Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

JEDNI U KLIN, DRUGI U PLOČU

Parking servis: Kazne za parkiranje ne zastarevaju posle godinu dana!

Autor: Tanjug | 07.03.2015 - 22:24:00h | Komentara: 0

JKP "Parking servis" saopštio je danas da nikada nije naplaćivao kazne za nepropisno parkiranje, već dnevne parking karte, kao i da se "na potraživanja za usluge parkiranja ne primenjuje jednogodišnji rok zastarelosti".

Pauk zaječarskog „Parking servisa“

Pauk „Parking servisa“

Kako navode iz "Parking servisa", pružanje usluga parkiranja predstavlja komunalnu delatnost, a potraživanja za izvršene usluge parkiranja nisu usluge na koje se primenjuje jednogodišnji rok zastarelosti, jer se ne mogu podvesti pod usluge za koje je Zakon o obligacionim odnosima propisao taj rok.

"Parking servis" je to naveo u saopštenju dostavljenom Tanjugu povodom odluke Vrhovnog kasacionog suda (VKS) u jednom slučaju revizije i zahteva za tumačenjem roka zastarelosti kod komunalnih potraživanja.

U toj odluci se navodi da kazne za nepropisano parkiranje parking servisa zastarevaju u roku od godinu dana, ako je vlasnik vozila fizičko lice, a u roku od tri godine ako je u pitanju pravno lice. Isti je slučaj i sa potraživanjima svih ostalih komunalih preduzeća.

Taj pravni stav VKS je zauzeo poovodom slučaja iz 2003. i 2004. godine, a povodom kazni Parkig servisa zbog nepropisnog parkiranja.

Međutim, kako navode iz "Parking servisa", stav jednog sudije VKS je suprotan desetogodišnjoj sudskoj praksi i svim dosadašnjim mišljenjima i stavovima sudova, iskazanim kroz brojne sudske odluke, počev od 2003. godine do danas.

"Stanovište veća VKS izneto u presudi odnosi se samo na jedan predmet i to na potraživanja po osnovu doplatnih karata i primenu propisa koji više nisu na snazi, a stav postupajućeg Veća u jednom predmetu ne predstavlja stav VKS, niti se može smatrati izvorom prava, koji bi trebalo da poštuju sudovi", naveli su iz "Parking servisa".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP