Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

RIGOROZNE MERE

Penzije ipak niže za 20 odsto!

Autor: Kurir | 13.08.2014 - 18:27:00h | Komentara: 8

Rebalansom državnog budžeta, na čemu Vlada Srbije uveliko radi, penzije će od jeseni biti smanjene za 20 odsto linearno. Radna verzija plana za prepakivanje državne kase računa na uštedu veću od 100 milijardi dinara kroz smanjenje penzija po modelu „20 odsto“.

Penzioneri

Biće teško | Foto: Nebojša Marković

 - Zbog loše slike javnih finansija, velikog deficita i sve većih kamata koje stižu za ranije uzete kredite, Vlada je prinuđena na ovakve rezove i zbog toga niko nije srećan. Premijer je zahtevao od članova svog tima da ispitaju sve moguće načine za neophodne uštede kako bi barem penzioneri bili pošteđeni, ali je računica pokazali da bez smanjenja penzija konsolidacija budžeta ne bi bila moguća. Jednostavno, nema alhemije koja bi mogla da zaštiti primanja najstarijih sugrađana - objašnjava sagovornik iz Vlade. On otkriva da je prethodnih dana u Nemanjinoj 11 bilo vrlo dramatičnih diskusija oko mera štednje, gde se pažljivo vagalo koliko bi koji model doneo najbolje efekte za sve građane Srbije. 

Sukobljena mišljenja u Kabinetu premijera mahom su se, kako saznajemo, kretala na linijama preporuka s kojima su stručnjaci ranije izašli u javnost, počev od rigoroznog zahteva bivšeg ministra finansija Lazara Krstića, koji je pored smanjenja plata i penzija računao i s otpuštanjima iz državne službe.
Usledio je plan njegovog naslednika, a prethodno ministra privrede, Dušana Vujovića, s minimalnim smanjenjem plata i penzija do 10 odsto, ali uz eventualno povećanje PDV, što bi opteretilo budžete svih građana Srbije, a bez garancija da bi to popunilo državnu kasu budući da bi veće cene oborile promet. 
Najozbiljnije upozorenje Vladi je uputio Fiskalni savet, uz obrazloženje da je radi održivosti javnih finansija neophodno smanjenje deficita sa sadašnjih 8,5 odsto BDP na manje od tri odsto BDP, odnosno sa sadašnjih 2,6 milijarde evra na manje od milijardu evra, što bi pre sve podrazumevalo i smanjenje plata i penzija za 15 odsto. 
Najrealniju računicu su ipak dali poslodavci, koji su spas zemlje od bankrota videli u smanjenju penzija po modelu „20 odsto“, a plata u javnom sektoru za 25 odsto, naglasivši da je „bolje sad 20 odsto nego kasnije 40“.
Poslednji komentari
  • Alisa u Zemlji Cuda Vreme: 14.08.2014 01:03h

    Glasali ste,gledajte,a ko pezivi-picace!

  • branka Vreme: 14.08.2014 01:49h

    sram ih bilo,kada bi smanjilli svoje privilegije i ukinuli ih bivsim funkcionerima,oduzeli napljackanu imovinu u poslednjih dvadeset godina ne bi morali dodatno pljackati penzionere.dokle cemo izdrzavati te parazite?

  • Melissa Vreme: 14.08.2014 03:58h

    Hvala, hvala! To je obecanje da ce se ziveti bolje. Za bolju Srbiju samo napred! Neka smanje onima sa preko 50.000 a ne sirotinji raji. Bruka i sramota da se smanji ljudima koji imaju po 15 do 20.000 din. jer i ovako ne zive zivot dostojan coveka. Ni hrana za pse ne moze da se kupi za te pare.

  • Vlada Vreme: 14.08.2014 06:54h

    Presretni smo sto toliko brinu o penzionerima i neizmerno zahvalni sto toliko brinu o sebi,a i penzioneri bi trebali da daju veci doprinos odlaskom,jer ne treba ziveti po svaku cenu.

  • Dusica Vreme: 14.08.2014 07:41h

    ovo je sramota za celu drzavu srbiju. umesto da problem trazite i resavate na drugom mestu, na primer da kontrolisete sve privatne firme koliko tamo ljudi rade na crno, neprijavljeni i da ozivite konacno proizvodnju i pootvarate fabrike, vi smanjujete penzije najsiromasnijem sloju drustva, penzionerima. ionako nemaju para za zivot. sramota.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP