Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VASKRŠNJE POSLANICE PATRIJARHA SRPSKOG IRINEJA I NADBISKUPA HOČEVARA

Patrijarh Irinej: Recimo braćo i onima koji nas mrze!

Autor: Ekipa Alo! | 19.04.2014 - 20:15:00h | Komentara: 1

Kada posle duge i hladne zime grane rano proleće, celokupna priroda i tvorevina Božja obraduje se suncu, njegovim toplim zracima i njegovoj energiji koja sve i svja, bez razlike, obasjava i greje. Tada sve slavi Gospoda, Davaoca sunca i proleća. Tako i mi, braćo i sestre i draga deco duhovna, posle ledene i užasne zime greha – osobito posle ubistva Bogočoveka Isusa Hrista na Veliki Petak, na Golgoti – videvši danas Hrista Vaskrsloga, radosno kličemo i pojemo: Danas je proleće dušama našim! Hristos – Sunce života sa Istoka – iz groba vaskrse i zasija! Mračnu buru grehova naših odagna! Njega pesmom veličajmo jer se proslavi! Zato smo danas radosni, zato zajedno sa anđelima na nebesima i sa svim ljudima ovoga sveta likujući pevamo: Hristos vaskrse iz mrtvih, smrću smrt porazi i onima u grobovima život darova.

Patrijarh Irinej

Patrijarh Irinej

Među mnogim izrazima kojima crkveni pesnici veličaju Hrista Vaskrsloga, zapažamo i naziv Proleće. S pravom Ga tako nazivaju jer Gospod Isus Hristos jeste Proleće našeg novog života. To nije slučajna pesnička konstrukcija. Tu nije reč o proleću kao godišnjem dobu, već je posredi duboko poimanje smisla i značenja proleća kao početka, novog života prirode i svega u njoj.

Do Vaskrsenja Gospoda Isusa Hrista, odnosno do Njegovog prethodnog silaska u ad, bili smo u okovima greha i smrti, u adu preispodnjem. Smrt je gospodarila nad nama. Sišavši u grob, On razruši ad, pokida okove greha i smrti i oslobodi nas. Objašnjavajući bogočovečansku tajnu silaska Hrista Spasitelja u grob, Njegovog boravka u njemu i Njegovog Vaskrsenja, sveti apostol Pavle likujući pita: Smrti, gde ti je žalac? Ade, gde ti je pobeda?
U tajni Vaskrsenja, odnosno u tajni Vaskrsloga Gospoda Hrista, sadržana je naša pobeda nad grehom, smrću i đavolom. Zato je i bilo potrebno da Hristos postane Emanuil što znači - Bog sa nama, to jest da uzme na Sebe svu našu ljudsku prirodu i da je nerazdeljivo i nesliveno, sjedini sa božanskom prirodom u jednoj i jedinstvenoj bogočovečanskoj Ličnosti Svojoj. Da kao Bogočovek pobedi adamovski greh neposlušnosti Bogu i Ocu i satre posledice prvorodnoga greha. Bogočovek Hristos, a ne samo Bog ili samo Čovek, pobedi satanu, greh i smrt! Tu tajnu pobede Gospod je najavio i prilikom kušanja, posle Njegovoga krštenja u reci Jordanu, rekavši: „Idi od mene, satano, jer stoji napisano:

Molitva za braću

i sestre u Ukrajini
Posebno se danas molimo Pobeditelju greha, smrti i ljudske nepravde, za našu u Hristu Gospodu braću i sestre na Bliskom Istoku i u Ukrajini, sa željom i molitvom da svetlost Hristova Vaskrsenja razagna tamu greha koja se nadvila nad njima i da prosvetli um i dušu sejačima mržnje prema svetom Pravoslavlju i ozari ih mirom i svetlošću istine.

Gospodu Bogu svojemu poklanjaj se i njemu jedinome služi” (Mt. 4, 10).
Podsećajući vas na ove jevanđelske istine, pozivamo vas da danas, na dan Vaskrsenja, budemo istinski i suštinski pričasnici novog i večnog Života, novog i večnog Proleća, Hrista Gospoda. „Neka danas, niko ne plače zbog greha i sagrešenja, jer oproštaj iz groba zasija”, uzvikuje sveti Jovan Zlatoust. Neka se više niko ne boji smrti jer nas od nje oslobodi Spasitelj, Koji krsnom smrću Svojom ugasi smrt i oslobodi one nad kojima je ona vladala. Mi danas slavimo Hrista Vaskrsloga. Slavimo smrt smrti, slavimo razrušenje ada, slavimo početak novog života, slavimo Uzročnika svega toga, Jedinog Blagoslovenog i Proslavljenog u vekove vekova.

Na istini Vaskrsenja Hrista Spasitelja, Koji je Vaskrsenjem iz mrtvih Sebe položio, ne samo kao krajeugaoni kamen Crkve Svoje, već i vere svih nas koji se krstismo u ime Oca i Sina i Svetoga Duha, utemeljena je sva naša vera, i nada, i ljubav. Mi verujemo i ispovedamo Njega „Koji je vaskrsao u treći dan, po Pismu”. Bez Vaskrsloga Hrista Gospoda, naša vera ne bi samo bila prazna već bi se i raspršila poput mehura od sapunice.

Danas On dolazi i nama, braćo i sestre, uplašenima i preplašenima. Uplašenima od globalnog svetskog poretka i besporetka, od velikih i malih inkvizitora, a i od novih Pilata, koji ponovo sude i presuđuju istini i pravdi, i ponovo prete Golgotom, nasleđu Božjem na zemlji. I nama On poručuje danas: Ne plašite se! Ja sam s vama i pobedih svet! Verom prepoznajući u Njemu Pobednika svakoga greha i svake nepravde i smrti, ohrabrimo se i ne plašimo se onih koji, ne znajući šta čine, još pitaju: šta je Istina? Mi pak, iskusivši Vaskrsloga Gospoda kao Istinu nad istinama, danas, sabrani oko Njega na duhovnom Sionu, slavimo Ga i veličajmo, jer Mu dođoše „sva bogoprosvećena svetila sa Zapada, od Severa i mora, i od Istoka deca Njegova, slaveći Ga kroz vekove”.
„Danas je dan Vaskrsenja, ozarimo se toržestvom!” kliče crkveni pesnik i dodaje: „Zagrlimo jedni druge, recimo braćo i onima koji nas mrze i svima sve oprostimo Vaskrsenjem!” Neka iz naših grla, a pre toga iz naših srca, poteče pesma i slavljenje Hrista koji nas proslavi. Svepobednim i sveradosnim pozdravom Hristos vaskrse! još jedanput pozdravljamo sve vas, draga deco svetosavska u otadžbini i u rasejanju širom sveta. Vaskrs je praznik svepravoslavnog jedinstva i svehrišćanskog zajedništva. U ime Hrista Vaskrsloga pozivamo vas na jedinstvo i slogu u Crkvi Njegovoj. Ko nije u jedinstvu sa Crkvom, koju On steče krvlju Svojom, nije ni sa Njim, Hristom Gospodom.

Bez Hrista nema Crkve, a Crkva nikada nije bez Hrista. Zato van Crkve nema spasenja. Van Crkve je usamljeni, „autonomni”, bezdomni čovek, sa svojom neposlušnošću Bogu i Crkvi, sa svojim egoizmom i protivljenjem Duhu Svetome, poput Adama izgnanog iz raja. Takve ljude Sâm Gospod naziva vratima pakla koja neće nadvladati Crkvu Božju.

Posebno pozdravljamo našu stradalnu braću i sestre na Kosovu i Metohiji koji, iako u okovima neslobode, obespravljenosti i diskriminacije, danas sa nama slave pobedu Dobra nad zlom, Života nad smrću, Hrista Vaskrsloga nad demonskim silama tame.

Molimo se Vaskrslom Hristu Gospodu da vas ljubav Božja uvek i neprestano ispunjava. Još jedanput vas srdačno pozdravljamo sveradosnim vaskršnjim pozdravom:

Hristos vaskrse!

Nadbiskup Hočevar: Slavimo poseban događaj

Zagonetne reči – jer slavimo zagonetan događaj! Slavimo događaj koji nije samo „događaj nad svim događajima“, nego je u svemu poseban, jedini i neuporediv. Slaveći, dakle, po svemu izuzetan događaj, pozdravljam vas s najdubljim poštovanjem i poniznom čežnjom srca želim da vas ovo slavlje Uskrsa u svemu obnovi i podstakne na „nepokolebljivu veru nade“.

dd

Nadbiskup Hočevar | Foto: Beta
Čini se, još više, kao da savremeni način života, sa svojim umnoženim mogućnostima i ponudama, može da zaobiđe svaku potrebu za slavljenjem Uskrsa. Svi mi koji smo obdareni verom, treba u ovim vremenima da postajemo sve svesniji primljenih darova. Njegove oči uprte u nas i naše oči uprte u Njega stvaraju ne samo u potpunosti novu atmosferu lične nade, sreće i radosti, nego i novu civilizaciju i kulturu: civilizaciju i kulturu otvorenih prozora za svetlost istine i ljubavi, otvorenih vrata smisla života i smisla naših životnih delatnosti. I zato, predraga braćo i sestre, želim vam samo da u ovim velikim danima sretnete ovog i ovakvog Uskrslog Hrista, i da uvek živite radost toga susreta i tog pogleda, jer to je pogled čuđenja i divljenja, a tako i čin sastvaranja života s Njim. I zato, neka vam u svemu bude srećan i blagoslovljen Uskrs!
 

Poslednji komentari
  • gago Vreme: 20.04.2014 11:59h

    Sve to mnogo lepo zvuci,ali da mi bude brat onaj koji me mrzi,onaj koji nas bombarduje,onaj koji ubija nasu decu,onaj koji razara nasa dobra,nase svetinje,iako savet ili preporuka dolazi sa tako visokog mesta to nemogu da prihvatim,jednostavno to je jace od mene.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP