Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KADA SRCE BROJI METRE

Pažljivo pogledajte ovu sliku: Trenutak u kome učiš lekciju o životu (FOTO)

Autor: N. Gavrilović | 30.06.2014 - 16:22:00h | Komentara: 5

Očekivala sam gužvu. Bila sam spremna na vrućinu. Ali kada sam u nedelju kretala na Hipodrom na pamet mi nije palo da ću prisustvovati sasvim drugačijoj trci od one koju su najavljivali. Trci u kojoj se meri srčanost života.

Landoveri Foto: Aleksandra Grahovac

Landoveri Foto: Aleksandra Grahovac

Konji lagano ulaze u mašinu. Kladioničari psuju već dobrih pet minuta. Ni grlima nije svejedno. Dobri konji osećaju trku. Hipodrom vri na junskoj žezi čekajući da u galopu proleti kroz stotu godišnjicu postojanja. Sve bih dala za onaj otmeni kišobrančić. Ni traga od hlada. Gospoda u farmerkama, dame u japankama, sunce u zenitu. Umesto cilindara gužvaju prazne pivske čaše, dok beogradske gospođice pred licima ne mašu lepezama već pametnim telefonima.
Mnogo toga se promenilo za jedan vek, prijatna jeza nije. Rad dug nekoliko meseci pokazaće se u nekoliko minuta. Sprema se Internacionalna trka na 1700 metara. Slušam ljude na tribinama. Svi su se uhvatili za dva konja Noti Džeka i Nuvel rok. Dopuštam sebi mali osmeh. Prepoznala sam jedno ime.

Landoveri, poslednji konj na slici, krenuo je da grabi ka prvom mestu

Slika za pamćenje: Landoveri kreće sa poslednjeg mesta  | Foto: Dimitrije Goll

Sa startnim brojem dva, gordo kako to samo veterani umeju, Landoveri je došao na stazu. On je već čiča, sedmogodišnji iskusni borac koji trči poslednju sezonu. Ono što mnogi ne znaju je da je taj tamno smeđi kastrat uprkos svojim godinama aktuelni šampion Beograda. Kao po komandi žamor je utihnuo. Trka je puštena.
„Na čelo izbija Noti Džek, Noti Džek siguran, iza njega ide Nuvel Rok! Landoveri na začelju“, čuje se spiker. Dva mlađa grla kidaju kroz krivine. „Oštro skretanje i Nuvel Rok napada Noti Džeka“ čuje se sa tribina. „Deri, deeeeri“, „teraj to, majku mu“ urlaju momci sa moje desne strane. Mašu tiketima kao da time mogu da ubrzaju svoje favorite. Odjednom, počinje komešanje.

Landoveri Foto: Aleksandra Grahovac

Landoveri vežba na stazi Foto: Aleksandra Grahovac

Sa začelja napada, ko drugi, nego Landoveri. „Evo Landoverija. Grabi napred. Pretiče Toni Montanu, pretiče Art Ekselensa, pretiče Noti Džeka“. Kakav obrt. Starina kao oluja smeđe braon boje tutnji pored mlađih grla. Neumoljiv. Konjić koji trči poslednju sezonu ostavlja naslednike u prašini.

Onima koji su se kladili na njega ni ivica stolice nije dovoljna. Ustali su.

„Landoveri juri ka prvoj poziciji. Stiže Nuvel Rok! Prošao je! Neverovatno! Vidi se cilj! Landoveri, Nuvel Rok! Landoveri, Nuvel Rok! Još malo do cilja! Iiiiiiiiii, Nuvel Rok slavi“, vikao je spiker.
Za malo. Landoveri, onako zahuktan, proleteo je poslednjim metrima ostavivši druga grla u prašini.
Hipodrom postoji već 100 godina. Mnogi su ga već otpisali. Star je, zapostavljen i neizvesno je da li će dočekati novi dan. Postoji razlog što se klađenja ukidaju kada trka krene. Pažljivo posmatrajte začelje. Nisu na kraju uvek najsporiji konji. Možda šampioni tek hvataju zalet.

A šta su šampioni? Oni koji trče i kada sve drugo stane. I kada oko njih besne vrućine i poplave. Uprkos što je Hipodrom najstariji sportski objekat u zemlji, on je već godinama u zaustavnom vremenu. U senci Novog mosta ova kolevka tradicije propada i stari. Od kada je pre petnaest godina izgorela tribina, sve je krenulo nizbrdo. Samo još konji, uprkos svemu, trče uzdignute glave.

Poslednji komentari
  • I Vreme: 30.06.2014 17:34h

    I? Pa ko je ko je pobedio, Nuvel Rok ili junak vase price Landoveri? ;)

  • kole Vreme: 02.07.2014 13:15h

    Koja prica...e svasta, tako je to kad nema nista drugo da se napise...

  • Steva Vreme: 23.07.2014 18:12h

    Zali boze vremena i prostora za ovu pricu

  • MajorM Vreme: 11.08.2014 15:34h

    Zali boze vazduha i prostora koji ovakvi organizmi okupiraju, odista pateticno...A clanak je ekstra! Samo napred!

  • vera Vreme: 12.08.2014 09:31h

    E zali boze tko se javlja da komentarise clanak,bravo Aleksandra ,ko je bio na hipodromu zna da si verno opisala sve sto se dogadja,trebalo bi biti vise ovakvih clanaka ,a daj boze da se sve sredi i da mi koji uzivamo u lepoti i kraljevskom drzanju i ponasanju nasih ljubimaca uzivamo jos dugo i dugo.Nadam se da ce nadlezni imati sluha i taj novi direktor koji je ja mislim prvi put video konja, znati da ih ceni i da popravi uslove u kojima zive ovi nasi ljubimci jer ono cudo ne zasluzuje niko pa ni zivotinja,a tek o momcima koji treniraju ,i hrane i setaju konjice da i ne govorim dalje jer ono sto oni rade i u kojim uslovima moze samo zaljubljenik u ta nasa cetvoronozna bica,a ovi nevernici neka dodju na hipodrom i neka pogledaju samo jednom uslove zivljenja i rada i onda neka se duboko zagledaju u dva prekrasna konjska oka i bit ce im jasno,ako imaju i trunke savesti u sebi .

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP