Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ISTORIJSKI SUSRET:

Patrijarh Irinej odlazi u posetu papi u Vatikan!

Autor: Tanjug | 12.08.2014 - 11:55:00h | Komentara: 4

- Sada su u toku diplomatski pregovori u vezi sa načinom organizovanja ove posete, što nije baš najjednostavnije, znajući programe pape Franje, a i njegove svetosti, patrijarha Irineja - rekao je biskup dr. Ladislav Nemet

Za mir i ljubav među ljudima: Patrijarh Irinej

Patrijarh Irinej | Foto: Milan Obradović

Zrenjaninski biskup dr Ladislav Nemet potvrdio je novosadskom Dnevniku da je patrijarh srpski Irinej pozvan da u Vatikanu poseti papu Franju i otkrio da su crkvena vlada i poglavar SPC prihvatili taj poziv.
Vrh SPC je prihvatio poziv Vatikana iako već godinama i decenijama, najviše pod pritiskom Ruske pravoslavne crkve, odbija da u Srbiju pozove poglavare Katoličke crkve mada su neki, poput pape Ivana Pavla Drugog, izrazili želju da posete katoličke vernike u Srbiji.
- I svi prisutni članovi Svetog sinoda, a i izaslanstvo Svete stolice, bili su saglasni da do te posete treba svakako doći. Sada su u toku diplomatski pregovori u vezi sa načinom organizovanja ove posete, što nije baš najjednostavnije, znajući programe pape Franje, a i njegove svetosti, patrijarha Irineja – rekao je biskup dr. Ladislav Nemet.
Komentarišući, kako se navodi, činjenicu da u Saboru Srpske pravoslavne crkve nema saglasja o eventualnoj poseti pape Srbiji, što otvoreno podržava srpska vlast, sadašnja, a i prošle, dodao je da bi Irinejeva poseta Vatikanu “bio svakako ogroman korak napred u svakom pogledu”.

Papa Franja

Papa Franja | Foto: AP

- Vreme je da se neke teme skinu s dnevnog reda jednom zauvek i razmotri razvoj shvatanja sabornosti, koji je od dolaska pape Franje u Vatikan u punom razvoju u Katoličkoj crkvi. Takav jedan susret će svakako pružiti mogućnost za razgovor i o bolnim temama, koje se tiču više Republike Srbije i Hrvatske, manje Katoličke crkve, kao što su Drugi svetski rat i dogadjaji nakon njega – ocenio je zrenjaninski biskup.
Radikalnije struje u SPC, a njima se, čini se, priklonio i aktualni patrijarh Irinej, postavljaju kao uslov dolaska pape u Srbiju, da se prvo pokloni žrtvama u Jasenovcu i izvini Srbima.
Portparol Beogradske nadbiskupije, velečasni Milutin Novaković podseća da u ime SPC o eventualnom pozivu papi konačnu odluku ne donose patrijarh i Sinod, već Sveti arhijerejski sabor, crkvena skupština, koji čine svi srpski episkopi, a “medju njima je veliki broj onih koji na papinu posetu gledaju blagonaklono, kao i oni koji drže da još nije sazrelo vreme”.
Poslednji komentari
  • Tijana Vreme: 12.08.2014 12:12h

    Joj,neee!

  • Filip Vreme: 12.08.2014 13:34h

    Poseta Vatikanu nije toliko važna u religioznom smislu koliko je važna u političkom.

  • Tika Vreme: 12.08.2014 14:41h

    Ma ne dolazi u obzir odlazak !

  • pajsije Vreme: 13.08.2014 16:58h

    Ej bre nemete. To si ti možda sanjao a možda i jako želiš na nas poniziš - da idemo na noge papi . E neće da može. Ne daj bože da se to nekom greškom i desi bilo bi svašta u Srbiji.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP