Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BOŽIĆNA POSLANICA

Patrijarh: Ne zaboravite
veru, jezik i korene!

Autor: D.D. | 04.01.2013 - 14:14:00h | Komentara: 2

Patrijarh srpski Irinej čestitao je danas Božić svim vernicima, uz poruku da su nam, pored ljubavi, potrebni mir i dobra volja i poziv srpskom narodu da ne zaboravi svoju pravoslavnu veru, svoj jezik, bogomolje i grobove predaka i svoje svetosavske korene.

Patrijarh Irinej

Jevreji su čekali 20 vekova povratak u Izrael: Patrijarh Irinej | Foto: FoNet

"Božić je dan utehe i nade za sve izbegle i izgnane, pa i za sve one iz roda našega koji jedu gorki izgnanički hleb", rekao je patrijarh u poslanici. On je kazao da je Božić dan radosti i za narod Svetog Save, "rasut vojlno i nevoljno po svim meridijanima od Evrope do Amerike i Australije".
"Očinski brinući, pozivamo vas da ne zaboravite svoju pravoslavnu veru i svoj jezik, da ne zaboravite bogomolje i grobove svojih predaka, da ne zaboravite svoje svetosavske korene koji su ovde, u ovoj zemlji Božjoj koja se Srbijom zove i u drugim krajevima koji su vekovna postojbina Srbinova", poručio je patrijarh.
On je građanima na Kosovu i Metohiji poručio da je Božić dan kojim počinje i Vaskrs, a da Vaskrsenje ne biva bez stradanja i da na stotu godišnjicu oslobođenja Kosova i Metohije treba "položiti nadu u Gospoda".
"Znajte, zapamtite i naučite decu svoju da bi oni naučili decu da je izgnani jevrejski narod skoro dvadeset vekova čekao dan povratka zemlji otaca svojih, a srpski narod pet vekova čekao oslobođenje stare Srbije", rekao je patrijarh.
On je istakao da se ovogodišnji Božić slavi pred početak svečanog obeležavanja 1.700 godišnjice Milanskog edikta kojim je Sveti Car Konstantin hrišćanima dao slobodu i pravo da Hrista slobodno proslavljaju.

Patrijarh Irinej parastos Oluja

Božić nam dolazi kao uteha od Boga: Patrijarh Irinej | Foto: Miloš Perić

Patrijarh je istakao da je, nažalost, u jubilarnoj godini slobode hrišćanskog ispovedanja vere, upravo ta sloboda uskraćena pripadnicima ohridske Arhiepiskopije čiji je poglavar arhiepiskop Jovan zatočen u tamnici i to od strane onih koji, kako je rekao, već više decenija "ne dozvoljavaju da rizu Hristovu bezbožnom rukom razderanom, ponovo sastavimo".
"U ovom danu, kada se zemlja raduje sa nebom, upućujemo reči ljubavi, utehe i ohrabrenja deci Ohridske Arhiepiskopije", naveo je patrijarh.
Patrijarh srpski je u poslanici ukazao i da živimo u vremenu u kome su hrišćanske vrednosti obezvređene i zapostavljene, kao i da duhovna kriza ostavlja strašne posledice po međuljudske odnose.
Prema njegovim rečima, naše vreme je odavno vreme potresa, socijalne nesigurnosti i otudjenja.
"Živimo u vremenu u kome je sve na prodaju, u kome se trguje svim i svačim, pa i istinskom slobodom i ljudskim dostojanstvom. Ali zato što je vreme takvo kakvo jeste, zbog toga što je ono takvo otkako je greha i što će takvo biti dok je zla u svetu, Božić nam dolazi kao melem na ranu", kazao je patrijarh.
Zato nam Božić, poručuje patrijarh, dolazi kao najdublja uteha koja od Boga dolazi i kojom nas on oslobađa od tuge i vraća nam poverenje u njegovu pravdu i njegovu istinu.
"Osećajući sve teškoće i nevolje u kojima se nalazimo danas i mutne oblake koji su se nadneli nad naš mučenički i stradalni narod, poučeni ovim velikim danom, mi vas pozivamo da ostanete u veri Hristovoj i veri naših svetih predaka", naveo je patrijarh.
Poslednji komentari
  • gaja Vreme: 04.01.2013 22:45h

    SRBIJA SRBIMA. BRAT GAJA KOSOVO POLJE

  • Avni Vreme: 05.01.2013 01:00h

    Zaboravice Srbi Kosovo kao su zaboravili takozvanu "srpsku krajinu".

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP