Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POPOVSKI RELI U NOVOM SADU SVE SABLAZNIO

Pavle se zbog njih prevrće u grobu!

Autor: Mihailo Medenica | 25.04.2015 - 07:00:00h | Komentara: 11

Ako je i od sveštenika, mnogo je! I previše! Narod jeste stado, ali ne doslovno, gospodo, u mantijama i za volanima nedostojnih limuzina, pa da ga razgonite po pešačkoj zoni kao u vestern filmovi gde majke panično sklanjaju decu s ulice dok desperadosi jašu gradom!

Gospodo, sledite primer našeg pokojnog patrijarha Pavla

Gospodo, sledite primer našeg pokojnog patrijarha Pavla

Mislimo na slučaj koji je pre dva dana šokirao Novi Sad i Srbiju, kada su dvojica sveštenika, trubeći pešacima da se sklone s „puta gospodnjeg“ grabili ka Vladičanskom dvoru, u „sitroenu C5“.


- A, šta drugo nego da osuđujem takvo ponašanje, jer nam mantija nije izgovor, već obaveza! Ako narod, naš narod, naši parohijani, ali i oni koji to nisu, mogu pešice mogu vala i sveštenici! Ne da mogu, već moraju, jer mi smo primer drugima! Mi služimo Gospodu, služeći ljudima - razumno, jevanđeljski, komentariše čitav slučaj mladi sveštenik iz Beograda, ne želeći, nažalost, da mu navodimo ime.

- Ja sam se za ovaj časni poziv opredelio želeći da služim Bogu, ali i ugledan na upokojenog patrijarha Pavla, koji je bio oličenje svega onog kakav i sveštenik i monah i čovek treba da budu! On je reč Božiju pronosio pešačeći Kosovom, uzduž i popreko kao mitropolit, a potom kao patrijarh uvek uz svoj narod, u gradskom prevozu, na ulici, ni po čemu se ne izdvajajući - upravo to i jeste suština ovog zaista časnog poziva, na koji, prema rečima mladog sveštenika ovakvi primeri bahaćenja bacaju senku, jer narod, kako kaže, kroz pojedince potom karakteriše čitavu Crkvu.

Jednako pogrešno, baš koliko i zvanično saopštenje eparhije Bačke, u kojem se navodi da je pisanje o ovom incidentu napad na Crkvu! To je odbrana crkve, jer napadaju je svojim činjenjem upravo bahatnici, kao dva sveštenika za volanom limuzine usred pešačke zone!

Napadaju je vladike u „audijima“, zavetovane na siromaštvo i skromnost (čast retkim izuzecima), napadaju je oni kojima je mantija izgovor, a ne obaveza, blagodat, kako naš sagovornik kaza.

Gospodo, sledite primer pokojnog patrijarha. Sledite primer svetogorskih i ostalih monaha koji asketski služe Bogu i svom rodu. Sledite, naposletku, primer ovog sveštenika, daleko mlađeg od vas, koji je u suštinu poziva pronikao kako vi očigledno nikad nećete!

Narod jeste stado Crkve, ali ne vaše lično, pa da ga razgonite na buljuke besprizornom vožnjom limuzine po pešačkoj zoni! I nije ovo napad na Crkvu, već sramotu koju joj pojedinci nanose, baš da bismo sačuvali Srpsku pravoslavnu crkvu onakvom kakva u svojoj suštini jeste. Ako ste kojim slučajem žurili da pronesete reč Gospodnju, usporite, mnogi su pre vas, milenijumima, to činili pešice, nogu pred nogu, prateći, a ne pretičući svoj narod, i opet su stigli dalje nego što ćete vi ikada...

Irinej izlazi iz „sitroena“

Irinej izlazi iz „sitroena“ | Foto: Zoran Ilić

Irinej: Krivi su mediji!


Eparhija Bačka juče se oglasila mamutskim saopštenjem čija je poruka ukratko da nisu pogrešili sveštenici koji su u utorak popodne jurili luksuznim “sitroenom C5” kroz pešačku zonu i tako ugrozili živote ljudi, pa čak i dečice koju su majke morale u panici da sklanjaju.
Prema mišljenju episkopa Irineja Bulovića krivicu snose isključivo mediji koji su o tome izvestili, kao i fotograf portala “mojnovisad.com” koji je to fotografisao. Eparhija Bačka je u svemu prepoznala i primese politike, nijednom rečju se kritički ne osvrnuvši na bahate postupke svojih sveštenika.

Poslednji komentari
  • pedja Vreme: 25.04.2015 09:03h

    Sramota za sve nas

  • S ns Vreme: 25.04.2015 09:12h

    Sramota

  • miki Vreme: 25.04.2015 09:14h

    Mogu da se bahate. Stado im je veliko. Svi daju pare, para dosta. Drzavi ne placaju zemljarinu, porez na dobit, sva imovina koju imaju njeno koriscenje je besplatno za razliku od stada koje palaca i uzdah vazduha. Treba Crkvu oporezovati za sve sto i pripadnici tog stada placaju. Tada ne bih imali toliko para da se sepure, mangupiraju i putuju po celom svetu, a najgore da sa pojedinim visokim svestenicima od Crkve prave prcije, blud i pronevere novca ksao storade.

  • gojko Vreme: 25.04.2015 09:33h

    Gospodo novinari ja sam sablaznjen vasim pisanjem.Bilo je neophodno da pokupite sve informacije da malo razmislite,donesete zakljucak pa onda napisete tekst.Vas izgleda nije zanimala istina, vama je trebala senzacija.Istina je da su sve ulice oko Vladicanskog dvora zatvorene i da je jedini moguci prolaz Zmaj Jovina ulica. Toliko u odbranu istine.

  • Vesooo Vreme: 25.04.2015 09:49h

    A i patrijarha za primer imamo !!!!Njemu ja izgleda Kačavenda primer, sram vas bilo ! Samo jednom se rađa čovek kao Parijarh Pavle !Ovi mu nisu ni crno ispod nokta .Sramota.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP