Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

RESTRUKTUIRANJE

Patrone: Na jesen potpisivanje kredita od 200 miliona evra za EPS!

Autor: Tanjug | 18.04.2015 - 10:40:00h | Komentara: 0

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), koja je veoma angažovana u procesu restrukturiranja Elektroprivrede Srbije (EPS), na jesen će odobriti kredit od 200 miliona evra za tu namenu, izjavio je danas direktor kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Beogradu Mateo Patrone.

EPS Snabdevanje

"Cilj nam je da sporazum o kreditu za restrukturiranje EPS-a potpišemo definitivno u 2015. godini. Nadamo se da ćemo to moći da realizujemo u trećem tromesečju", rekao je Patrone Tanjugu, dodajući da je još suviše rano za priču o detaljima kredita.


Prema njegovim rečima, Vlada Srbije će restrukturiranje EPS-a sprovoditi i u tesnoj saradnji sa Svetskom bankom koja radi procenu šta je u tom preduzeću potrebno restrukturirati u okviru stend baj aranžmana koji je početkom godine potpisan sa MMF.

On je rekao da je EBRD veoma zainteresovana za proces privatizacije u Srbiji.

Upitan kakva bi mogla da bude uloga EBRD u privatizaciji Telekoma Srbija, on je rekao da je EBRD investitor, suinvestitor sa strateškim partnerom, finansijer kompanije koja pobedi na tenderu, a moguća je i kombinacija nekih od opcija.

"Rado bismo saradjivali i sa savetnikom u toj privatizaciji, francuskom kompanijom Lazard. Zadovoljni smo što je ta firma izabrana, budući da je reč o pouzdanom finansijskom savetniku", rekao je Patrone.

Govoreći o privatizaciji Dunav osiguranja, on je rekao da proces ide po planu i da je Vlada Srbije u tom pogledu preduzela pozitivne korake.

EBRD je, kako je kazao, kada je reč o Aerodromu Nikola Tesla, spreman da podrži vladu u realizaciji tendera za koncesiju.

"Aerodrom je deo infrastrukturnog 'jaza' u Srbiji, koji utiče na zemlju. Zato je mogućnost javno-privatnog parnerstva u ovom slučaju korak u dobrom pravcu", ocenio je sagovornik Tanjuga.

U situaciji kada je zemlja započela fiskalnu konsolidaciju, efektivan način da se premosti infrastrukturni jaz je da se u to uključi i privatni sektor, smatra on.

"Beogradski aerodrom je, definitivno, savršen slučaj za javno-privatno partnerstvo, a mi smo voljni da pomognemo nadležnima. Razmišljamo da, zajedno sa drugim medjunarodnim finansijskim institucijama, budemo partner u tom poduhvatu. Naša ideja je da obezbedimo finansiranje i tehničku pomoć", objasnio je Patrone.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP