Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DVOJICI NIŠLIJA STIGLI ASTRONOMSKI RAČUNI IZ ELEKTRODISTRIBUCIJE

Penzioner potrošio struje ko fabrika!?

Autor: B. J. | 21.01.2014 - 07:54:00h | Komentara: 8

Penzioneru Dušanu Anisimovu iz Niša za kućno brojilo stigao je račun za struju od skoro dva miliona dinara, dok je Zvonimir Tošić dobio račun od oko 1,7 miliona dinara za brojilo koje meri potrošnju u podrumu! Na oba računa EPS-a navodi se da su u decembru potrošili po oko 100.000 kilovatsati, što je potrošnja koja odgovara potrošnji jedne poveće fabrike.

Račun sa 400 dinara  narastao na 1,7 miliona

Račun sa 400 dinara narastao na 1,7 miliona | Foto: K. Kamenov

- Slatko smo se ismejali svi u kući kada sam otvorio račun i video iznos od dva miliona dinara. Ovo je neviđeni bezobrazluk, na računu je bio skup brojki koje nemaju veze sa mozgom. Žalio sam se Distribuciji i dali su mi ispravljen račun na 10.000 dinara, verovatno da mi bude lakše, iako je to je duplo više od moje uobičajene potrošnje. U proseku trošim od 3.200 do 4.500 dinara, ali nikada preko 5.000 dinara. Vrerovatno su računali da posle milionskog računa ovaj neće izgledati veliki. Žaliću se ponovo - kaže Anisimov, koji priznaje da se više potresao za „ispravljeni“ račun od 10.000 dinara nego za milionski.


Tošić je do sada plaćao struju podrumsko brojilo manje od 500 dinara i nema nikakvih drugih dugova za struju u domaćinstvu, a da paradoks bude veći, kuću greje na ugalj.

- Kada je stigao račun, kada sam pročitao prve tri brojke, pomislio sam da mi je račun oko 1.693 dinara, pa mi je i to bilo mnogo. Rekoh - uh, ala su pogrešili. Onda sam video u dnu računa da mogu da ostvarim popust od 70.000 dinara ako platim račun na vreme. Tek tada sam video da iznos duga ima još tri cifre i da se radi zapravo o sumi od oko 1.693.429 dinara dinara - kaže Zvonimir.

U računu stoji da je u zelenoj zoni potrošio 408 kilovata, u plavoj 1.459, a u crvenoj rekordnih 98.130 kilovata. I to sve za mesec dana u decembru.

- Od radnika „Jugoistoka“ saznali smo da toliku mesečnu potrošnju nije imao ni MIN kada je radio punim kapacitetom. Paradoks je da je podrumsko brojilo za nekoliko godina potrošilo ukupno oko dva kilovata jer ima samo sijalicu koja se povremeno pali. Celo domaćinstvo, računali smo, za 60 godina ne može da potroši toliku struju - kaže Zvonimirov sin Nikola. Tošići su račun poslali ministarki Zorani Mihajlović kao i direktoru EPS-a Aleksandru Obradoviću, sa propratnim pismom.

- Bili smo iritirani Obradovićevom izjavom da nema greške i da računi moraju da se prvo plate, pa da se potom podnesu žalbe - kaže Tijana. Tošići ne planiraju da podnesu tužbu protiv EPS-a zbog nanošenja duševnog bola, ali bar očekuju da im se neko izvini. Da je bilo greške, svedoči i to da su Tošići dobili čak tri računa za podrumsko brojilo. Osim astronomskog, stigla su im i dva računa na po 418 dinara. Na jednom od njih stoji da je očitavano 1. januara 2014. godine.

Pogrešno očitali

U niškoj elektrodistribuciji su potvrdili da su dva domaćinstva dobila račune sa enormnom potrošnjom.
- Ove greške su odmah uočene i ispravljene, tako da su kupcima još prethodne nedelje upućeni ispravni računi na njihove kućne adrese, bez reklamacije. ED Niš se izvinjava kupcima, ali ističemo i zadovoljstvo činjenicom da su greške uočene i ispravljene u najkraćem roku. ED „Jugoistok“ svakog meseca očitava 600.000 mernih uređaja, tako da je pogrešno očitano stanje na dva uređaja ravno statističkoj grešci - ističe Bratislav Džombić, direktor za poslovni sistem u niškoj elektrodistribuciji.

Poslednji komentari
  • bojan Vreme: 21.01.2014 09:12h

    A oni racuni koji nisu uoceni da su preterani oni moraju da se plate. More bre.

  • gago Vreme: 21.01.2014 10:49h

    Ovo nije nikakva senzacija vec greska u citanju broila.Normalno je da se kad prilikom citanja broila stanje zadnjeg citanja bude manje od predzadnjeg citanja pojavi greska na racunaru koja ne treba nikog da buni i koja se lako koriguje prilikom reklamacije.

  • dobri Vreme: 21.01.2014 14:35h

    kako ih nije sramota! a ministarka kaz da racuni moraju da se plate. u evropi za koju nam je zinulo d... za ovakve prevare lete ostavke da ne kazem glave.

  • Tuziti ih Vreme: 21.01.2014 18:03h

    Tuziti doticnu distribuciju/e/ za nonesenje ne materijalne stete nastale uznemiravanjem gradjana.

  • Smeniti ministarku Zoranu Vreme: 21.01.2014 18:21h

    Smeniti i podneti krivicne prijave protiv ministarke Zorane i direktora EPS i Srbijagasa zbog uznemiravanja gradjana.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP