Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ODLUČAN

Patrijarh Irinej pisao Dačiću, Vučiću i Nikoliću: Niko nema pravo da pristane na ovakve uslove EU!

Autor: Beta | 06.04.2013 - 16:30:00h | Komentara: 9

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej pozvao je danas vlast da odbije ponuđeno rešenje za Kosovo i ispuni svoje najvažnije obećanje da ni pod kakvim uslovima neće predati, izdati niti prodati Kosovo.

"Nijedno državno rukovodstvo Srbije, pa ni današnje, nema ni pravo
ni mandat da pristane na uslove koji nisu ispostavljeni nijednoj drugoj državi kandidatu za članstvo u EU. Ulaznica je preskupa.


Srbija ne bi smela da pristane da unapred plati takvu cenu za robu koja joj možda nikada neće biti isporučena. Ona to nikada u svojoj istoriji nije učinila, bez obzira na čašu žuči koju je zbog toga iz veka u vek morala da ispija", naveo je Irinej u apelu državnom vrhu.

Patrijarh Irinej

Patrijarh Irinej

Patrijarh je apel uputio predsedniku i premijeru Srbije, Tomislavu Nikoliću i Ivici Dačiću, kao i potpredsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću.

Irinej je naveo da arhijereji Srpske pravoslavne crkve, uvereni da predstavljaju i izražavaju stav svih njenih vernika, smatraju svojom dužnošću da vlast podsete na najvažnije predizborno i neposredno postizborno obećanje da neće izdati Kosovo i da "kao i većina naroda" očekuju da to obećanje održi.

"To činimo sada jer smo potpuno svesni tragike trenutka i bremena odgovornosti na vašim plećima. Ipak, nada nikada ne umire. Kada se
raziđu tmasti oblaci, sijaće sunce. Kada su pred nama dva zla, manje zlo je bolje rešenje", dodao je patrijarh.

Patrijarh je istakao da crkva, po svojoj sabornoj prirodi, nije protiv ideje o evropskom objedinjavanju naroda i država niti protiv ideje o još širim procesima objedinjavanja.

Ivica Dačić

Ivica Dačić | Foto: A. Dimitrijević

"Ali, ovde sada nije više reč o tome. Sada se od Srbije ultimativno traži faktičko odricanje od Kosova i Metohije, od izvorišta našeg crkvenog, narodnog i državnog bića, i prepuštanje tamošnjeg ostatka srpskog naroda vlasti onih koji su prethodno njegov veći deo ili pobili ili prognali, u zamenu za maglovitu i neizvesnu mogućnost dobijanja famoznog, samo za Srbiju uslovnog, datuma za početak pregovora, čije trajanje i ishod niko živ ne može predvideti", naveo je Irinej.

Patrijarh je istakao da je zahvaljujući brutalnoj, ali zato lekovitoj iskrenosti berlinskog rečnika, za razliku od briselskog, sasvim izvesno da će poslednji ultimatum glasiti - ili zvanično, formalno priznajte "državu Kosovo" ili od prijema u EU nema ništa.

Tomislav Nikolić

Tomislav Nikolić | Foto: AP

"Od Srba se zahteva da se dobrovoljno odreknu teritorije i suvereniteta, čak i tragova hiljadugodišnjeg života na Kosovu i Metohiji, a za uzvrat se nudi prazno, neobavezujuće obećanje 'svetle evropske budućnosti', odnosno nudi se u praksi jedno veliko ništa, uz ciničnu poruku: držite to čvrsto", naveo je Irinej.

Patrijarh je dodao da duh današnje EU nije, nažalost, duh dobre
stare Evrope.

"Mi i dalje jesmo za ideju slobodnog duhovnog i ekonomskog objedinjavanja evropskog kontinenta, ali nikako nismo za projekat porobljavanja ili ponižavanja bilo koje evropske države, pa ni naše Srbije", naveo je Irinej.

Ceo apel patrijarha dostupan je na internet sajtu www.spc.rs
 

Poslednji komentari
  • milina Vreme: 06.04.2013 16:52h

    sta ce nam eu kosovo je nase i treba tako da ostane evropa nam ne treba kipar daje sve (imam prijatelje) da nisu u evropskoj uniji ocajan narod zasto i mi da napravimo istu gresku ovo je ucena NE DAMO KOSOVO

  • ilija Vreme: 06.04.2013 18:02h

    Ludi Sloba je isto ovako govorio.Srbija se saginjati nece.I evo dokle smo dosli.Narod je bez buducnosti i gladan.A ti ces pope i dalje sedeti u bogatstvu otetog od naroda dok ce nam deca umirati.Sram te bilo.7 miliona dusa ne smeju biti niciji taoci ,ponajmanje neodgovornih politicara i popova koji su se odrekli svog naroda.Uostalom ako si zabrinut za sudbinu Srba na KiM,preseli se u Pecku patrijarsiju

  • patriJotizam Vreme: 06.04.2013 19:49h

    Nazalost, Srbi sa Kosova su davno prodali svoje kuce, stanove i imanja i dosli u Beograd i centralnu Srbiju. Kosovo je prodato Albancima za velike pare, tamo sada zivi malo Srba. Patrijarh je valjda svestan ove cinjenice. Nadam se da se nece dogoditi 1999. i novo stradanje gradjana Srbije. Dzabe zemlja ako u njoj nema zivih Srba.

  • Velko Vreme: 06.04.2013 20:06h

    Kao i u vreme 500 godina pod Turcima Crkva je ovih dana jedina sačuvala prisebnost i razum!

  • snezana Vreme: 06.04.2013 22:32h

    Bilo bi lepo kad bi Patrijarh vise vodio racuna o crkvenim nego o svetovnim stvarima.Praznici mu se slave u jednom a proslavljaju u drugom datumu, vladike mu se optuzuju za pedofiliju i pozlacene kuce i dvorove, popovi za ubistva a on bi da vodi politiku. Lepo od njega a dali ce mozda on da ide sa puskom da brani svoje stavove ili ce opet biti gurnuta neka tudja deca?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP