Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

STAV

Patrijarh: Ne dolazi u obzir priznavanje, niti podela Kosova

Autor: Tanjug | 19.03.2013 - 21:37:00h | Komentara: 5

Patrijarh srpski Irinej poručio je večeras da nikakvog priznanja niti podele Kosova i Metohije ne može biti i naglasio da se mora naći pravično rešenje za to pitanje.

"Ne dolazi u obzir ma kakvo priznavanje, kao ni nekakva deoba Kosova i Metohije", rekao je patrijarh na akademiji "Kosovo najskuplja reč" posvećenoj martovskom pogromu 2004. godine, održanoj na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Patrijarh Irinej

Patrijarh Irinej | Foto: FoNet

 On je rekao da treba naći pravično rešenje za Kosovo i Metohiju i ukazao da od toga zavisi naša sudbina.


"Ukoliko se ne bude pravično rešenje našlo, to će biti bure baruta i neće dobro doneti ni jednom ni drugom narodu", upozorio je patrijarh.
Patrijarh je poručio da, dokle god su naše crkve na Kosovu i Metohiji, Kosovo će biti naše i poručio da će crkva sve učiniti da ostane i bude sa svojim narodom.
Patrijarh je rekao da su nam uništavali manastire, crkve, kuće, proterali staovništvo, i "učinili ono što nijedan kulturan narod ne bi učinio, preorali groblja".
"To je vrhunac nekulture i zločinstva", rekao je patrijarh dodavši da se iza toga krije želja kako bi mogli da tvrde da je to bilo nečije, a ne srpsko.
"Sve se dešava pred očima i blagoslovom kulturne Evrope", rekao je patrijarh i istakao da ideja Kosova i kosovskog zaveta nije umrla, da živi i da nam je, kako bi sačuvali Kosovo, pre svega neophodno jedinstvo.
Izaslanik predsednika Srbije Oliver Antić poručio je da se svaka civilizacija meri odnosom prava prema pravdi i naveo da su Srbi antipravo videli mnogo puta, što se i opet ponovilo.
On je naveo da su Jevreji 2.000 godina čuvali ideju o Jerusalimu, a Srbi 500 godina o slobodi Kosova i da su ponosni na tu ideju slobode.
Prema njegovim rečima, predsednik Srbije Tomislav Nikolić nosi tu ideju u srcu i neće dopustiti da se ona "ugasi", uz ocenu da je upravo Nikolić postavio crvenu liniju i da je u svim svojim diplomatskim aktivnostima upravo zbog toga.
"Ovo što se desilo i dešava na KiM, nije ni pravo ni pravda, a tamo gde nema ni prava, ni pravde, zasigurno nema ni civilizacije", kazao je on.
Pomoćnik direktora vladine Kancelarije za KiM Mirko Krlić podsetio je na 1.700 godina od Milanskog edikta i zaustavljanje ubijanja hrišćana i paljenja crkava.
"Posle 17 vekova ubijaju hrišćane i pale crkve i samo na jednom mestu na svetu oni ponovo žive u katakombama", rekao je Krlić govoreći o Srbima u pokrajini i poručio da istorija pamti i graditelje, ali i rušitelje.
Akademik Matija Bećković rekao je da je Kosovo Srbija, ali da ono nije samo u Srbiji nego i u Srbima i da "nema tog Srbina da Kosova u njemu nema".
Bećković je kazao da Srbi sanjaju o boju na kojem nisu bili i polju koje nisu videli i da sila možda može oteti Kosovo od Srbije, ali da nema te "sile koja ga može iščupati".
"I zato Kosovo ne možemo dati za datum, kada ga nismo dali za svo carstvo zemaljsko. I ne možemo ga izgubiti za 20 godina, ako ga nismo izgubili za pet vekova. Uostalom, što nam ga traže, ako nije naše i otimaju ako nije njihovo", upitao je Bećković.
Poslednji komentari
  • Kosovar Vreme: 19.03.2013 22:05h

    Naravnoda nema podele jer je Kosovo u celini Albansko, sto se priznanja tice to i ne moras iako je Kosovo nezavisna drzava koju su priznalo 99 zemalja sveta .... ali zapamti crkva nije priznala ni da je zemlja okrugla (spalila je jadong Gordana o Bruna) ali ona ostaje okrugla...,

  • Marko Vreme: 20.03.2013 01:55h

    Ironija.,da jedino Patrijarh ima( u nedostatku boljeg izbora rijeci),mu..a.

  • Siman Tek Vreme: 20.03.2013 03:55h

    Nedostojan Pavlovog mesta !

  • helodrom Vreme: 20.03.2013 08:09h

    Samo da se jos ti pitas nesto. Ajde bre ne trubi...

  • metalac Vreme: 20.03.2013 10:57h

    Ha ha dal vas je to vaš hodža naučio da kritikujete patrijarha.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP