Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OPASNO

Pazite se: U komarcima u Novom Sadu pronađen virus Zapadnog Nila

Autor: Radio 021 | 20.08.2014 - 14:03:00h | Komentara: 1

Virus Zapadnog Nila pronađen je u četiri od 25 uzoraka komaraca koje je "Ciklonizacija" sakupila u periodu od 9. do 14. avgusta u Novom Sadu i prigradskim naseljima.

Komarac

Komarac | Foto: Shutterstock

Analizu uzoraka uradio je Centar za Virusologiju Instituta za javno zdravlje Vojvodine, a virus je pronađen u uzorcima komaraca na Adicama, na Čeneju (ulica Vuka Karadžića), u Rumenki (ulica Kosovska) i u Ledincima (ulica Fruškogorska).
Osim sa ovih lokacija, na analizu su ovog puta poslati komarci sakupljeni u klopkama u Avijatičarskom naselju, Begeču, Futogu, na Klisi, u Veterniku, na Telepu, Novom naselju, Limanima, Stepanovićevu, Salajki, Kisaču, Kovilju, Petrovaradinu, Kaću, Bukovcu, Budisavi, Sremskoj Kamenici i Kovilju.
"Ovakvi rezultati su bili očekivani, jer Virus Zapadnog Nila na našem području cirkuliše već nekoliko godina. Prošle godine zaraženi komaraci su detektovani u drugoj polovini jula, a, kao što se i pretpostavljalo, ove godine pojavili su se nešto malo kasnije, objašnjava Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću "Ciklonizacije".
On podseća da "Ciklonizacija" od početka sezone šalje na analizu uzorke komaraca i da tokom analiza u maju, junu i julu nije probađen virus u komarcima sa teritorije grada i prigradskih naselja. Takođe, navodi, da će uzorci biti upućivani na analizu periodično, do kraja ovogodišnje akcije zaštite od komaraca.
Aćimović podseća građane da i oni sami moraju da daju doprinos, jer se komarci koji prenose virus razmnožavaju u septičkim jamama, kišnjičarama, buradima sa vodom, cisternama za zalivanje ili drugim sličnim mikroizvorištima u samim dvorištima.
Gradska uprava i "Ciklonizacija" su zato još na početku sezone podelili BTI tablete. Ovaj biološki preparat koji sprečava razmnožavanje kućnih komaraca građani mogu preuzeti u svojim mesnim zajednicama. Ono što građani takođe mogu sami da urade u prevenciji je i upotreba komarnika na vratima i prozorima, a kako je većina komaraca aktivna u zoru i sumrak savetuje se i izbegavanje boravka van kuće u ovom periodu, ili ako to nije moguće redovno korišćenje repalenata tokom boravka na otvorenom.
Poslednji komentari
  • Stiw Vreme: 20.08.2014 14:14h

    Zanimljivo je sto sam sedeo na bulevaru jeno 2 sata.. prosla j ciklonizacija pskala je komarce.. a oni se odjednom razbesneli i poceli da nas napadaju da smo morali kuci da idemo.. i od svakog ujeda otekne kao da me pcela ujela..kako meni tako i deci.. nesto nije ok ni sa komarcima ni sa ciklonizacijojm..nek pojacaju otrove..

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP