Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BOŽIĆNA POSLANICA

Patrijarh Irinej Srbima na Kosovu: Sa vama je sav srpski rod

Autor: Tanjug | 03.01.2014 - 12:26:00h | Komentara: 2

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej naglasio je u Božićnoj poslanici da na Kosovu i Metohiji stradanja i nepravda ne prestaju, da vekovima traju pokušaji da se ono otme, ali i poručio Srbima koji tamo žive da nisu sami i zaboravljeni već da je sa njima ceo srpski rod i sav pravdoljubivi svet.

Patrijarh Irinej

Patrijarh Irinej | Foto: FoNet

"Naše Kosovo i Metohija su strašno mesto postojanja jer na njemu stradanja ne prestaju, a nepravda se iz dana u dan uvećava. Nemir i nasilje vladaju Kosovom i Metohijom. Decenijama i vekovima otimaju tu pokrajinu, istorijsku Staru Srbiju, iz naših nedara, iz našeg bića", kaže patrijarh Irinej u poslanici, pročitanoj u Patrijaršiji, koju je uputio u ime svih arhijereja SPC.
Ali, napominje patrijarh, ne uspevaju da ga istrgnu, jer Kosovo i Metohija je više od teritorije - ono je naš zavet.
"Našoj braći i sestrama na Kosovu i Metohiji poručujemo: znajte da niste sami i niste zaboravljeni, sa vama je sav srpski rod, ali i sav pravdoljubivi svet, koji sa vama sastradava, pati i moli se", kaže patrijarh Irinej, i poručuje Srbima na Kosovu i Metohiji da budu u miru, slozi i ljubavi međusobnoj, kao i sa svima ljudima.
Patrijarh kaže da se u ove radosne praznične dane molitveno sećamo stradanja našeg raspetog i zavetnog Kosova i Metohija, kolevke naše narodne duše i naših najplemenitijih osećanja.
Govoreći o prilikama na prostoru bivše Jugoslavije, patrijarh kaže da se pitanje i progon ćirilice "koristi kao paravan za nastavak progona srpskog naroda u Hrvatskoj, za zastrašivanje Srba i odvraćanje od povrtaka na njihova ognjišta".
Patrijarh Irinej je apelovao na makedonske vlasti da odmah oslobode arhiepiskopa Jovana, poglavara Ohridske arhiepiskopije, kojeg "tamošnje vlasti drže nepravedno utamničenog a njegovim vernicima uskraćuju slobodu vere i savesti" i poziva međunarodnu zajednicu da spreči dalju diskriminaciju.
Patrijar Irinej protestuje i zbog neprekidnih "nasrtaja režima koji vlada u Crnoj Gori na identitet, status i slobodu Srpske pravoslavne crkve i zbog pokušaja uplitanja u njen unutrašnji život i kanonsko ustrojstvo".
U poslanci patrijarh pita "tamošnje ideologe, samozvane autokefaliste", zašto nemaju kuraži da zatraže i reorganizaciju Rimokatoličke crkve da njoj sedište bude u Crnoj Gori, a ne Vatikanu, kao što to traže za Pravoslavnu crkvu.
Poslednji komentari
  • aca dss Vreme: 03.01.2014 12:46h

    SPC mora najostrije da osudi sve pregovore Vlade sa EU koji zele da nam otmu KIM.Ne tiho i u potaji vec javno i na svin sluzbama u Hramovima SPC.

  • peda Vreme: 04.01.2014 08:41h

    stvarno neznam sta je Irineju trebalo ovo gledam i citam na svim novinama da se tolko zgadio svom srpskom narodu ,ovo se nikad u zivotu nije desilo da narod nece svog Patrijaha

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP