Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PORUČIO

Patrijarh Irinej u Sarajavu: Preživeli ste golgotu, nađite snagu da istrajete!

Autor: Tanjug | 14.09.2013 - 18:12:00h | Komentara: 0

Patrijarh srpski Irinej poručio je danas okupljenim vernicima u Sarajevu, u Sabornom hramu rođenja presvete Bogorodice, da ostanu verni Bogu, svojoj crkvi i pravoslavnoj veri.

Za mir i ljubav među ljudima: Patrijarh Irinej

Za mir i ljubav među ljudima: Patrijarh Irinej | Foto: Milan Obradović


"I onda treba da prepustimo svoj život onome ko nas je poslao u svet, dao život, u ime njega da delamo na putu jevandjeljskom. Želim da slavite Gospoda u ovom predivnom hramu, da snažite veru i nadu i da nikad ne zaboravimo reči apostola Kada smo sa Gospodom Bogom, onda ko će protiv nas, rekao je patrijarh, prenela je Radio-televizija Republike Srpske.

Patrijarh je podsetio da je Srpska pravoslavna crkva bila uz vernike i u vremenu dobrih dana i radosti, i u vremenu stradanja, tuge i nevolje, ali i da su vernici, takodje, bili u svim vremenima uz Crkvu.

"Tako je bilo i pored strašne golgote koju ste pretrpeli, a delimično i sada trpite. Gospod će nam dati snagu da izdržimo, da ostanemo verni svojoj veri, crkvi, istoriji, tradiciji, kulturi. Imamo na koga da se ugledamo, na velike ugodnike Božje, Crkve i našeg naroda, velik je primer iz naše stradalne, tragične istorije, naglasio je srpski patrijarh.

On je poručio da je Gospod na strani onih koji stradaju za ime njegovo, i da zato ne treba malaksati u svojoj veri i nadi i u revnosti za ime Božje i za pravdu njegovu.

"Nek vas Gospod sve blagoslovi svojim blagoslovom, vas i vašu decu da uzrastaju u svemu dobrome na putu Hristovom. I oni imaju priliku da se ugledaju na mnoge ličnosti ne samo iz daleke istorije, već i iz istorije naših dana, koji su nosili primer kako se treba boriti, svoju veru sačuvati, ako treba i stradati. To je stradanje koje donosi slavu, venac slave i koju Gospod nagrađuje", rekao je srpski prvojerarh.

Patrijarh Irinej je naglasio da je mitropolit dabrobosanski Nikolaj živi primer za ugled kako revnovati i Bogu i narodu služiti.

Srpski patrijarh je doputovao danas u dvodnevnu posetu Mitropoliji dabrobosanskoj, a doček mu je, u prisustvu mitropolita Nikolaja, sveštenstva i velikog broja vernika, priredjen u Sabornom hramu rođenja presvete Bogorodice u Sarajevu.

Patrijarh će sutra ujutru služiti svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu rodjenja presvete Bogorodice u Sarajevu, a sasluživaće mu više arhijereja SPC.

Predviđeno je da patrijarh Irinej poseti administrativni centar grada Istočno Sarajevo.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP