi objekti poput vrtića u Stublinama.
''Mislim da možemo da budemo zadovoljni'', rekao je Mali dodajući da su potpuno sanirana sva oštećenja na bedemima i nasipima u opštini Obrenovac zahvaljujući sredstvima i pomoći Vlade Srbije i donatora.

Obrenovac, poplave, godiišnjica Foto: Tanjug / Sava Radovanović 16.5.

Crkva Silaska Svetog duha Foto: Tanjug / Sava Radovanović

"Mnogo jače zemlje i gradovi", smatra Mali, "ne bi izdržali ono što smo mi".
Gradonačelnik je podsetio i da je formirao timove koji se bave procenama rizika od različitih vrsta nepogoda kako bi se, ukoliko do njih dođe, reagovalo još efikasnije.
On je istakao da je izuzetno važna koordinacija Srbija voda i Beograd voda zbog čega se radi na analizi njihovog eventualnog spajanja kako bi ta koordionacija bila još jača.
Čučković je naveo da današnjem parastosu i molebanu nije prisustvovao kao predsednik opštine, već kao otac troje dece koja zajedno imaju 11 godina.
''Oni su mogli biti, u tim danima kao i svi ostali Obrenovčani, među ovih 17 žrtava. Te žrtve su opomena da, kada prirodna katastrofa nastupi, sistemi odbrane i obaveštavanja moraju biti bolji'', rekao je Čučković.

Obrenovac, poplave, godiišnjica Foto: Tanjug / Sava Radovanović 16.5.

Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Kako je dodao, još nije donet zakon koji može sistemski da uredi da, kada bude proglašena evakuacija, stanovnici moraju da napuste tu oblast.

Međutim, kako je dodao, izmene u toj oblasti su u toku.
On je rekao i da se trenutno u kasarni u Obrenovcu nalazi 40 porodica koje su i pre poplava imale probleme sa stambenim pitanjem, a da u hotelu Obrenovac više nema nikoga.
RUSKI SPASILAC: POPLAVE OGROMNIH RAZMERA
Spasilac u Srpsko-ruskom humanitarnom centru Aleksej Koružin, koji je učestvovao u borbi protiv poplava u Obrenovcu, izjavio je da nikada nije radio na poplavama takvih razmera, ali i da je pozitivno iznenađen kako Obrenovac danas izgleda, samo godinu dana kasnije.
"Lično nikada nisam radio na poplavama takvih razmera i te poplave su ostavile najjači utisak", rekao je Koružin novinarima u Obrenovcu gde je godišnjica majskih poplava obeležena parastosom i molebanom u spomen stradalih.

Obrenovac, poplave, godiišnjica Foto: Tanjug / Sava Radovanović 16.5.

Foto: Tanjug / Sava Radovanović

On je rekao i da je na njega veliki utisak ostavio i broj dobrovoljaca i volontera koji su bili angažovani na spasavanju ljudi, ali i u borbi protiv poplava generalno.

Ističući da je i danas u kontaktu sa kolegama sa kojima je radio na spašavanju u Obrenovcu, Koružin je rekao da vidi veliku razliku između Obrenovca pre godinu dana i Obrenovca danas.
"Iznenađen sam koliko bolje izgleda grad, a razlika je samo godinu dana", zaključio je Koružin.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP